VIDEO: Matovič potrebuje núdzový stav, aby mohol potlačiť protesty. Je skrytý ako potkan, vozí sa na pancierovanom aute a pred domom mu stoja po zuby ozbrojení kukláči

08.12.2020 | 10:39
  21
Bývalý predseda vlády a šéf Smeru Robert Fico tiež tvrdí, že premiér chce pomocou núdzového stavu obmedzovať základné práva a slobody.

Zmena v prípade núdzového stavu, ktorú dnes schválila vláda a čoskoro o nej budú rokovať poslanci, nemá podľa predsedu Smeru Roberta Fica vysvetlenie. Ide o návrh novely ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu.

Vláde by umožnila vyhlásený núdzový stav opakovane predlžovať najviac o 40 dní, musí však na to získať schválenie od parlamentu.

"Čo je to za núdzový stav, keď na vianočných trhoch v Bratislave boli stovky až tisícky ľudí?" pýtal sa Fico. Šéf Smeru hovoril o situácii v hlavnom meste počas víkendu.

Sociálne siete totiž obleteli fotografie z centra Bratislavy, kde sa tento rok kvôli pandémii nekonajú klasické vianočné trhy, avšak davy ľudí prilákali streetfoodový festival.

Premiér Igor Matovič núdzový stav podľa Fica potrebuje, aby mohol potlačiť protivládne protesty a voziť sa v pancierovom aute.

Šéf Smeru tiež tvrdí, že Matovič chce pomocou núdzového stavu obmedzovať základné práva a slobody. Podotkol, že novela dá vláde možnosť zatvoriť ľudí vo vlastnom dome.

Fico hovorí o škandále: Zarobila firma na nákupe antigénových testov milióny?

Firma Eurolab Lambda na nákupe antigénových testov pre štát zarobila milióny eur. Po pondelkovom poslaneckom prieskume na finančnej správe o tom na tlačovej besede informoval podpredseda strany Smer-SD Ladislav Kamenický.

Zástupca spoločnosti Eurolab Lambda Viliam Krajčovič podľa neho klamal, keď tvrdil, že na nákupe antigénových testov zarobili státisíce eur. Predseda strany Smer-SD Robert Fico to považuje za "obrovský škandál".

Strana Smer-SD podľa Kamenického od začiatku hovorila o tom, že antigénové testy nie sú vhodné na celoplošné testovanie. Z 13,5 milióna antigénových testov sa podľa Kamenického zatiaľ minulo 6,5 milióna testov. Štát má tak k dispozícii ešte 7 miliónov testov, ku ktorým chce vláda dokúpiť ďalších 16 miliónov antigénových testov. "Načo je nám ďalších 16 miliónov testov, keď budeme mať 23 miliónov testov pre 5,5 milióna obyvateľov," povedal predstaviteľ strany Smer-SD.

Eurolab Lambda od vypuknutia pandémie podľa centrálneho registra zmlúv uzavrela obchody so štátom za takmer 46,5 milióna eur. Najväčšiu zákazku získala na dodávku vyše 10 miliónov antigénových testov na diagnostiku COVIDu-19 na celoplošné testovanie. Správa štátnych hmotných rezerv ich nakúpila za viac než 43 miliónov eur. Firma mala podľa mimoparlamentných strán Spolu a Dobrá voľba pri tomto nákupe nedoplatok 17-tisíc eur v Sociálnej poisťovni.

Fico: Matovič je skrytý ako potkan a vozí sa na pancierovanom aute

Predseda Smeru poukázal napríklad aj na nejasnosti pri nastavovaní pravidiel pre tzv. pendlerov. “Byť pendlerom, tak sa obesím!”, komentoval v tejto súvislosti konanie vlády a správanie samotného premiéra, pričom spomenul aj problémy, ktoré sa týkajú otvorenia škôl.

Fico na tlačovke zopakoval výhrady voči vláde a poukázal na situáciu, do ktorej sa Matovič dostal: “Ako dopadol Matovič? Je skrytý ako potkan, vozí sa na pancierovanom aute a pred jeho rodinným domom stoja po zuby ozbrojení kukláči, policajti, ktorí chránia tento dom, ako keby tam bol nejaký národný poklad. Takto dopadol celý Igor Matovič!”

Vláda vraj dostane možnosť zatvoriť vás doma

Expremiér upozornil aj na snahu predsedu vlády predĺžiť núdzový stav: “Na začiatok by som povedal Matovičovi: Csaba už neblázni! Pravdepodobne už zajtra sa bude v parlamente rokovať v skrátenom legislatívnom konaní o novelizácii ústavného zákona o bezpečnosti štátu, keďže bol dnes (7.12.) prijatý vládou SR. . Na základe tejto novelizácie má NR SR na návrh vlády rozhodnúť o tom, či bude možné predĺžiť núdzový stav o ďalších 40 dní, a to aj opakovane. Pýtame sa – načo a prečo má byť vôbec núdzový stav predĺžený?! ,” pýta sa Fico.

“On ho potrebuje predlžovať iba preto, aby obmedzoval základné slobody a práva ľudí. Pre nič iné to nerobí. Smer bude veľmi tvrdo oponovať tento návrh v NRSR, tak ako oponujeme všetky nezmysly, ktoré nasúkali do ústavy. Všimnite si ústavný návrh, ktorý dá možnosť vláde zatvoriť vás vo vlastnom dome! To všetko ide o takého nevídaného rozsahu, že toto si nedovolil možno ani komunistický režim,” podčiarkuje Fico.

Reakcia na Radu prokurátorov brániacu Repu a Šúreka

Šéf Smeru sa vrátil aj ku podaniu prokurátorky Krajskej prokuratúry v Bratislave Kataríny Kučerkovej v súvislosti s ktorým, ako tvrdí, už podal trestné oznámenie na prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu a Michala Šúreka.

Na situáciu už reagovala aj Rada prokurátorov, ktorá tvrdí, že Fico klame a hrubo zavádza.

“Je to trápne,” reagoval šéf Smeru na reakciu Radu prokurátorov a zopakoval slová zo svojej predošlej tlačovky. Podľa Ficových slov z reakcie Rady prokurátorov zrejme vyplýva, že naozaj chcú zmeniť prokuratúru na štátne zastupiteľstvo, pričom narážal na pozmeňovací návrh, ktorý predkladá poslanec za SaS Alojz Baránik.

Zdroj: hnonline.sk / cas.sk / ereport.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti