VIDEO: Matovičov cirkus na pokračovanie - Nefunkčná e-karanténa spôsobila funkčný chaos

23.05.2020 | 11:42
  7
Nespokojní občania zablokovali na protest proti prísnym pravidlám týkajúcim sa štátnej karantény hraničný prechod Kittsee-Jarovce na rakúsko-slovenských hraniciach.

Na hraničnom priechode Berg sa v piatok popoludní začali zhromažďovať skupinky repatriantov, ktorí čakali na avizované spustenie aplikácie umožňujúcej stráviť karanténu v domácej izolácii.

Reportáž RTVS:

Opatrovateľka Zuzana sa dostala zo Švajčiarska po troch mesiacoch. Pricestovala so skupinkou kolegýň. "Spoliehali sme sa na inteligentnú karanténu, čakáme od rána od pol šiestej, ako sme prišli na hranicu, čo sa bude diať," uviedla pre TASR. Do štátneho zariadenia ísť nechcú, dúfajú, že aplikáciu sprevádzkujú počas piatka. "Počkáme do večera a ak to nebude možné, tak štátna karanténa, nič iné nám nezostáva," dodala.

Hana opatruje v Nemecku, na Slovensko ju doviezla rodina, pre ktorú pracuje. Svoj príchod rovnako prispôsobila spusteniu aplikácie. Ráta aj s tým, že sa aplikácia nespustí. "Stretla som tu kolegyňu, ktorá tiež ide z Nemecka, stále rozmýšľame, či sa to spustí, či sa to nespustí," priblížila.

Z Nemecka docestoval tesne predpoludním aj Juraj. Jeho dohodnutý odvoz musel po niekoľkých hodinách odísť. "Teraz sa už nemáme ako dostať domov (...), vlastne z toho vyplýva, že aj tak ideme do štátnej karantény," skonštatoval asi po troch hodinách čakania.

Občania na rakúsko-slovenských hraniciach protestovali proti karanténe

Niekoľko desiatok ľudí zablokovalo v piatok neskoro popoludní na protest proti prísnym pravidlám týkajúcim sa štátnej karantény súvisiacej s pandémiou nového koronavírusu hraničný prechod Kittsee-Jarovce na rakúsko-slovenských hraniciach. Informovala o tom agentúra APA.

Keďže sa spustenie aplikácie eKaranténa umožňujúcej stráviť karanténu v domácej izolácii naplánované na piatok, odložilo, ľudia, ktorí plánovali ísť do domácej karantény, namiesto štátnej, na protest vystúpili zo svojich áut a blokovali dopravu. V dôsledku toho sa na rakúskej strane vytvorila niekoľkokilometrová kolóna.

Ako TASR informoval Peter z Gattendorfu, rakúska polícia upozorňovala za Neudorfom a Gattendorfom na možnosť posledných dvoch diaľničných výjazdov pred vzniknutou zápchou. Niektorým osobným autám sa podľa neho podarilo v zápche v úseku pri nadjazde dostať do protismeru a "riskli to zakázaným výjazdom do jednosmerky".

V piatok popoludní sa aj na hraničnom priechode Berg začali zhromažďovať skupinky repatriantov, ktorí čakali na avizované spustenie aplikácie.

Takto zachytil situáciu v Jarovciach čitateľ, ktorý sa vracia z Nemecka a od 11. hodiny sa nemôže pohnúť z hraníc:

Matovič rozdeľuje ľudí na zlých, čo blokujú tých dobrých

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) oslovil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s prosbou, aby umožnil prechod do domácej karantény nielen tým ľuďom, ktorí prídu na hranice, ale aj tým, ktorí sa aktuálne nachádzajú v štátnej karanténe. Uviedol to na sociálnej sieti v reakcii na ľudí protestujúcich na hraniciach proti štátnej karanténe. ÚVZ podľa premiéra v tom zmysle pripraví opatrenie, ktoré zverejní, keď spustia aplikáciu eKaranténa.

„30 ľudí, ktorí odignorovali pravidlá, blokujú tisícky ľudí, ktorí pravidlá dodržujú. Na hraničný prechod Jarovce-Kittsee prišlo niekoľko aút z Rakúska s tým, aby boli pustení do Domácej karantény. Polícia ich, samozrejme, na Slovensko nevpustila, keďže aplikácia ešte nie je spustená ... a tak pár áut zablokovalo celý hraničný prechod a bránia iným ľuďom, ktorí majú vstup na Slovensko dovolený, aby sa na Slovensko dostali. Úplne najhoršie je, že blokujú aj tých ľudí, ktorým plynie 24 hodín.,“ napísal premiér v úvode svojho statusu.

Podľa člena krízového štábu Jána Bučkuliaka nikde nebola uvedená informácia o tom, že aplikácia na inteligentnú karanténu už bola zavedená, a tak ľudia, ktorí nechcú ísť do štátnej karantény, na hranice nemali prísť. Povedal to v piatok večer na brífingu k aktuálnej situácii na hraniciach.

"Kritériá na spustenie inteligentnej karantény sme od začiatku týždňa komunikovali veľmi transparentne, teda, že sa treba zaregistrovať, stiahnuť a aktivovať aplikáciu a až potom prísť na hranice. Aplikácia je pripravená, nemáme však v rukách jej schválenie spoločnosťami Apple a Google," tvrdí Bučkuliak.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk / topky.sk / tvnoviny.sk / cas.sk / YouTube / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti