VIDEO: Kotleba spochybňoval v RTVS význam nosenia rúška a odmietol si ho nasadiť aj po výzve od moderátora. Šeliga chce na neho podať trestné oznámenie

27.09.2020 | 17:50
  44
Šéf ĽSNS v diskusii spochybňoval nebezpečenstvo pandémie a spomínal oponentné názory lekárov k riziku nového koronavírusu.

Šéf ĽSNS Marian Kotleba si v diskusnej relácii O 5 minút 12 na RTVS odmietol nasadiť rúško a spochybňoval význam jeho nosenia. Neurobil tak ani po napomenutí od moderátora Mareka Makaru či poslankyne SaS Jany Bittó Cigánikovej. Makara ho vyzval počas diskusie viackrát, aby si rúško nasadil, argumentoval aj tým, že do televízie volalo veľa ľudí.

Kotleba v diskusii spochybňoval nebezpečenstvo pandémie, spomínal oponentné názory lekárov k riziku nového kornavírusu a kritizoval aj poslaneckých kolegov, ktorí podľa neho síce apelujú na nosenie rúšok, no sami toto opatrenie nerešpektujú. "Pred kamerami áno, to si ich dávajú," uviedol. Spoludiskutujúci označili tieto obvinenia za nepravdivé.

Kotleba v relácii povedal, že rúška podľa neho oslabujú imunitu kvôli vdychovaniu toxínov. Kotleba dokonca povedal, že nosenie rúšok je podobne škodlivé ako ľudský moč.

Šéf ĽSNS povedal, že jeho spoludiskutujúci Cigániková a Michal Šipoš (OĽaNO) nenosili rúška na svadbách. Kotleba tvrdí, že prekonal ťažký zápal pľúc a preto nebude nosiť rúško.

"Ja aj celý poslanecký klub začneme nosiť rúška, keď vláda začne rozdávať dôchodcom potravinové a vitamínové balíky na zlepšenie imunity," odkázal Kotleba.

Poslankyňa SaS sa ohradila voči tomu, že jej náprotivok nemal rúško. Podľa nej nevie, či teraz nemôže byť šíriteľom koronavírusu medzi zamestnancami RTVS. "Rúško môže pomôcť a neublíži," povedala Cigániková.

Šeliga zváži podanie trestného  oznámenia

K situácii sa v diskusnej relácii Na telo na Markíze vyjadril aj šéf parlamentu Boris Kollár. "Ja som poslancov ĽSNS vykázal zo siene, keď nemali rúško. Je to nekorektné voči ostatným a nabádal by som poslancov na zodpovednosť," povedal Kollár.

Podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí) plánuje v pondelok (28. 9.) podať podnet na Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR i Okresný úrad v Bratislave v súvislosti so správaním poslanca Mariana Kotlebu (ĽSNS) v nedeľňajšej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

"Budem žiadať, aby jeho nezodpovedné konanie riešili. Rovnako zvážim podanie trestného oznámenia pre podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy," uviedol podpredseda parlamentu. Detaily chce zverejniť v pondelok.

Podľa Šeligu je Kotlebov prístup typom arogantného a sebeckého správania, ktoré odrádza ľudí od zodpovednosti. "Poslanci majú ísť príkladom. Všetci nosíme rúška v diskusných reláciách, nielen preto, aby sme chránili ľudí okolo nás, ale aj preto, aby sme išli príkladom," zdôraznil Šeliga.

RTVS sa dištancuje od nazarúškovaného Kotlebu

RTVS sa dištancuje od konania poslanca Národnej rady SR Mariana Kotlebu (ĽSNS) v diskusnej relácii O 5 minút 12. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová v reakcii na Kotlebu, ktorý v diskusnej relácii nemal na tvári rúško. Dodala, že išlo o porušenie interného predpisu RTVS a nie porušenie nariadenia Úradu verejného zdravotníctva SR, pretože platí výnimka na nosenie rúška pri nakrúcaní audiovizuálneho diela.

"RTVS urobila maximum v danej situácii, dodržali sme odstup Mariana Kotlebu od ostatných hostí, ako aj štábu relácie," povedala Pivarčiová.

Pred reláciou zamestnanci RTVS viackrát podľa Pivarčiovej upozornili poslanca, aby dodržal interný predpis RTVS. Moderátor Marek Makara taktiež viackrát počas relácie upozornil poslanca, aby si rúško nasadil. Kotleba to odmietol, priblížila hovorkyňa.

"RTVS zároveň rozhodla, že odteraz bude v pozvánke na účasť v relácii O 5 minút 12 explicitne uvedené, že odmietnutie rešpektovania interných predpisov RTVS v súvislosti s ochorením COVID-19 bude mať za následok neumožnenie vystúpenia v relácii," uviedla.

Zdroj: hnonline.sk (1), (2) / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti