VIDEO: Matovič hovorí o sabotáži a hádže vinu za vlastné zlyhanie pri riadení vlády na koaličných partnerov, Pellegriniho a policajného prezidenta

08.04.2020 | 18:00
  17
Premiér tvrdí, že koaliční partneri demoralizovali atmosféru medzi ľuďmi, keď znevažovali boj proti novému koronavírusu a prirovnávali ho k chrípke.

Pokyn na policajné kontroly na hraniciach okresov považuje premiér Igor Matovič (OĽaNO) za sabotáž uznesenia vlády. Trvá na tom, že mali byť len náhodné. Povedal to na stredajšej tlačovej konferencii. Pred verejnosť by mal podľa neho predstúpiť policajný prezident Milan Lučanský a tento krok obhájiť.

"Niekto si to uznesenie alebo moje slová vysvetlil po svojom a dal príkaz policajtom, aby kontrolovali každého jedného. Považujem to za sabotáž uznesenia vlády," zdôraznil Matovič s tým, že uznesenie neprikazovalo kontrolu každého auta. Poznamenal, že keď raz majú ľudia právo ísť do práce či k lekárovi, nie je rozumné ich nechať stáť v kolónach.

Kritizoval tiež reakciu koaličných partnerov. Zdôraznil, že v súčasnej situácii nie je čas naháňať individuálne politické body. Poslanec parlamentu Marián Viskupič (SaS) by podľa neho nemal dehonestovať rozhodnutia vlády a mal by sa správať zodpovednejšie, ako sa patrí na predsedu finančného výboru. Podobne kritizoval aj vyjadrenia ministra hospodárstva a vicepremiéra pre ekonomiku Richarda Sulíka (SaS).

Matovič tvrdí, že demoralizovali atmosféru medzi ľuďmi, keď znevažovali boj proti novému koronavírusu a prirovnávali ho k chrípke. "Toto nie je dobrá cesta a takýmto spôsobom, údermi od chrbta, nebudeme budovať dobré vzťahy v koalícii. Verím, že koaliční partneri si to zoberú k srdcu," povedal s tým, že je normálne, ak nesúhlasí s každým rozhodnutím vlády aj každý jej člen. Verí však, že do budúcna sa podobných reakcií vyvarujú.

To, ako bude vyzerať situácia na cestách najbližšie dni, nepovedal. Je to podľa neho otázka na ministerstvo vnútra a políciu. Nateraz neplánuje bezpečnostné opatrenia po sviatkoch uvoľniť aj vzhľadom na počet nových pozitívne testovaných prípadov.

Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča a členov krízového štábu:

Sulík na sociálnej sieti kritizoval obmedzenia pohybu a kontroly. Z boja proti ochoreniu COVID-19 sa podľa neho stal fetiš, pri obmedzeniach spomína šialenstvo. Viskupič premiéra vyzval, aby zrušil aspoň kontroly medzi okresmi.

Lučanský: Polícia postupovala v zmysle uznesenia Matovičovej vlády

Polícia postupovala v zmysle uznesenia vlády. Uviedol to policajný prezident Milan Lučanský po tom, ako predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) napísal na sociálnej sieti, že mali byť policajné kontroly v súvislosti s obmedzením slobodného pohybu náhodné. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

"Polícia postupovala v zmysle uznesenia vlády, v ktorom boli naformulované výnimky. Tie sme zohľadňovali pri príprave rozkazu prezidenta Policajného zboru pre hliadkovú činnosť policajtov," povedal Lučanský. Policajný prezident zároveň dodáva, že sa s týmto rozkazom stotožnilo aj vedenie rezortu vnútra.

Mikulec sa ospravedlnil za dopravné kolóny

Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) sa ospravedlňuje občanom, ktorí zostali v stredu doobeda v kolónach po celom Slovensku, verí, že sa to vo štvrtok (9. 4.) už nezopakuje. Pripomína, že opatrenia sú na ochranu zdravia. Informoval o tom vo videu na sociálnej sieti, v ktorom reagoval na dopravnú situáciu v súvislosti s kontrolovaním dodržiavania uznesenia vlády o obmedzení slobodného pohybu osôb.

„Snažíme sa opatrenia robiť vo váš prospech preto, aby sme chránili tie najkritickejšie vrstvy obyvateľstva, ktoré môžu byť najrizikovejšie. Snažili sme sa obmedziť pohyb, aby ste nechodili za svojimi príbuznými a tými, ktorých by ste mohli ohroziť,“ vysvetľoval minister.

Mikulec dodal, že boli policajti ústretoví a že sa opatrenia zjemnili. Myslí si, že vodiči, ktorí pôjdu v stredu z práce a vo štvrtok do práce, už v kolónach stáť nebudú. Na záver videa sa poďakoval príslušníkom polície a záchranných zložiek, ktorí sú v opatreniach zainteresovaní a poprosil občanov o zhovievavosť.

Rezort aj polícia vyzývajú občanov, aby necestovali, ak to nie je nevyhnutné. Dôvod na cestu mimo okresu je potrebné hodnoverným spôsobom preukázať. Ak policajti zistia, že niekto porušil zákaz neopodstatnene, podľa slov rezortu ho otočia naspäť.

Ministerstvo vnútra upozorňuje tiež na možné pokuty vo výške 1659 eur.

"Od 8. do 13. apríla polícia vykonáva kontrolu dodržiavania uznesenia vlády o zákaze vychádzania," zdôraznil rezort.


Od stredy rána sa tvoria na mnohých miestach Slovenska rozsiahle dopravné kolóny v súvislosti s kontrolovaním obmedzenia pohybu, ktorý vyhlásila vláda SR.

Zdroj: info.sk (1), (2) / spravy.sk / ta3.com / InfoVojna

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti