VIDEO: Kanadská vláda povoláva ozbrojené sily na účastníkov Konvoja slobody. Demonštrantov neodrádza ani státisícová pokuta či rok väzenia: „Sme na to pripravení, necháme sa pokojne zatknúť. Máme právnikov. Sme pokojný protest a máme právo tu byť!“

13.02.2022 | 11:15
  10
Kanaďania sa nezľakli, protesty proti totalitným covid-opatreniam a vakcinačnému nátlaku pokračovali blokádou napriek zásahu represívnych zložiek.

Sudca Najvyššieho súdu provincie Ontário nariadil v piatok demonštrantom na moste Ambassador Bridge vedúcom ponad americko-kanadskú hranicu, aby ukončili päťdňovú blokádu, ktorá prerušila dodávky tovaru medzi oboma krajinami a prinútila automobilový priemysel na oboch stranách obmedziť výrobu. Informovala o tom agentúra AP.

Bezprostredne nebolo jasné, kedy a či vôbec budú vyslaní na miesto policajti, aby rozohnali demonštrantov, ktorí zaparkovali svoje kamióny nárazník na nárazník, aby tak vyjadrili svoj protest proti pandemickým opatreniam v krajine, premiérovi Justinovi Trudeauovi a jeho liberálnej vláde.

Hlavný sudca Geoffrey Morawetz z Najvyššieho súdu v Ontáriu počas virtuálneho pojednávania uviedol, že príkaz nadobudne účinnosť o 19.00 h miestneho času, aby protestujúci mali čas odísť.

Polícia mesta Windsor (provincia Ontário) vydala okamžite varovanie, že každý, kto blokuje ulice, môže byť zatknutý a jeho vozidlo môže byť zabavené.

Rozhodnutie sudcu prišlo po 4,5-hodinovom súdnom pojednávaní, na ktorom mesto Windsor a právnici výrobcov autodielov tvrdili, že blokáda spôsobuje mestu a regiónu príliš veľké ekonomické škody.

Vodiči kamiónmi blokovali od pondelka most, ktorý spája kanadský Windsor s americkým Detroitom. Ďalšie stovky kamionistov počas uplynulých dvoch týždňov paralyzovali centrum Ottawy. Demonštranti zablokovali aj ďalšie dva hraničné priechody - v Alberte a Manitobe.

Protestujúcimi kanadskými kamionistami sa medzičasom inšpirovali odporcovia protiepidemických opatrení vo viacerých ďalších krajinách. Obdobná demonštrácia sa v piatok konala aj vo francúzskom hlavnom meste Paríž, a to aj napriek zákazu zo strany tamojších úradov.

Kanaďania sa nezľakli, protesty pokračujú

Protesty Kanaďanom proti totalitným covid-opatreniam a vakcinačnému nátlaku pokračovali blokádou napriek zásahu represívnych zložiek. Demonštranti nechceli ustúpiť policajtom ani po tom, ako sudca vydal príkaz na ukončenie blokády významného hraničného mosta. Hrozí im pritom státisícová pokuta či rok väzenia.

Reportáž TA3:

Organizátor kanadaských protestov Tom Marazzo na tlačovej konferencii dňa 10. februára 2022:

Kanadská polícia začala vypratávať demonštrantov na moste Ambassador Bridge

Kanadská polícia začala v sobotu (12. 2.) vypratávať kľúčový most, na ktorom vodiči kamiónov protestujú proti koronavírusovým opatreniam. Úrady v hlavnom meste Ottawa sa medzitým pripravujú na ďalšie demonštrácie, ktoré by do kanadskej metropoly mali priviesť tisíce ľudí.

TASR o tom informovala na základe správ prevzatých od tlačovej agentúry AFP.

Najvyšší súd provincie Ontário nariadil kamionistom ukončiť blokádu strategického mosta Ambassador Bridge, ktorý spája mesto Windsor v Kanade s Detroitom v americkom štáte Michigan.

Protest prinútil veľkých výrobcov automobilov v oboch krajinách zastaviť alebo obmedziť výrobu. Washington v piatok (11. 2.) vyzval Ottawu, aby využila svoje federálne právomoci na ukončenie blokády.

Kanadský premiér Justin Trudeau prisľúbil „čoraz silnejší policajný zásah“ a dodal, že hranice nemôžu zostať zatvorené a „tento konflikt sa musí skončiť“. Provincia Ontário, ktorá je silne závislá od automobilového priemyslu, vyhlásila výnimočný stav.

Kým kanadská polícia začala s vypratávaním mosta, protesty pokračovali – tam aj inde. Napriek tomu, že polícia s podporou obrnených vozidiel pomaly postupovala na most, desiatky demonštrantov naďalej blokovali cestu.

„Vymáhanie zákona pokračuje. Jednotlivci, ktorí sa nachádzajú v zóne demonštrácie, budú zatknutí. Ľuďom odporúčame, aby oblasť okamžite opustili,“ varovala windsorská polícia.

Demonštranti boli varovaní, že ak budú naďalej brániť premávke, môžu čeliť vysokým pokutám, väzeniu a strate vodičského preukazu.

Ambassador Bridge je životne dôležitý pre americký i kanadský automobilový priemysel – prepravuje sa po ňom viac ako 25 percent tovaru vyvážaného oboma krajinami.

Ďalšie dva hraničné priechody medzi Kanadou a USA zostávajú stále blokované protestmi – jeden v provincii Manitoba, druhý v provincii Alberta.

Zdroj: cas.sk / ta3.com / bezpressu.news / spravy.rtvs.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti