VIDEO: Matovič chce zmeniť zákon o protestoch, aby fašistická vymletá hlava nezablokovala diaľnicu

25.05.2020 | 20:15
  10
Premiérov nápad kritizujú viacerí poslanci, kedysi bol Igor Matovič (OĽaNO) zástancom blokád.

Protest majiteľov fitnescentier a trénerov, ktorí chceli zablokovať diaľnicu do Bratislavy, sa nakoniec zvrhol na politický boj. Po tom, čo si Igor Matovič vysvetlil jednotlivé postoje so „svalovcami“, ako ich niekoľkokrát nazval vo svojich statusoch, otočil svoj hnev na „kotleby“.

Do čela autokolóny protestujúcich trénerov sa totiž zaradila dodávka s potlačou strany Kotleba-ĽSNS. 
 
„Na čelo ľudí, ktorí organizovali tento protest, sa postaví dodávka oblepená Kotleba ĽSNS. Zrazu tento človek huckal týchto pánov – poďme to zablokovať. Predstavte si, že by ich ten magor presvedčil a na 6 hodín by to bolo zablokované. Jeden magor spôsobí lusknutím prsta stomiliónovú škodu," povedal premiér Igor Matovič na tlačovke.

Chce preto meniť zákon o protestoch. Vraj by sa podľa vzoru západných krajín mala obmedziť možnosť upchať dôležité dopravné tepny v krajine.
 
„Myslím, že by sme mali chrániť verejný záujem. Aby náhodou nejaká vymletá fašistická hlava nezablokovala vstup do Bratislavy na 6 hodín alebo na dva dni a celé Slovensko kvôli nemu bude trpieť,“ vyhlásil Matovič.

„Nemôže si viac niekto myslieť, že obmedzovaním slobodného pohybu iných a braním si za rukojemníkov nevinných ľudí bude beztrestne získavať pre seba akékoľvek výhody. Takže moja ambícia je predložiť takýto návrh zákona, myslím si, že to bude možné aj v súlade s Ústavou. Tým dupľom, keď takéto niečo funguje v civilizovaných krajinách,“ dodal.

Podľa Matoviča by mohol byť problém najmä to, keby ostali takto v zápche trčať ľudia, ktorí sa napríklad starajú o ľudské životy. 
 
„Na tej diaľnici môžu byť aj ľudia z kritickej infraštruktúry štátu, ktorí musia byť v práci. Inak na to môžu doplatiť životom ďalší. Takže je namieste to chrániť, rovnako ako aj hranice,” vysvetil na tlačovke premiér. V najbližších dňoch chce poprosiť ministerku spravodlivosti o pomoc pri novelizácii. 

Len pre pripomenutie, lekári a iní životy-zachraňujúci ľudia neprišli načas do práce ani počas prvého dňa „veľkonočných protikoronavírusových opatrení,“ kedy policajti kontrolovali všetky prichádzajúce autá, či majú dôvod na cestovanie počas sviatkov. 

Nariadenie vtedy vydal práve premiér Igor Matovič, ktorý nakoniec povedal, že to myslel inak a policajti to nepochopili. 

Premiérov nápad kritizujú viacerí poslanci, kedysi bol Matovič zástancom blokád

„Pred rokom Matovič rozdával protestujúcim kávu a čaj, no dnes na nich vyťahuje obušok,“ povedal predseda Smeru Robert Fico. „To nie je zmena rétoriky, to nie je o politike. To je o tom, ako Igor Matovič chápe právny štát a demokraciu.“

Vo videu ďalej uviedol, že ak niekto nesúhlasil s tým, čo robila jeho predchádzajúca vláda, či vláda Petra Pellegriniho, rešpektovali jeho názor. „Rešpektovali sme aj to, že v čase týchto protestov, zhromaždení a blokácií chodili medzi protestujúcich rôzni politici vrátane Igora Matoviča. Roznášali kávu, čaj a hlavne burcovali,“ pripomenul.

„Verím, že posledné udalosti, tieto ‘saltá mortale’, ktoré nám neustále vláda a Igor Matovič predvádzajú, ľuďom otvoria oči a konečne pochopia, koho to vlastne volili na konci februára tohto roku a aké dôsledky to má a ešte môže mať pre Slovenskú republiku,“ uzavrel predseda Smeru-SD.


 
Premiér na kritiku hneď zareagoval. Pripomenul, že farmári protestovali v centre Bratislavy a nie na diaľnici. „Akýkoľvek protest musí mať svoju mieru. Keď farmári protestovali, bolo to časovo ohraničené. Neviem, či to trvalo dvadsať minút alebo pol hodinu. Ak páni ohlásili, že zablokujú diaľnicu na šesť hodín, kľúčový komunikačný koridor, bolo by to už príliš veľa.“ 

„Nie som zástanca účelového obmedzovania slobody zhromažďovania a už vôbec nie jeho kriminalizácie. Podporoval som farmárov, ktorí v minulosti na protest proti podvodom v agrosektore dočasne obmedzili dopravu v Bratislave. Vnímam to tak, že je to krajná, ale legitímna formu protestu,“ povedal pre Denník N podpredseda parlamentu Juraj Šeliga.
 
Podľa neho sú aktuálne zákony o formách protestov dosť jasné a netreba ich upravovať. Zároveň však dodal, že diaľnica ani podľa neho nie je ideálnym miestom na protest, pretože tam protestujúci znepríjemňujú život iných.
 
„Pokojné protesty a prejavy občianskej neposlušnosti, pokiaľ pri nich nedochádza k násiliu, by nemali byť trestané prostredníctvom trestného práva,“ myslí si člen ústavnoprávneho výboru Ondrej Dostál. Podľa neho je spomaľovanie premávky na cestách bežnou formou protestov na Slovensku. Ľudia, ktorí sa do takýchto protestov zapoja, by mali rátať napríklad s pokutou za priestupok, ale nemali by sme podľa Dostála z toho robiť trestný čin.

Zdroj: refresher.sk / InfoVojna / YouTube

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti