VIDEO: Jan Saudek: Ľudia po roku 1989 podľahli kultu Havla. Nemci vedeli dopredu, že bude prezidentom

15.04.2019 | 13:24
  1
Fotograf Jan Saudek v rozhovore pre štvrtkový Magazín DNES spomína na to, ako odmietol vyfotografovať prezidenta Václava Havla. „Vytvoril sa okolo neho kult,“ podotkol.

V otvorenom rozhovore Saudek okrem iného priznal, že už ho nebaví fotografovať. Uviedol, že prišiel o majetok, zostarol a pije. Zároveň však dodal, že je šťastný a nič ho netrápi.

A ako to bolo s fotografovaním Václava Havla? To sa malo odohrať v roku 1989, keď Saudeka požiadal nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, aby Havla vyfotografoval. Mal za to dostať šesťtisíc mariek. „Bál som sa, neurobil som to. Vtedy som si myslel, že komunizmus nikdy neodíde a že ma zase budú ťahať na výsluchy. Tu ľudia poriadne nevedeli, kto Venco Havel je. Ale Nemci už mali jasno v tom, kto bude prezidentom. A potom zrazu národ začal Havla milovať. Vytvoril sa okolo neho kult,“ poznamenal Saudek s tým, že ľudia takému kultu radi podliehajú, potrebujú niekoho obdivovať, podľahnúť väčšinovému názoru.

Saudek nikdy nedostal české štátne vyznamenanie. Ako uviedol v rozhovore, priateľ za neho orodoval, nech mu dajú na Pražskom hrade medailu. „Skúsil to, ale prezident si ma nevybral,“ povedal Saudek.

Pôvodný text nájdete TU.

Zdroj: parlamentnelisty.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti