VIDEO: Michelko o Čaputovej bezhraničnej falošnosti a Kiskovej daňovej kauze

23.01.2022 | 10:40
  6
Publicista a politický analytik Roman Michelko vo svojom videoblogu komentuje aktuálne dianie na Slovensku v súvislosti s okupačnou dohodu s USA. Venuje sa aj daňovej kauze bývalého prezidenta SR Andreja Kisku.

Zmluva DCA ide do finále. A vytvára veľký odpor. No a máme tu političku, ktorá chce byť vždy za peknú. Tak čo urobí? Vytiahne figový list, ktorý má jej zlyhanie zakryť. Presne tak sa zachovala prezidentka Čaputová, keď chce katastrofálnu zmluvu DCA vylepšiť interpretačnou doložkou. Táto operácia jej nevyjde. Nevyužila svoje právo a nedala zmluvu posúdiť Ústavným súdom, nezverejnila ústavných právnikov, ktorí jej to radili, neurobila ani to najmenšie, aby zásadné výhrady, ktoré vzniesli kvalifikované autority, zmenila, či eliminovala. Správa sa ako „svätý za dedinou“ a verí, že zase oklame svojich voličov. Ale toto jej naozaj neprejde. Interpretačná doložka totiž nič neznamená, nemá žiadnu záväznosť, je to len zbožné želanie, teda akási nepodstatná deklarácia o tom, ako si interpretuje zmluvu slovenská strana, bez toho, aby to bolo pre americkú stranu čo len trochu záväzné. Takže nakoniec to skončí fatálnym debaklom politické náklady za svoju obojakosť a alibizmus si ponesie až do prezidentských volieb. Či to bude stačiť na jej diskvalifikáciu však uvidíme až v roku 2024.

Kiska je zločinec a podvodník, dnes o tom nepochybuje naozaj nikto. Dokonca ani súčasná politická garnitúra a ani súčasná prokuratúra. O čom je celá kauza? Kauza KTAG začala v rokoch 2013 a 2014. Kiska sa rozhodol, že si bude financovať politickú kampaň pred prezidentskými voľbami cez firmu – ako súčasť obchodných nákladov. Ušetril by tak na DPH za dodané služby aj na firemnej dani z príjmu.

Započítať politickú kampaň do podnikateľských nákladov je síce vrcholne nemorálne a zvrátené, no nemusí to byť trestné, všetko sa zmenilo, keď mu takúto „daňovú kreatívu“ daňový úrad stopol. Kiska už vedel, že si nemôže náklady na kampaň účtovať ako náklady na podnikanie. Išlo o jednu z faktúr, resp. o vratku DPH. Urobil len to, že na jednej faktúre upravil opravné daňové priznanie a všetko ostatné, aj keď bolo nad slnko jasnejšie, že sa to nesmie účtoval po starom. V tejto fáze to už nebol omyl, ale premyslený pokus o masívny a premyslený daňový podvod. Myslel si, že buď voľby nevyhrá a nechajú ho tak, alebo ich vyhrá a vďaka svojim politickým chápadlám svoje podvody pozametá.

Daňový úrad však preveril všetky jeho faktúry, ktoré si dal do nákladov z prezidentskej kampane a zrazu sa to celé začalo javiť v úplne inom svetle. Nakoniec z toho bolo 17 opravených daňových priznaní, z toho 15 boli neoprávnene vratky DPH. Tak sa Kiska pokúsil cez svoju firmu KTAG len na DPH okradnúť štát o 145-tisíc eur. Tak to aspoň vyčíslili Hospodárske noviny. To však nebol koniec. Sumárna suma, ktorú chcel Kiska ušetriť na daniach a DPH, bola vyše 300-tisíc eur. A to je suma, ktorú ukradol len máloktorý kajúcnik.

Kiska v politike pohorel. Ani nie tak vďaka daňovým zločinom, ako skôr vďaka tomu, že navyše sa z neho vykľul aj pozemkový podvodník. Až vtedy padla maska filantropa a ľudia uvideli tvár chamtivého a bezočivého podvodníka. No a urobil ešte jednu fatálnu chybu. Pri svojej absolútnej strate súdnosti začal snívať sen o premiérskom poste. Vieme, ako to dopadlo, ale už sama skutočnosť, že sa pchal niekde, kde ho nikto nechcel, stačila na to, aby mu to jeho pappenheimskí poriadne osladili. A tak pozorujúci prokurátor a vyšetrovateľ nielenže neboli odvolaní, ale, naopak, boli povýšení. Vlastní ho zradili. A tak dnes už každý vie, že Kiska nie je žiadnou obeťou podlého Fica a jeho policajno-prokurátorskej mafie, ale vlastnej bezbrehej chamtivosti a pokrytectva. A tak jeho éra skončila tým, že už nikomu nechýba – teda okrem prokurátora.

Viac vo videu:

Zdroj: YouTube Roman Michelko


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti