VIDEO: Kanadský premiér Trudeau chce urobiť všetko pre ukončenie protestov proti korona-totalite. Novozélandská polícia začala zatýkať demonštrantov proti obmedzeniam a očkovaniu, ktorí sa inšpirovali kanadským Konvojom slobody

10.02.2022 | 10:00
  11
Protestná akcia v Ottawe sa začala koncom januára príchodom stoviek kamiónov. Starosta Windsoru, v ktorom blokovaný most spája kanadské mesto s americkým Detroitom poznamenal, že niektorí z demonštrantov tvrdia, že sú ochotní zomrieť za svoju vec.

Kanadský premiér Justin Trudeau označil v stredu blokády kanadsko-amerických hraničných priechodov zo strany kamionistov, ktorí protestujú proti pandemickým opatreniam, za "neprijateľné" a hrozbu pre ekonomiku. TASR o tom informovala na základe správ prevzatých od agentúr AFP a AP.

"Blokády a nelegálne demonštrácie sú neprijateľné a negatívne ovplyvňujú podniky a výrobcov," povedal Trudeau v súvislosti s blokádou mosta spájajúceho kanadské mesto Windsor a americké mesto Detroit, ako aj blokádou hraničného priechodu v kanadskej provincii Alberta. "Musíme urobiť všetko pre to, aby sme to ukončili," dodal Trudeau.

Starosta Windsoru Drew Dilkens povedal, že polícia zatiaľ neodsunula demonštrantov z obáv, že by to vyhrotilo situáciu a viedlo k väčšiemu protestu.

Polícia uviedla, že na demonštrácii sa v stredu zúčastnilo 50 až 74 vozidiel a približne 100 demonštrantov.

Dilkens poznamenal, že niektorí z demonštrantov tvrdia, že sú ochotní zomrieť za svoju vec. "Budem brutálne úprimný. Vy sa snažíte viesť racionálny rozhovor a nie každý je racionálny herec... Polícia robí to, čo je správne, umierneným prístupom a snaží sa rozumne vyriešiť túto situáciu, aby každý mohol odísť, aby sa nikto nezranil a most sa mohol otvoriť," povedal starosta.

Medzitým kanadská polícia pohrozila zatknutím demonštrantov blokujúcich ulice metropoly Ottawa. Nákladné autá blokujú centrum Ottawy už takmer dva týždne. Sú ich už stovky.

"Upozorňujeme, že každý, kto blokuje ulice alebo pomáha iným pri blokovaní ulíc, sa môže dopustiť trestného činu... Musíte okamžite zastaviť ďalšiu nezákonnú činnosť, inak môžete čeliť obvineniu," uviedla polícia vo vyhlásení.

Protestná akcia v Ottawe sa začala koncom januára príchodom stoviek kamiónov. Tento tzv. Konvoj slobody (Freedom Convoy) a jeho stúpenci sa "utáborili" neďaleko kanadského parlamentu a vyhlasujú, že budú protestovať, pokým nebudú pandemické obmedzenia zrušené. Protesty pôvodne podnietila požiadavka kanadských úradov na očkovanie kamionistov vracajúcich sa z USA.

Novozélandská polícia začala zatýkať demonštrantov pred parlamentom

Novozélandská polícia začala vo štvrtok zatýkať niektorých demonštrantov, ktorí sa utáborili pred parlamentom v metropole Wellington na protest proti pandemickým obmedzeniam a očkovaniu proti ochoreniu COVID-19. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Polícia povolala ďalších viac ako 100 policajtov z iných častí krajiny. Policajti vytvorili rad a nariadili ľuďom, aby odišli, ale nepostupovali k nim, pričom zatýkali najmä tých, ktorí sa zdali byť neposlušní. Policajti mali na sebe ochranné vesty, ale nemali výstroj ani zbrane, uviedla AP.

"Polícia opakovane apelovala na demonštrantov, aby opustili areál, a začala s vysťahovaním ľudí," oznámil šéf polície okresu Wellington Corrie Parnell. "Polícia síce uznáva právo ľudí na protest, ale musí to byť vedené spôsobom, ktorý nespravodlivo neovplyvní širšiu verejnosť," vysvetlil.

Kolóna kamiónov a karavanov zablokovala v utorok ulice neďaleko novozélandského parlamentu v rámci protestu, ktorý sa inšpiroval podobnou demonštráciou v Kanade. Stovky vozidiel, oblepených odkazmi ako "Vráťte nám slobodu" a "Donútenie nie je súhlas", parkovali v uliciach obklopujúcich budovu parlamentu známu ako Úľ. Ďalšie stovky jazdili okolo centra mesta a zároveň trúbili. Vyše 1000 peších protestujúcich počúvalo prejavy.

Premiérka Jacinda Ardernová vyhlásila, že nemá v úmysle vstupovať do diskusie s účastníkmi kolóny. Argumentovala tým, že väčšina Novozélanďanov prejavila podporu očkovaciemu programu vlády.

Očkovanie proti koronavírusu je na Novom Zélande povinné pre ľudí pracujúcich v určitých oblastiach, ako zdravotníctvo, polícia a súdnictvo, školstvo či obrana. Platí aj systém covid pasov, ktoré musia ľudia predkladať ako dôkaz o očkovaní, keď vstupujú do reštaurácií, na športové akcie a bohoslužby. Covid pasy sa nevyžadujú vo verejnej doprave, v supermarketoch, školách a pri poskytovaní zdravotníckych služieb.

Zdroj: info.sk / tvnoviny.sk / YouTube

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti