VIDEO: Kiska sa stal oficiálne predsedom Za ľudí, chce uchopiť moc a vrátiť krajinu ľuďom

29.09.2019 | 13:02
  8
Podpredsedami strany budú Veronika Remišová, Jana Žitňanská, Juraj Šeliga, Vladimír Ledecký a Michal Luciak.

Predsedom mimoparlamentnej politickej strany Za ľudí sa jednohlasne stal Andrej Kiska. Rozhodli o tom účastníci ustanovujúceho snemu v sobotu v Košiciach. Podpredsedami strany budú Veronika Remišová, Jana Žitňanská, Juraj Šeliga, Vladimír Ledecký a Michal Luciak.

"Ustanovujúci snem sa niesol v skutočne výbornej atmosfére. Každý prieskum ukazuje náš nárast. Som presvedčený, že do parlamentu vstúpime ako silná strana s dvojciferným výsledkom. Naša krajina stojí pred inou úlohou, a to je po viac ako 12 rokoch vlády strany Smer-SD zobrať krajinu naspäť a vrátiť ju ľuďom. Som presvedčeným optimistom, že to dáme," uviedol na tlačovej konferencii pred novinármi Kiska.

"Dal som osobný verejný sľub, že spravím všetko, čo je v mojich silách, aby som ako bývalý prezident našej krajiny spojil, spájal a vytvoril podmienky na spoluprácu všetkých opozičných demokratických strán, koalície Progresívne Slovensko (PS)-Spolu, SaS, OĽaNO, KDH a našej strany," zdôraznil Kiska.

Zároveň predstavil i základný programový dokument strany. "Pracovalo na ňom 17 odborných skupín, viac ako 100 odborníkov a bolo pripravených 500 strán návrhov a opatrení. Tento základný programový dokument sme ukázali našim členom a poprosili sme ich, aby aj oni do toho vniesli svoje know-how, aby sme spojili svoje sily a náš program bol skutočne programom pre ľudí, za ľudí a programom, s ktorým budeme úspešní v parlamentných voľbách," dodal Kiska.

Strana chce v prípade úspechu vo voľbách podľa jeho slov prispieť k zmierneniu dosahov možnej ekonomickej krízy, zmeniť volebný systém tak, aby mali v parlamente zastúpenie všetky regióny a tiež zmeniť financovanie samospráv.

Kiska: Netreba strašiť nutnosťou zostaviť koalíciu proti Ficovi

Nie je potrebné šíriť strach a paniku a vyvolávať dojem, že je nevyhnutné vytvoriť predvolebnú koalíciu voči Smeru. Líder novovzniknutej strany Za ľudí Andrej Kiska to zdôraznil v reakcii na ponuku predvolebnej spolupráce a koaličnej dohody, ktorú na sobotňajšom (28. 9.) ustanovujúcom sneme Za ľudí v Košiciach vyslovil za koalíciu Progresívne Slovensko-Spolu Miroslav Beblavý.

Kiska zdôraznil, že o povolebnej spolupráci je potrebné hovoriť už teraz. Pripustil, že predvolebná koalícia je jednou z možností v situácii, ak by spoločný zisk viacerých strán dosiahol percento, ktoré umožní mandát zostaviť vládu. "No musíme to mať jasne prepočítané a vyhodnotené, že to má zmysel. Ak si budeme istí, že 10 a 10 bude dávať 20 a nie 16," uviedol príklad.

Nemyslí si však, že je teraz nevyhnutné strašiť nutnosťou zostaviť koalíciu proti Ficovi, aby Smer nezostavoval vládu. "V roku 2010 získal Smer 34 percent, no nebol schopný zostaviť vládu. Lebo opozícia povedala jasné nie. Toto dnes stačí povedať,“ zdôraznil Kiska.

Priznal, že svoj názor na ponuku PS-Spolu povedal lídrom koalície už pred sobotňajším snemom. "Neviem, prečo túto tému vytiahol aj na sneme a poukazoval na prieskum, ktorý si dali robiť,“ povedal Kiska o Beblavom.

Video súvisiace s tematikou:

 

Zdroj: 24hod.sk (1), (2) / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti