VIDEO: Kolíková posunula latku politickej kultúry na úplné dno, reagoval Pellegrini na škandalózne vystúpenie ministerky v seriáli Pumpa

18.01.2021 | 08:45
  13
Relácia RTVS Pumpa s Kolíkovou pobúrila obrovské množstvo ľudí. Okrem Pellegriniho zareagoval aj poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD).

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa v sobotu objavila na televíznych obrazovkách v komediálnom seriáli RTVS Pumpa a vyjadrila sa tam aj k smrti bývalého policajného šéfa Milana Lučanského.

Ešte ani zem nevychladla

V relácii televízie Markíza Na telo jej to vyčítal expremiér a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, ktorý pripomenul, že v piatok ubehol od Lučanského pohrebu týždeň. Považuje to za prejav neúcty voči rodine Lučanského.

„Ja som od Vás ako od ženy čakal trochu viacej citu. Viete si predstaviť, že by ste vy boli dcéra generála lučanského a pozeráte RTVS a pozeráte sa ako tam nejaká ministerka týždeň po tom, ešte ani zem nevychladla, rozpráva o Lučanskom na nejakej trapnej pumpe,“ reagoval Pellegrini.

„Ministerka spravodlivosti posunula latku politickej kultúry na úplné dno. Dlhodobo kritizujeme jej necitlivý spôsob komunikácie o tragickej smrti generála Lučanského. Ale jej účasť v komediálnom seriáli slovenskej televízie, kde sa k tejto smutnej udalosti vyjadrovala je hlboká neúcta a cynizmus voči generálovi ako aj rodinným pozostalým Milana Lučanského,“ komentoval ďalej Kolíkovej vystúpenie Pellegrini.

Kolíková na to reagovala, že ju mrzí takýto postoj Pellegriniho a že v seriáli nezaznelo nič znevažujúce smerom k policajnému exprezidentovi.

"Komediálny seriál reaguje na aktuálne udalosti predošlého týždňa cez trojicu svojských postáv stretSávajúcich sa na benzínovej pumpe." Týmito slovami opisuje RTVS seriál na svojom webe. Predmetný diel si môžete pustiť TU, Kolíková sa na scéne objavuje o času 05:13.

Scénka, v ktorej účinkuje aj Kolíková, začína jej príchodom k pultu, kde urobí objednávku. Herec Michal Kubovčík v role pumpára v nej spozná ministerku spravodlivosti a spýta sa jej na Lučanského prípad. "Spravodlivosť nosí šatku cez oči, čiže je slepá. A je to pravda, lebo pri tom prvom Lučanského úraze si tá spravodlivosť nevšimla, že sa niečo deje?"

Kolíková na to odpovedá, že ide o smutnú vec. "Ja o tom už nerada rozprávam, keď nemusím, ale môžem o tom niečo povedať. Prvé zranenie bolo jeho vlastné. Nakoniec to povedal sám, povedal to advokát. A to druhé bolo, bohužial, samovražda, tak to zo všetkého vychádza. Tak máme teraz aj veľkú komisiu, tak to prešetrí a ja si myslím, že zatiaľ zo všetkého vyplýva, že proste, že takáto bola tá udalosť. To sa stalo," vyjadrila sa.

"Kuciak ani Palach to nebol"

Na to nadviaže herec Dano Heriban v role zákazníka. "No dobre, a čo si myslíte, veď asi musel mať za ušami, nie? Asi sa dačoho bál, keď to urobil alebo čo." Kolíková zareaguje, že sú to špekulácie.

"Veď sú, ale ľudí to zaujíma," pokračuje zákazník. "Ľudia môžu špekulovať, ale ja nebudem takto špekulovať, nemôžem," povie Kolíková.

Pri odchode ešte Kolíkovú zastaví tretí herec Tibor Vokoun, ktorý účinkuje rovnako v role zákazníka. Povie jej, že mu prekáža, že niektorí ľudia považujú Lučanského za hrdinu. "No Kuciak ani Palach to nebol," odpovie ministerka a odíde.

Lučanský bol začiatkom decembra 2020 zadržaný a obvinený "z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku" v rámci policajnej akcie Judáš. Následne súd rozhodol o jeho väzobnom stíhaní. Po incidente vo väzbe, pri ktorom utrpel zranenia, ho 10. decembra operovali. 29. decembra sa pokúsil o samovraždu, na následky ktorej o deň zomrel.

Blaha: Vy už sa ani neviete správať ako ľudia

Na škndalóznu epizódu sitcomu Pumpa reagoval na sociálnej sieti aj poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD):

Pozrel som si to zo záznamu, pretože RTVS už roky nepozerám - keď budem chcieť vidieť hnoj, pôjdem na pole.

1. "Mňa strašne serie, že niektorí ľudia považujú Lučanského za hrdinu," hovorí herec účinkujúci vo verejnoprávnej televízii ministerke spravodlivosti Kolíkovej. Podľa vopred pripraveného scenáru.

2. Ona odpovedá ako posledná chudera: "No, Kuciak ani Palach to nebol." Herec si spokojne ofrkne: "Toto som od vás potreboval počuť." Áno, toto zaznelo včera večer v RTVS. Pár dní po smrti generála.

3. Kopne si aj ďalší herec, vraj Žitného netreba počúvať, netreba sa oňho opierať, vraj "to sa radšej opri o Bláhu". A vraj Lučanský musel mať niečo za ušami, keď spáchal samovraždu. Kopú a kopú - veď zosnulý sa už nemôže brániť. Hrdinovia.

4. A Kolíková horlivo vysvetľuje oficiálne nezmysly, čo chrlí jej ministerstvo o smrti Milana Lučanského - pričom celé Slovensko vie, že generála Lučanského doslova umučili k smrti.

5. Z väzieb tu urobili americké Guantanámo a jedného hrdinu to stálo život - a verejnoprávna televízia za peniaze koncesionárov prikrýva zločin proti ľudskosti, čo sa tu stal.

6. V hlavnej úlohe s nejakými primitívmi, ktorí majú tú drzosť posudzovať, kto je a kto nie je hrdina, pričom ich najväčší životný výkon je, že predstierajú, že sú niekto iný - preboha, zavrite už hercom ústa, je to intelektuálny odpad.

7. Tuším, kde sa berie toľko hlúposti - veď múdrosť sa nemala ako narodiť. Existuje dôvod, prečo z papagája nikdy nebude Sokrates. Ale nerozumiem, kde sa v nich berie toľko ľudskej zloby a arogancie.

8. Najšialenejšia na tom celom bola reakcia ministerky Kolíkovej. Pár dni po tom, čo rodina príde o svojho otca - v štátnom zariadení, kde ho mali strážiť ako oko v hlave - ona bezcitne a úboho vo verejnoprávnej televízii kope do generála Lučanského...

9. Ona tam surovo sype soľ do rán smútiacej a doráňanej manželky a dcéry. Tej dcéry, ktorej ani nedovolili poslať otcovi obrázok na rozlúčku. Tej manželky, ktorej ani nedovolili sa rozlúčiť a strážili ju gorily so samopalmi.

10. Ešte aj po smrti sa potrebujú na generálovi Lučanskom vyvršovať - a ubližovať jeho rodine. Za asistencie ministerky. Za asistencie verejnoprávnej televízie. Čo je toto za surovosť?!

11. A aký signál dávame našim deťom? Nejaký primitív si v RTVS odgrgne, že ho "serie" - áno, doslova "serie" - že niekto považuje za hrdinu policajného generála, ktorý strčil do basy masového vraha a mafiána Mikuláša Černáka.

12. Lebo takýchto odvážnych ľudí si mi na Slovensku nemáme vážiť. Na Slovensku podľa RTVS a Kolíkovej nemáme mať za hrdinov policajtov, ktorí riskujú svoje životy, aby tu mafiáni nevraždili nevinných ľudí.

13. Nie, podľa primitívov máme mať iných hrdinov - nie policajtov, nie bojovníkov proti mafii, nie generálov, ale "Palacha a Kuciaka". Tak si odgrgne ministerka.

14. Predstavte si, že by niekto pár dní po smrti novinára vo verejnoprávnej televízii povedal niečo podobné o Kuciakovi? Zdalo by sa vám to byť fér voči rodine?

15. Ja nemám potrebu kopať do Jána Kuciaka - ak ho chcete považovať za hrdinu, je to vaše právo, pani Kolíková. Ale prečo máte potrebu znevažovať statočného policajta, čo zavrel najväčšie mafiánske monštrum do basy a riskoval pri tom všetko. To ako v mene Kuciaka chcete šíriť takýto hyenizmus a neľudskosť?

16. Pani ministerke, povedzte, akú budúcnosť má krajina, ktorá si neváži policajtov? Ktorá si neváži ľudí, ktorí nás chránia pred mafiou? Krajina, kde sa masový vrah rehlí nad smrťou generála, ktorý ho poslal do basy?

17. Akú budúcnosť má krajina, kde si ministerka spravodlivosti - ešte raz, spravodlivosti! - má potrebu doňho kopnúť ešte aj po jeho smrti a znevažovať jeho pamiatku.

18. Nebudem používať slovník primitívov z RTVS. Ani fekálny slovník Matoviča. Poviem to veľmi slušne: pani ministerka Kolíková, mňa na rozdiel od vás štve, že ste dohnali k smrti človeka s veľkým Č.

19. Štve ma, že tu vytvárate z hrdinov kdejakých novinárov, ale neviete sa zastať policajného generála, ktorý prenasledoval mafiu. Skutočnú mafiu.

20. Štve ma, ako likvidujete Slovensko a prevraciate naruby hodnoty a morálku. Štve ma, ako odporne sa správate k rodine zosnulého. Štve ma, čo za cynické monštrum je na čele rezortu spravodlivosti. A štve ma, že ste RTVS premenili na nástroj svojej propagandy.

Viete, čo je na tom najsmutnejšie - vy už sa ani neviete správať ako ľudia. Hanba vám.

Relácia RTVS Pumpa s Kolíkovou poburuje ľudí. Smrť človeka nemôže byť ústredným motívom satiry

Pumpa je relatívne nový projekt, ktorý na obrazovky priniesla verejnoprávna RTVS minulý rok na jeseň. RTVS o relácii píše, že ide o komediálny seriál, ktorý reaguje na aktuálne udalosti uplynulého týždňa. Dej každej epizódy sa viac menej opakuje - Mišo (Michal Kubovčík) pracuje na benzínovej pumpe, kde za ním pravidelne chodí jeho bývalý spolužiak, taxikár Dano (Daniel Heriban) a málovravný štamgast Jari (Tibor Vokoun).

Dynamiku každej epizóde prináša glosovanie tém, ktoré sa udiali v spoločnosti uplynulý týždeň. A aby to "nebola nuda" a vlastne tak ako to na každej pumpe chodí, nakupujú tu ľudia. Pumpu na RTVS navštevujú mediálne známi ľudia. Kým Pumpu navštívi veštkyňa Gina a veští, čo Slovensko čaká v novom roku, či herečka Zuzana Fialová ako Yeti, prípadne komik Fero Joke, prípadne Tomi "Kid" Kovács, je to nevinná sranda. Avšak ak začnú byť hosťami politici, nevinná sranda sa mení automaticky na politickú satiru. Aj to bol dôvod, prečo mnohí nový projekt RTVS hodnotili ako príliš odvážny.

Sarkazmus, uštipačnosť, prípadne posmechy z nedostatkov nemusia každému imponovať, aj preto satirické relácie rozdeľujú spoločnosť. A najnovší diel, ktorý RTVS odvysielala v sobotu, mimoriadne rozprúdil diskusiu ľudí na sociálnych sieťach, pričom z názorov prevládajú skôr tie negatívne. Hosťkou relácie bola totiž ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a jednou z tém smrť expolicajného prezidenta Milana Lučanského.

Mária Kolíková v relácii skonštatovala, že situácia okolo Lučanského je "smutná vec". "Ja o tom už nerada rozprávam, keď nemusím, ale môžem o tom niečo povedať. Prvé zranenie bolo jeho vlastné. Nakoniec to povedal sám, povedal to advokát. A to druhé bolo, bohužiaľ, samovražda, tak to zo všetkého vychádza. Tak máme teraz aj veľkú komisiu, tak to prešetrí a ja si myslím, že zatiaľ zo všetkého vyplýva, že proste, že takáto bola tá udalosť. To sa stalo," vyjadrila sa v relácii.

Ak by sme chceli byť minimálne dôslední, tak v uplynulom týždni, z ktorého vychádzal scénár relácie, sa udialo mnoho iných tém a téma smrti exprezidenta policajtov medzi nimi určite nebola. Tvorcovia relácie siahli v tomto prípade po staršej téme, ktorou dosiahli iba to, že opäť naliali olej do ohňa a rozvírili vášne v spoločnosti.

Je prekvapivé, že ministerka spravodlivosti vôbec prijala účasť do satirickej relácie, kde bola témou práve smrť exprezidenta policajtov, čo predsa musela vedieť a musela aj poznať dialógy, na ktoré by mala reagovať.

Ešte prekvapivejšie je, že ministerka vyjadruje názory a závery na túto tému v čase, kedy sa celá situácia len vyšetruje. A prinajmenšom veľmi zvláštne je, že sa smrť Lučanského rozoberá v relácii, ktorá má prívlastok, humorná, satirická či komediálna.

A vôbec, nech ste na akejkoľvek strane, téma, ktorá skončila smrťou človeka, by nemala byť vôbec témou satirickej relácie.

V neposlednom rade, ak chceli vyjadriť tvorcovia svoj názor, mali tak urobiť inde, v inej relácii. Pretože takto si vlastne pomýlili žáner svojej relácie - z humorno satirickej na agitačnú.

Zdroj: hnonline.sk / strategie.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti