VIDEO: Matovič sa Macronovi pochválil, že vďaka videu spred Počiatkovej vily buduje druhú republiku. Francúzsko označil za maják bratstva, rovnosti a slobody

03.02.2021 | 16:03
  53
Premiér Igor Matovič počas prejavu spomenul francúzskemu lídrovi, ako ho jeho 11-ročná dcéra Klára v predvečer návštevy ostrihala nožnicami na papier, pretože na Slovensku je lockdown.

Slovenský premiér Igor Matovič sa dnes stretol s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. V Paríži mu okrem iného povedal, že aj vďaka predvolebnému videu OĽaNO z Cannes spred vily exministra Jána Počiatka dnes na Slovensku buduje symbolickú druhú republiku.

Predseda slovenskej vlády Igor Matovič dnes odcestoval na ďalšiu zahraničnú cestu. Svoj pobyt v krajine galského kohúta odštartoval v meste Meudon, kde položil kyticu k soche Milana Rastislava Štefánika. Ten pôsobil v miestnom observatóriu. Matovič napísal, že si týmto spôsobom uctil muža, ktorý slúžil Francúzsku aj Československu.

Neskôr sa presunul za šéfom Elyzejského paláca, v spoločnosti ktorého mal krátky, zhruba štvorminútový príhovor. V ňom pred množstvom novinárov poďakoval Francúzsku za to, že Slovensku v minulosti pomohlo získať samostatný štát a dnes tiež vníma Francúzsko ako „maják bratstva, rovnosti a slobody“.

Maják odvahy a spoľahlivosti

„My ako menší európsky brat by sme chceli byť majákom odvahy, majákom spoľahlivosti – čo sa patrí v takomto spoločenstve ako sme v EÚ – a aby sme boli zároveň majákom aj nezabúdania na našu históriu a na našu tradíciu,“ pokračoval šéf OĽaNO v metropole Paríž.

Matovič vo svojej reči spomenul aj juh Francúzska, kde bol v predvolebnom období v meste Cannes nakrútiť notoricky známe video spred vily exministra financií Jána Počiatka, ktorú si vraj nemohol kúpiť legálne. „Vraj to video z vily rozhodlo voľby na Slovensku a pomohlo nám vytvoriť symbolickú druhú republiku,“ povedal Matovič s tým, že proces je stále na začiatku.

Matovičov trapas

Portál Pluska upozornil, že tlačová beseda neprebiehala štandardným spôsobom. Nášmu premiérovi musel Macron na začiatku tlačovky posunkami naznačiť, aby použil slúchadlo, ktoré mu sprostredkovalo simultánny preklad. O pár sekúnd nato ho hlava Francúzska musela opäť upozorniť, tentoraz mu náš premiér skákal do reči.

Počas ich spoločného vystúpenia v exteriéri začalo snežiť. Organizátori nič nechali na náhodu a francúzskemu prezidentovi pohotovo podali dáždnik. Práve vystupujúci Matovič žiaden nedostal, a tak bolo.

 

Čas na osobné príhody

V závere tiež francúzskemu lídrovi spomenul, ako ho jeho 11-ročná dcéra Klára v predvečer návštevy sama ostrihala nožnicami na papier, nakoľko holičstvá sú pre lockdown zatvorené a na služobnú cestu ho nechcela pustiť vlasatého. „Bolo to prvýkrát, kedy strihala niečo iné ako bábiku,“ pochválil sa.

Príspevok o tejto udalosti zverejnil na sociálnej sieti už predtým. „Viem, že je to bláznivé a kopa múdrosráčkov bude mať zase dôvod ma hejtovať, ale radosť dievčaťa, ktorá predtým strihala nanajvýš bábiku, stála za to. A Emmanuel to dnes tiež určite pochopí, lebo je normálny. A inak, všetci v lietadle hovoria, že ako zo salóna,“ písal premiér z vládneho špeciálu.

Zdroj: dennikstandard.sk / pluska.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti