VIDEO: Matovičova teória o vypnutí Slovenska je šialenstvo a môže nás to úplne odstaviť. Slová premiéra prekročili aj hranice Slovenska, varuje šéf Matadoru Rosina

03.04.2020 | 12:40
  11
Toto je džungľa, biznis je boj o peniaze a my nemôžeme skrývať hlavu do piesku, lebo nás predbehne zahraničná konkurencia, hovorí pre HN Štefan Rosina, prezident skupiny Matador a podpredseda Klubu 500.

Slová premiéra Igora Matoviča o tom, že je v hre úplné vypnutie krajiny, prekročili aj hranice Slovenska. Tvrdia to predstavitelia našich podnikov. Ako v rozhovore pre HN povedal prezident skupiny Matador Štefan Rosina, prvé telefonáty prišli do hodiny od premiérovho vyjadrenia. „Kolegovi z Klubu 500 volali z Nemecka, či bude plniť svoje zazmluvnené dodávky voči partnerom, alebo si majú zháňať niekoho iného,“ tvrdí Rosina.

Aj portugalská firma Sodecia, s ktorou má Matador joint venture vo Vrábľoch, sa podľa neho hneď informovala, čo to bude znamenať, keďže ich dodávky idú naprieč celou Európou.

„Vidím teóriu ,odstavenia‘ Slovenska ako blízku šialenstvu, môže nás to úplne odstaviť,“ povedal Rosina. Ako dodal, takéto úvahy by absolútne nemali zaznievať na verejných fórach, pokým neprešli dôslednou analýzou.

Namiesto Matovičovho blackoutu väčšie firmy už takmer dva týždne žiadajú plošnú pomoc. Preplácanie časti nákladov na zamestnancov, ktorí pre výpadok objednávok musia zostať doma. Príspevok dala vláda len menším podnikom. Kurzarbeit pre všetkých premiér vytrvalo odmieta. Tvrdí, že naň nemáme peniaze.

Brusel ho však chce presadiť celoeurópsky. Komisia štátom ponúkla ďalších sto miliárd na zavedenie schém skráteného pracovného času. „V tejto kríze sa musia prijať najsilnejšie možné opatrenia,“ povedala šéfka Komisie Ursula von der Leyenová.

Pozrite si rozhovor Štefana Rosinu pre Hospodárske noviny:

Zdroj: hnonline.sk

Články súvisiace s tematikou:

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti