VIDEO: Kiska oznámil, že na funkciu prezidenta už nebude kandidovať

15.05.2018 | 13:34
  0
Argumentoval aj tým, že rodina je preňho veľmi dôležitá a nemožno ju odsúvať na vedľajšiu koľaj. 

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska nebude druhý raz kandidovať za prezidenta. Oznámil to v utorok krátko po jednej hodine popoludní.

„Na moje rozhodnutie vplývalo viacero okolností. Nikdy som sa netajil tým, že rodinný život je pre mňa veľmi dôležitý. V uplynulom roku sme v rodine zažili šťastné, ale aj tragické udalosti. Oboje mi pripomenuli, že čas strávený s manželkou, deťmi, rodičmi je nenahraditeľný. Ak má mať život zmysel, nemôžeme ich odsúvať na ďalšiu koľaj,“ povedal Kiska.

„Moje rozhodnutie silne ovplyvnila arogantná reakcia vlády na vraždu Jána Kuciaka a jeho priateľky,“ povedal a dodal: „Hoci som nikdy nehovoril o opätovnej kandidatúre, reprezentujem hodnoty mnohých ľudí, ktorí by si priali, aby som kandidoval znova.“

Rozumiem, že hoci som požiadal voličov o jeden mandát na 5 rokov a nikdy som nehovoril o opätovnej kandidatúre, reprezentujem hodnoty a postoje mnohých ľudí, ktorí by si priali, aby som sa o funckiu prezidenta uchádzal opäť. Slovensko potrebuje sebavedomú hlavu štátu, ktorá sa nebude bát postaviť za hodnoty slobodnej, modernej demokratickej krajiny.

Nepresvedčivá a pritom arogantá rekacia vlády vyvolala najväčšiu krízu dôvery v štát. Práve preto som považoval za správne ísť na hranu úlohy prezidenta v našom ústavnom systéme. Nikdy som nevolal po posielnení právomocí, ale nemyslel som na to, že raz ich budem musieť použiť spôsobom, akým som to urobil pri menovaní ústavných sudcov, alebo pri rekonštrukcii vlá­dy.

Ako prezident sa snažím prispeť, aby vládni politici plnili sľuby, riešili problémy a dosahovali hmatateľné výsledky.

„Zapojil som sa aj do politických sporov, ktoré som považoval za dôležité pre formovania charaktreu krajiny. Som presvedčený, že vždy je dôležité postaviť sa za demokratické, európske a spravodlivé Slovensko. Ale pravda je, že v úrade prezidenta som sa stal súčasťou aj konca jednej politickej éry. Udalosti posledných mesiacov vyústili do pádu vlády a konca pôsobenia dlhoročných v minulosti vo svojich pozíciách nedotknuteľných politikov. Táto éra napísala príbehy konfrontácie, nahromadila množstvo zápasov a emócií. Vždy som konal na základe vnútorného presvedčenia, so svojím najlepším vedomím a svedomím v prospech správnej veci. Pripúšťam, že niektoré moje rozhodnutia zanechali aj negatívne emócie. Ich súčasťou je podozrievavosť a predsudky istej časti verejnosti, že som sa ako nadstranícky prezident zapojil do politických súbojov. Bude lepšie, ak si úrad prezidenta neponesie tieto príbehy konfrontácie do ďalšieho obdobia. Je správne, aby si občania vybrali budúci rok prezidenta, ktorý neponensie ťarchu zápasov, ktoré som ja niesol," pokračoval Kiska.

„Budem premýšľať, ako najlepšie využiť autoritu a dôveru verejnosti, aby som prispel k začiatku novej éry na Slovensku. Aby som pomohol spojiť tých, ktorí sú ochotní vládnuť zodpovedne a slušne,“ povedal a dodal, že viac o týchto plánoch prezradí po komunálnych voľbách.

Kiskov hovorca Roman Krpelan v pondelok (14.5.) avizoval, že prezident v utorok popoludní oznámi, či sa bude opätovne uchádzať o post hlavy štátu. „Zajtra bude deň D. Prezident Andrej Kiska povie, čo ďalej,“ uviedol Krpelan. „Bude o čom písať, bude o čom hovoriť. Ak by to bolo také jednoduché, dávno by povedal. Nebolo a nebude,“ doplnil.

Prezidentské voľby budú na jar 2019.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti