VIDEO: Ľudia pri tragédii v Prešove najprv vytiahli mobily a natáčali videá namiesto pomoci. Čo je toto za doba?, pýta sa mladá žena

08.12.2019 | 18:30
  14
Žena, ktorá tragédiu výbuchu plynu v paneláku prežila, v rozhovore pre TV JOJ uviedla, že okoloidúci natáčali videá namiesto toho, aby pomohli.

Prešovská tragédia poukázala na dobrosrdečných ľudí na celom Slovensku, ale aj na aktuálnu dobu, v ktorej si ľudia natáčajú každú katastrofu skôr, ako pomôžu obetiam nešťastí. Výpoved‘ tejto pani, ktorá hrozivý výbuch prežila, hovorí za všetko.

Pani ktorá prežila výbuch plynu v Prešove, povedala: ,,Ľudia nehnevajte sa, ale prvá starosť bola vytiahnúť mobilné telefóny a natáčať videá namiesto toho, aby ste pomohli zúfalým ľuďom. Čo je toto za doba? Čo je toto za prístup? Fakt. Boli tam zúbožené ženy, ktoré plakali. Nevedela som, či tam majú deti, či manželov.“

Ľudia sa po nešťastí už spájajú a pomáhajú

Pomoc na všetky spôsoby putuje do Prešova. Ľudia sa spájajú v snahe pomoci a pocite spolupatričnosti s tými, ktorých postihla tragédia výbuchu bytovky na Mukačevskej v Prešove.

Ľudia prichádzajú a delia sa. Chodby škôl sú preplnené. „Srdečne všetkým ďakujeme za jedlo a šatstvo, ktoré nosíte na záchytné miesta. Momentálne máme našťastie dostatok materiálnej pomoci, nateraz nie je potrebné nosiť ďalšie veci.

Po spísaní požiadaviek ľudí postihnutých tragickým výbuchom postupne zverejníme, čo konkrétne je ešte potrebné zabezpečiť,“ tlmočila v sobotu na poludnie radnica stanovisko primátorky Andrey Turčanovej.

Po nešťastnej udalosti sa však objavili aj rôzne falošné čísla účtov.

Mesto má k dispozícii jeden oficiálny transparentný:

Číslo oficiálneho účtu: SK90 7500 0000 0040 0859 1229, Variabilný symbol: 6122019

„Upozorňujeme, že v tejto chvíli nedokážeme verifikovať finančné zbierky iných súkromných subjektov. Ozývajú sa nám mnohé združenia či subjekty, ktoré nevieme narýchlo overiť. Ak chcete naozaj pomôcť ľuďom, ktorých postihla táto tragédia, prosíme vás, aby ste využívali výhradne oficiálny účet mesta Prešov, na ktorý dohliada Odbor financií a mestského majetku mesta Prešov,“ upozorňuje vedenie mesta.

Pomáhajú diaľničiari

V rámci svojich možností pomáha aj Národná diaľničná spoločnosť (NDS). Forma veľkej pomoci prišla z ich strany.

„V piatok sa v Prešove stala neskutočná tragédia. Aj naša spoločnosť je súčinná a pomáha v meste ako len vie. Stavebné spoločnosti Eurovia a Doprastav začali navážať štrkové zásoby z našej stavby diaľnice na rampu k bytovke, ktorú je potrebné nasypať do výšky piateho poschodia pre techniku hasičov a zasahujúcich, prípadne pre demolačný stroj,“ informuje (NDS) na stránke sociálnej siete.

Pomáhajú umelci

V Prešove počas soboty tiež odštartovala aukcia obrazov, výťažok z ktorej pomôže tým, ktorí to teraz najviac potrebujú. S myšlienkou prišla Janette Langová.

Oslovila mená, ktoré ponuku bez váhania prijali. Zapájajú sa umelci z celého Slovenska, ktorí zasielajú fotografiu obrazu aj s informáciami a vyvolávacou cenu. Aukcia bude trvať do konca januára. Po ukončení aukcie budú financie zaslané na účet mesta Prešov. Prvé obrazy sú už zverejnené na sociálnej sieti ako Aukcia obrazov na podporu ľuďom z vybuchnutého domu v Prešove.

Pomáhajú samosprávy

Podporu krajskému mestu vyjadrujú aj viaceré samosprávy. Pomocnú ruku dávajú susedia z Veľkého Šariša.

„Obrovská tragédia včera zasiahla našich susedov a priateľov z Prešova. Samozrejme, aj my sme ponúkli pomoc vo forme poskytnutia ubytovania, techniky a taktiež boli v pohotovosti naši dobrovoľní hasiči. Som však nesmierne hrdý na našich obyvateľov a podnikateľov, ktorí neváhali a proaktívne ponúkali pomoc. Ako isto viete, v nedeľu budeme mať Mikuláša na Vianočnom trhu. Premýšľali sme, či podujatie zrušíme alebo nie. Zvíťazil však solidárny prístup. Ten prístup, ktorí ste nám Vy ukázali, že sa vieme spojiť pre pomoc iným. A preto výťažok z "primátorskeho punču" poputuje na zbierkový účet Mesta Prešov, aby pomohol zasiahnutým rodinám, ktorí to v tejto adventnej chvíli najviac potrebujú,“ informoval o cieli zbierky na sociálnej sieti primátor Veľkého Šariša Viliam Kall.

Bardejov bude o tragédii hovoriť na zastupiteľstve.

„Samosprávu Bardejova, i jeho obyvateľov dnes hlboko zasiahla správa o tragickej udalosti v Prešove, kde výbuch plynu v bytovom dome spôsobil nielen rozsiahle materiálne škody, ale - bohužiaľ - vyžiadal si aj obete na ľudských životoch. Mestá Bardejov a Prešov si boli vždy blízke: nielen vzdialenosťou, ktorá sa ráta iba na niekoľko kilometrov, ale najmä korektnou a intenzívnou spoluprácou, vzájomnou úctou a rešpektom. Bardejov bol vždy bol mestom priateľským, otvoreným akýmkoľvek pozitívnym impulzom a vždy pripraveným pomôcť: chceme obyvateľov Prešova ubezpečiť, že takým ostáva aj v týchto pohnutých chvíľach. Už na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva budú preto prednesené návrhy, ako konkrétne prejaviť solidaritu a pomôcť zmierniť následky tejto nesmiernej tragédie našich susedov,“ deklaroval na sociálnej sieti Boris Hanuščak, primátor Bardejova.

Do pomoci sa zapojí napríklad tiež aj obec Čirč v Staroľubovnianskom okrese.

„Tí, ktorých sa táto tragédia osobne dotýka, potrebujú aj našu pomoc. Či už duchovnú alebo materiálnu. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli , že výťažok z dobrovoľného vstupného 2. ročník Predroždestvenoho koncertu v Čirči poputuje na transparentný účet mesta Prešov,“ informoval starosta obce Michal Didik.

Koncert sa bude konať v obci Čirč 22. decembra od 13.00 hod., vystúpia talenty z obce, ale aj ĽH Milana Rendoša či Marka Mačošková.

Prešov má lásky na rozdávanie

Obrovský kus práce pomáhajú robiť sociálne siete. Na včera vytvorenej stránke Pomôžme ľuďom z vybuchnutého bytového domu v Prešove pribudlo od nešťastia už vyše 34-tisíc členov, ktorí sa navzájom koordinujú, radia si, vymieňajú informácie, pomáhajú si.

Mnohí ponúkajú svoje príbytky, domy, byty či izby, v Prešove i v jeho okolí. S triedením dodaného oblečenia, jedla a drogérie už skončili aj na školách na Mukačevskej a Prostějovskej.

V sobotu večer ich odovzdali Červenému krížu, kde ich pretriedia a odovzdajú tým, ktorí to potrebujú.

„Ak poznáte nejakých ľudí z bytovky čo nevedia kde a kam, tak na internáte na Volgogradskej majú stále voľné miesta. Väčšina ľudí zostala u rodín, čiže ľudí tam nie je veľa. Ak viete o niekom, kto nemá kam ísť alebo potrebuje veci, nasmerujte ich na Červený kríž a tieto ubytovne. Nech sa necítia nepríjemne využiť tieto služby. Dnes si prišli aj do škôl nejakí ľudia pre veci a bolo im to nepríjemné, treba ich iniciovať a podporiť,“ informovala prostredníctvom sociálnej siete krátko po dotriedení jedna z dobrovoľníčiek a ľudí, ktorí od začiatku intenzívne pomáhajú, Evka Baranová.

Ako prezradila, ľudia sa delili nezištne. „Ľudia nepriniesli svoj prebytok, ale dali zo svojho - krásne plne využiteľné moderné kúsky oblečenia. Niektoré veci sú dokonca nové s ceduľkami a pre všetky vekové skupiny. Prešov má lásky na rozdávanie pre celé Slovensko,“ dodala Evka.

Články súvisiace s tematikou:

 

Zdroj: mysmezeny.sk / mysaris.sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti