VIDEO: Koronavírus sa objavil v Taliansku ešte pred tým, ako sa medializovalo jeho rozšírenie v Číne, tvrdí taliansky profesor

29.03.2020 | 15:33
  1
Riaditeľ milánskeho Inštitútu pre farmakologický výskum Giuseppe Remuzzi naznačil, že ohniskom nákazy koronavírusom Covid-19 nemusela byť len Čína.

Koronavírus spôsobujúci ochorenie Covid-19 sa podľa talianskeho profesora rozšíril mimo územie Číny v novembri minulého roku. Teda ešte predtým, ako príslušné zdravotnícke orgány túto chorobu objavili.

Giuseppe Remuzzi je riaditeľom Inštitútu pre farmakologický výskum Mario Negri v talianskom Miláne.

Najdôležitejšou otázkou podľa neho bolo, ako dlho sa chorobaa v Číne rozšírovala pred tým, ako si zdravotnícke orgány uvedomili jej závažnosť.

Taliansky profesor tiež povedal, že napriek možnosti vzniku tohto vírus mimo čínske mesto Wu-chan, doteraz nemá žiadny dôkaz na podporu tejto teórie.

Keď sa v USA rozšírilo ohnisko nákazy, v ktorom zahynulo viac ako 500 ľudí, Washington vystupňoval svoju ostrú rétoriku. Prezident Donald Trump ho opakovane označoval ako „čínsky vírus“. V pondelok však zmenil tón a odmietol používať viac toto označenie.

Peking pred tým označil rétoriku niektorých predstaviteľov USA ako pokus očierniť a obviniť Čínu zo zodpovednosti za pandémiu.

Remuzzi poukázal na nezvyčajné prípady náznakov existencie a cirkulácie vírusu na území Lombardska na severozápade Talianska už koncom minulého roka, čiže predtým ako si ľudia boli vedomí toho, čo sa odohráva v čínskom meste Wu-chan.

Remuzzi uviedol, že sa o týchto skutočnostiach sa dozvedel od niekoľkých praktických lekárov. Podľa svojich slov sa mu však doteraz nepodarilo tieto informácie overiť.

Uviedol však, že existujú ďalšie podozrivé prípady, o ktorých „vie s istotou“, vrátane dvoch prípadov zápalu pľúc u pacientov v mestečku Scanzorosciate na severe Talianska v decembri minulého roku. Pacienti mali vysoké horúčky, kašeľ a problémy s dýchaním.

Zmienil sa tiež o podobných príznakoch ďalších 10 osôb z dvoch okolitých miest Fara Gera D'Adda a Crema, u ktorých sa objavila intersticiálna pneumónia (zápal pľúc).

Remuzzi uviedol, že miestni lekári považujú tieto prípady za „neobvyklé“, ale vylúčili možnosť sezónnej chrípky, pretože všetci títo pacienti boli očkovaní.

„Dôvod, prečo nevieme, či to bol Covid-19, je ten, že v tom čase to nebolo možné otestovať; pacienti neabsolvovali röntgen,“ uviedol profesor.

Časť rozhovoru profesora Remuzziho a komentár Antonína Baudyša:

Zdroj: InfoVojna / scmp.com / YouTube

Článok súvisiaci s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti