VIDEO: Je len otázka času, kedy bude potrebné povinné očkovanie lekárov. Po tretej vlne prídu ešte dve. Zaočkovať treba najmenej dve tretiny zemegule, vyhlásil Krčméry

27.10.2021 | 11:15
  34
Epidemiológ a propagátor povinného očkovania profesor Vladimír Krčméry prognózoval v TV Markíza očkovací nátlak na zdravotníkov.

Infektológ Vladimír Krčméry tvrdí, že pokiaľ nebudú zaočkované dve tretiny celej zemegule, tak nebudeme mať od epidémií pokoj. „Prídu ĎALŠIE dve silné epidémie, rúška budeme nosiť ešte 50 rokov,“ povedal. „Ľuďom sa dáva falošný pocit, že vakcíny proti ochoreniu COVID-19 vyriešia pandémiu, no potrebné sú aj ďalšie opatrenia.“

„Očkovanie je 80 percent úspechu, ale tých zvyšných 20 percent riešenia nesmieme zanedbať,“ uviedol v utorkovej relácii Na telo Plus s Michalom Kovačičom. Dianie v zahraničí ukazuje, že očkovanie nestačí na to, aby sa dalo vyhrať nad koronavírusovou infekciou.

Mnohých ľudí zaujíma, aká bude situácia na Vianoce. Krčméry si myslí, že všetci musíme urobiť niečo preto, aby boli tohtoročné Vianoce pokojné a prežité v rodinnom kruhu, nie v nemocnici. Narážal tým na očkovanie. Upozorňuje však zároveň na to, že podľa výskumov ochrana vyvolaná vakcínou časom klesá, a preto bude vianočné obdobie v tomto smere kritické. Rizikové skupiny obyvateľov sa totiž očkovali pred deviatimi mesiacmi, mali by preto zvážiť podanie tretej dávky.

Myšlienku povinného očkovania niektorých vybraných profesií by preto Krčméry nezavrhoval. Pomohlo by aj celkové zvýšenie počtu zaočkovaných, ktoré je však momentálne ťažko dosiahnuteľné.

,,Je iluzórne si myslieť, že pokiaľ nebudú zaočkované dve tretiny celej zemegule, tak nebudeme mať stále zánosy z tropických a iných krajín. je férove povedať ľuďom dopredu, že po tejto tretej vlne, príde ešte najmenej jedna, ak nie dve. Nie vlny, ale kompletné epidémie s troma vlnami treba očakávať,“ hovorí Krčméry.

Dôvodom sú podľa neho mutácie, ktoré vznikajú najmä v exotických krajinách a následne sa šíria do celého sveta. „Nie je to až taká zlá správa, nakoľko každá epidémia prinesie aj nárast kolektívnej imunity,“ dodáva Krčméry.

„Rúšok sa nezbavíme ešte poriadne dlho, možno aj 50 rokov. Nebudeme ich však potrebovať celý rok a všade, ale len na rizikových miestach. Bude stačiť, keď ich budeme mať v lietadle a na hromadných podujatiach,“ uzavrel infektológ.

Od V. Krčméryho, P. Visolajského a R. Kollára sa v Na telo Plus tiež dozviete:


• Kedy sa skončí tretia vlna a či ešte čakať štvrtú


• Ako budú vyzerať Vianoce a či objednávať silvestrovskú lyžovačku


• Prečo je na tom silne preočkovaná Británia horšie ako Slovensko


• Či nové lieky na covid už dokážu pred smrťou zachrániť každého


• Kedy definitívne odložíme rúška a či v 2022 pandémia skončí

Odborníci odpovedali aj divácke otázky:

Zdroj: zemavek.sk / tvnoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti