VIDEO: Lipšicom a spol. väznený advokát JUDr. Ribár: Jedného dňa som bol slušný občan a na druhý deň som bol zločinec

05.09.2021 | 09:55
  2
JUDr. Martin Ribár bol obvinený zo skutku a hrozilo mu 20 až 25 rokov, až doživotie. Obvinili ho nezákonne. Sám dal podnet na generálnu prokuratúru, ale nevyhoveli mu.

JUDr. Martin Ribár sa vyjadril aj k súvislostiam prípadu zrušeniu obvinenia Pčolinského generálnym prokurátorom na svojom Facebooku prostredníctvom škandalózneho videa. „Ak by v tej dobe dozor generálnej prokuratúry bol taký aký má byť, boli by moje uznesenia dávno zrušené a nemusel som stráviť vo väzbe 18 mesiacov,“ hovorí.

„Ja sám som strávil vo väzbe viac ako 18 mesiacov. Z toho viac ako 16 mesiacov to bola  kolúzna väzba,“ uviedol v úvode videa. Tvrdenia, že niekto má čakať vo väzbe v prípade, že je nevinný, alebo, že bol porušený zákon považuje za zvrhlé.

Podľa jeho slov mu väzba zničila zdravie, zničila pohybový aparát a kĺby.  „Očná lekárka mi povedala, že mám zelený zákal, že mám glaukom,“ uviedol ďalší následok väzby. Väzba má trvať iba nevyhnutný čas a prednosť má mať neväzobné stíhanie pred väzobným, dodáva právnik.

Doktor práv viacnásobne odsúdil, že sa k problematike vyjadrujú neodborníci. Taktiež vyjadril podporu generálnemu prokurátorovi.

Z jeho osobnej skúsenosti behajú po chrbte zimomriavky

Bol obvinený zo skutku a hrozilo mu 20 až 25 rokov, až doživotie. Obvinili ho nezákonne. Sám dal podnet na generálnu prokuratúru, ale nevyhoveli mu. Ani sa nevyjadrili k nezákonnej väzbe. Podľa neho to bolo kvôli tomu, že médiá tlačili na generálnu prokuratúru, aby tento inštitút nebol používaný.

Oslobodil ho až ústavný súd. Ten tiež skonštatoval nadkvalifikáciu skutku. Inými slovami, že mu hrozil neprimeraný trest, ak by aj spáchal skutok, ktorý mu bol kladený za vinu. „Teraz musíme zrušiť ústavný súd, lebo toto rozhodnutie niekomu nevyhovuje?“ krúti neveriacky hlavou.

Výzva všetkým

Doktor Ribár niekoľko krát vo videu vyzval, aby viedli všetci konštruktívnu a najmä odbornú a vecnú diskusiu o väzbe a o právomociach generálneho prokurátora.  Taktiež vyzýva k rešpektovaniu jeho právomocí. Poukázal na dvojitý meter. Keď im vyhovuje jeho rozhodnutie tak ho velebia, keď nie tak, ho zatracujú.

Predstav si, že sa ti to stane…

„V podstate mám zničený život. A hovorím o kariére, o mojom profesionálnom pôsobení. Hovorím predovšetkým o svojej rodine, o svojej manželke a o svojich troch deťoch. Predovšetkým o zdraví, pretože ak by hneď zajtra boli zrušené všetky obvinenia a bolo mi zastavené trestné stíhanie, tak následky väzby a takéhoto stíhania si budem niesť dokonca života. Tlak na rozhodovanie prokurátora a rozhodovanie súdov označil za cestu do pekla a rozklad právneho štátu.“

„A chcem vám povedať ešte jednu vec. Jedného dňa som bol slušný občan a na druhý deň som bol zločinec. Nikdy som nespáchal trestný čin kladený mi za vinu avšak som prezentovaný ako zločinec. Ak by v tej dobe dozor generálnej prokuratúry bol taký aký má byť, boli by moje uznesenia dávno zrušené a nemusel som stráviť vo väzbe 18 mesiacov,“ uviedol v závere videa.

Zdroj: hlavnydennik.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti