VIDEO: Mazurekovi sa vyhrážali smrťou, polícia v tom problém nevidí

09.01.2020 | 10:48
  11
V júni 2019 podal Milan Mazurek 81 trestných oznámení na asociálov, ktorí sa mu vyhrážali smrťou. Ako tieto trestné oznámenia vyhodnotila slovenská polícia?

Vyhrážky smrťou Milanovi Mazurekovi sa hromadili pod videom, ktoré poslanec natočil v obci Jarovnice. Tam miestni osadníci začali okupovať cudzie pozemky, vyhrážať sa a útočiť na ich majiteľa.

Závažnosť situácia potvrdili aj poslanci NR SR, ktorí na výbore schválili možnosť vykonania poslaneckého prieskumu v tejto osade. Poslanecký prieskum sa neuskutočnil, nakoľko poslanec poverený týmto prieskumom – Milan Mazurek – bol následne zbavený mandátu poslanca.

„Asociáli z Jarovníc a celého Slovenska mi napísali obrovské množstvo správ a komentárov, v ktorých sa vyhrážajú najrozličnejšími spôsobmi zabitia mne, mojej rodine a mnohým ďalším členom našej strany. Píšu to s plným vedomím, verejne a s pocitom beztrestnosti svojho konania,“ informoval Milan Mazurek s tým, že na dané osoby podal trestné oznámenia za nebezpečné vyhrážanie.

Polícia začala tieto vyhrážky vyhodnocovať a následne uznesením trestné oznámenia zamietla. Vtedajšiemu poslancovi sa vyhrážali napríklad „zabitím,“ „stiahnutím z kože,“ „roztrhaním na kusy,“ „podpálením,“ „znásilnením celej rodiny,“, či tým, že by ho najradšej „poslali do plynu“.

Polícia v takomto vyhrážaní však veľký problém nevidí. Exposlancovi bolo v týchto dňoch doručené uznesenie o zastavení trestného stíhania. Podľa vyšetrovateľa „nie je tento skutok trestným činom.“

Vyšetrovateľ uvádza, že „je dôsledné potrebne odlišovať od prejavov, pri ktorých síce boli použité „silné slová“, ale tieto neboli postavené na reálnych základoch a teda neboli spôsobilé vzbudiť u inej osoby dôvodnú obavu o jej život.“

Legálna definícia nebezpečného vyhrážania zverejnená na portáli Slov-Lex: „Kto sa inému vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.“

Táto kuriozita však nie je jedinou. Už v minulosti polícia zamietla obdobné trestné oznámenie, v ktorom vyšetrovateľ konštatoval, že vyhrážky zabitím, nie sú trestným činom, nakoľko „ide o obvyklý spôsob života u Rómov“.

Zdroj: prehladsprav.sk / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti