VIDEO: Kiska oficiálne oznámil založenie strany Za ľudí. S programom pomáha aj Radičová

17.06.2019 | 15:30
  11
Ambíciou je ponúknuť alternatívu, pretože Smer je podľa jeho slov pripravený vládnuť s Kotlebom a bude pripravený vládnuť aj s Harabinom.

Exprezident Andrej Kiska oficiálne oznámil založenie novej politickej strany, ktorá sa bude volať Za ľudí. Urobil tak na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici.

Kiska predstavil aj ľudí, ktorí do jeho strany budú patriť. Sú nimi organizátor zhromaždení Za slušné Slovensko Juraj Šeliga, primátor Nitry Marek Hattas, bývalá europoslankyňa Jana Žitňanská, diplomat a riaditeľ think-tanku Carnegie Europe Tomáš Valášek, bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková či jeho spolupracovníčka z Kancelárie prezidenta SR Vladimíra Marcinková a starosta Spišského Hrhova Vladimír Ledecký.

"Potrebujeme vrátiť Slovensko späť ľuďom. Stojíme tu preto, aby sme spravili všetko pre to, aby sme skutočne vrátili Slovensko späť ľuďom," povedal Kiska. Vo svojom príhovore vyzdvihol úlohu mladých ľudí. Tvrdí, že strana Za ľudí nie je stranou jedného človeka, ale ponúka najlepší tím pre Slovensko zložený z ľudí, ktorí už majú za sebou výsledky a úspechy.

Komplexný program chcú predstaviť v septembri na sneme. Tvrdí, že už teraz na ňom pracuje 72 odborníkov, ktorí sú pripravení pomôcť prevziať zodpovednosť. S programom podľa Kisku pomáha aj expremiérka Iveta Radičová.

Hlavné priority

Kiska vymenoval päť hlavných priorít novovzniknutej strany. Sú nimi kvalitné a dostupné zdravtníctvo, spravodlivosť, moderné kvalitné školstvo, zdravý život v zdravom prostredí a regióny.

Chcú napríklad zabezpečiť dostatok kvalifikovaných sestier. Druhou veľkou témou je podľa neho spravodlivosť. "Nie je možné, aby o mafii, o ktorej vláda vedela roky, aby sa proti nej začalo konať až vtedy, keď boli zabití dvaja mladí ľudia," povedal Kiska. Chcú presadiť zrýchlenie súdov a skutočnú nezávislosť policajnej inšpekcie.

Avizujú, že strana bude stredová, ktorá sa bude vyhýbať populistickým vyhláseniam. Odmietajú osočovať súperov a strašiť ľudí. "Sme presvedčení, že každý človek musí mať rovnaké šance a príležitosti. Je jedno, či je to človek zo Sniny, Dunajskej Stredy či Bratislavy. Je jedno, či je to katolík, žid, dôchodca či mladý," pokračoval Kiska.

Cieľom je pripraviť stimuly a podporu na prechod od priemyselnej výroby k inovatívnym a kreatívnym podnikom, presunúť financie aj rozhodovanie na regióny. „Nebudeme zabúdať na tých najzraniteľnejších – zdravotne postihnutých, ľudí vo finančnej tiesni,“ dodal Kiska k prioritám.

Ako to chce dosiahnuť

Odpovedal aj na otázku, ako to chcú dosiahnuť. „Potrebujem dostať do politiky čestných a schopných ľudí,“ uviedol Kiska. Dodal, že neexistuje strana Andreja Kisku, ale vzniká veľká celoslovenská strana ukotvená v regiónoch. Už teraz má 30-tisíc podporovateľov a všetci dostanú ponuku stať sa členmi strany.

Medzi členmi, ktorí budú tvoriť stranu Za ľudí, sú Marek Hattas, Jana Žitňanská, Juraj Šeliga, Mária Kolíková, Vladimír Ledecký, Tomáš Valášek, Miroslav Kollár, Vladimíra Marcinková, Tomáš Meravý, Marek Antal, Lenka Balkovičová, Csaba Kiss, Viera Leščáková, Roman Krpelan, Alexandra Pivková, Tomáš Lehocký, Michal Luciak. Počas leta sa pripoja ďalší, avizoval Kiska.

Alternatíva Smeru, Kotlebovi a Harabinovi

Kiska uviedol, že chce osloviť všetkých ľudí, ktorí si myslia, že je potreba vrátiť im Slovensko. Stranu Za ľudí označil za alternatívu pre tých, ktorí nevedia, koho voliť. „Voliči Trubana a Sulíka nemusia mať radi Kisku a naopak,“ povedal Kiska. Ambíciou je ponúknuť alternatívu, pretože je podľa jeho slov Smer pripravený vládnuť s Kotlebom a bude pripravený vládnuť aj s Harabinom. Kiska dodal, že strana je pripravená rokovať a dohodnúť sa s KDH, OĽaNO, SaS, PS a Spolu.

Kiska spustil bilbordovú kampaň s označením +1 krátko pred koncom svojho prezidentského mandátu. Kampaň objednalo občianske združenie Je nás viac, ktoré koncom marca založila Kiskova poradkyňa Vladimíra Ledecká a jeho hovorca Roman Krpelan.

V piatok 14. júna unikol do médií aj názov novej strany, Za ľudí.

Ešte začiatkom júna boli zverejnené dva prieskumy, v ktorých bola zahrnutá aj neexistujúca Kiskova strana. Agentúra AKO pre Hospodárske noviny jej namerala 10,8 %, Focus 6,2 %.

Kiska predstavil tím novej strany:

Marek Hattas, primátor Nitry
Jana Žitňanská, právnička a bývalá europoslankyňa
Juraj Šeliga, bývalý hovorca iniciatívy Za slušné Slovensko
Mária Kolíková, bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti
Vladimír Ledecký, starosta Spišského Hrhova
Tomáš Valášek, bývalý veľvyslanec SR pri NATO a súčasný riaditeľ Carnegie Europe
Miroslav Kollár, primátor Hlohovca
Vladimíra Marcinková, bývalá Kiskova spolupracovníčka z Kancelárie prezidenta SR
Tomáš Meravý, bývalý poradca Bélu Bugára a donedávna hlavný ekonóm organizácie Globsec
Marek Antal, manažér, Košice
Lenka Balkovičová, primátorka Zvolena
Csaba Kiss, kultúra, Šamorín
Viera Leščáková, učiteľka, Prešov
Alexandra Pivková, primátorka Lučenca
Roman Krpelan, bývalý Kiskov hovorca a novinár
Tomáš Lehocký, projektový manažér, Poprad
Michal Luciak, bývalý Kiskov poradca

Zdroj: ta3.com / pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti