VIDEO: Hegero-Matovičova zločinecká vláda stupňuje segregáciu polovice národa. Na nezaočkovaných Slovákov bude platiť lockdown. Občanom s pichnutou injekciou sa taktiež sprísňuje režim

18.11.2021 | 15:52
  155
Vláda SR zavádza lockdown pre nezaočkovaných, oznámil to premiér Eduard Heger (OĽANO). Nový Covid automat podľa jeho slov výrazne sprísňuje opatrenia pre nezaočkovaných vo všetkých okresoch.

Vláda schválila úpravu Covid automatu. Po utorkovom zasadnutí kabinetu predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) oznámil, že na nasledujúce tri týždne bude potrebné výrazne sprísniť opatrenia, aby sa zlomila negatívna krivka a stabilizovala situácia v nemocniciach. Premiér zdôraznil, že ide o úpravu dočasnú s cieľom znížiť nápor na nemocnice.

Čiastočné obmedzenia pribudnú aj očkovaným. Neočkovaní sa od pondelka nedostanú do nákupných centier a do obchodov, kde nepredávajú základné potreby. V práci bude povinný OTP režim. Hromadné podujatia budú len pre zaočkovaných, znížili sa však kapacity.

„Lekári sa musia rozhodovať, komu pomôcť a komu nie,“ podotkol Heger s tým, že Slovensko sa do tejto situácie nechcelo dostať. „Je dôležité, aby sme pravidlá dodržiavali,“ zdôraznil. Problém v nemocniciach podľa neho zašiel tak ďaleko, že zdravotná starostlivosť je ohrozená tak pre covid pacientov, ako aj pre pacientov s urgentnými zdravotnými problémami.

„Zavádzame Covid automat s výrazne prísnejšími opatreniami pre nezaočkovaných. Áno, je to lockdown pre nezaočkovaných,“ pokračoval Heger s tým, že kategóriu očkovaných Covid automat rozširuje o prekonaných. Takže ľudia, ktorí prekonali COVID-19, sú podľa premiéra rovnoprávni s očkovanými.

Heger sa opäť obrátil na verejnosť s prosbou, aby sa ľudia dali zaočkovať. „Covid chodí hlavne po nezaočkovaných,“ uviedol s tým, že prísnejší Covid automat má chrániť práve nezaočkovaných. Mali by sa posilniť kapacity v očkovacích centrách. „Využite tento čas, aby ste potom mohli využívať výhody pre očkovaných,“ dodal Heger.

„Ako premiér mám zodpovednosť a nechcem hazardovať s vašimi životmi. Ak sa situácia zlepší aj na budúci týždeň, pristúpime k uvoľňovaniu opatrení aj skôr. Ale na druhej strane, ak uvidíme, že sa situácia zhoršuje, budeme musieť opatrenia sprísniť,“ pokračoval Heger s prosbou, aby ľudia dodržiavali opatrenia.

Zaočkovaní a tí čo ochorenie prekonali sa podľa Hegera nemusia dva krát týždenne testovať do práce.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) prizvukoval, že aj očkovaní majú právo na využívanie zdravotného systému. „Mrzí ma, že aj zaočkovaní budú musieť strpieť niektoré obmedzenia, ale to vydržíme,“ povedal minister. 

Lengvarský žiada ľudí, aby, ak ich pustia do reštaurácie, aby si vynucovali kontrolu covid pasov.

„Súčasná epidemiologická situácia ohrozuje zdravotnícky systém ako taký a poskytovanie zdravotnej starostlivosti aj iným, ako ‚covidovým‘ pacientom,“ pripomenul minister. Priznal, že epidemiologické čísla nútia k sprísneniu opatrení aj voči tým, ktorí boli zodpovední a nechali sa zaočkovať. 

„Ak budete v reštaurácii, kde vás neskontrolujú, žiadajte, aby ste boli skontrolovaní, žiadajte, aby ste boli v bezpečnom prostredí a aby sme si boli istí, že opatrenia už nebude nutné ďalej sprísňovať,“ zdôraznil minister zdravotníctva.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) tiež požiadal verejnosť, aby limitovala svoje pohyb. Politické strany zasa požiadal, aby situáciu nezneužívali a mysleli na dodrživanie obmedzenia pohybu. „Dnešným dňom nasadzujeme 400 príslušníkov ozbrojených síl na riešenie covidovej situácie. A nasadíme ich ešte viac,“ povedal Naď.

Šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík uviedol, že vláda prijala regionálny lockdown pre nezaočkovaných, zrovnoprávnili očkovaných a prekonaných. Zároveň sa doplnil vstup do zamestnania, ktorý bude od červeného okresu podmienení dokladom o očkovaní, negatívnom teste či prekonaní ochorenia.

Platnosť negatívnych testov by mala platiť ako do teraz – antigénový test 48 hodín a PCR 72 hodín.

Zároveň sa zavádza obmedzenie prevádzkových hodín v bordovej a čiernej farbe okresu, pričom neesenciálne prevádzky budú obmedzené od 05. hodiny do 22. hodiny. V červených okresoch nie je žiadne obmedzenie prevádzkových hodín.

„Ak je drogéria v obchodnom centre, otestovaný sa do nej nedostane,“ spresnila hlavná odborníčka na pediatriu Elena Prokopová.

Pre neočkovaných je od červeného okresu obmedzené všetko

Hromadné podujatia budú už len v režime OP a znížili sa kapacity v červenej, bordovej a čiernej farbe.

Kým bohoslužby budú v OTP, teda pre očkovaných, testovaných a tých čo ochorenie prekonali, dostane sa na nich v červených, bordových a čiernych okresoch len šesť ľudí. Pre OP je to v červených okresoch 200 ľudí, v bordových 150 a v čiernych 100.

„Pre neočkovaných je od červeného okresu všetko obmedzené,“ zjednodušene vysvetlil nové pravidlá Heger.

„V pandémii nemôžeme robiť politiku. Chápem, že sú tu rôzne názory, ale ja mám zodpovednosť. Nebudem hazardovať so zdravím občanov. Ani zaočkovaných, ktorí sú ohrození tým, že rastú počty reprofilizovaných lôžok. Nebudem s nimi hazardovať, vážim si zodpovednosť, ktorú majú a prosím ich o chvíľku trpezlivosti, kým si nezaočkovaní nerozmyslia a dajú sa zaočkovať,“ povedal premiér.

Heger sa na záver obrátil na opozíciu so slovami: „Vy dobre viete, čo robíte? Nabádate ľudí, aby zhadzovali rúška a tí potom končia v nemocniciach.“

Celá tlačová beseda:

 

Prehľad základných zmien v covid automate:

• Práca v režime OTP (plne očkovaní, testovaní, po prekonaní covidu) - v červených, bordových a čiernych okresoch budú môcť ísť do práce len ľudia z tejto skupiny
• V bordových a čiernych okresoch bude obmedzený otvárací čas neesenciálnych prevádzok (esenciálne sú napríklad potraviny, drogérie, lekárne, benzínky či trafiky) od 5.00 do 22.00.
• Hromadné podujatia budú v režime OP (očkovaní a po prekonaní covidu) v červených okresoch pre 200, v bordových pre 100 a v čiernych pre 50 ľudí. V režime OTP vo všetkých troch farbách maximálne pre šesť ľudí. Pre bohoslužby platí to isté.
• Svadby, kary či oslavy sa v červených a bordových okresoch budú môcť konať len v režime OP a maximálne pre 20 ľudí. V číernych okresoch sú úplne zakázané.
• Obchody a služby budú môcť mať v červených, bordových a čiernych okresoch v režime OP maximálne jedného zákazníka na 15 metrov štvorcových. V režime OTP budú môcť byť otvorené iba esenciálne obchody.
• Nákupné centrá budú otvorené v červených, bordových a čiernych okresoch len v režime OP.
• Reštaurácie v červených a bordových okresoch v režime OP budú môcť mať v interiéri 4 osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, musia dodržať dva metre rozostupy medzi stolmi. Exteriér je bez obmedzení. Pre režim OTP a v čiernych okresoch aj OP je povolený len okienkový predaj vrátane rozvozu.
• Ubytovacie zariadenia sú v režime OP v červených a bordových okresoch bez obmedzení. Ináč smú byť vyžívané len na karanténne účely alebo na ubytovanie v súvislosti s výkonom, či pre ubytovanie dlhodobého charakteru.
Poznámka:
• Testovaní: Od odberu PCR 72 hodín, antigén 48 hodín
• Kompletne zaočkovaní: Po dobu jedného roka od ukončenia základnej očkovacej schémy
• Po prekonaní: ochorenie covid-19 prekonali za ostatných 180 dní
• Esenciálne/základné prevádzky: 


1. predajne potravín, mäsa, chleba a pečiva, ovocia a zeleniny, predajne potravín na osobitné výživové účely pre dojčatá a malé deti a predajne potravín na osobitné lekárske účely,

2. predajne drogérie,

3. lekárne, predajne a výdajne zdravotníckych pomôcok a očných optík,

4. predajne novín a tlačovín,

5. predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie,

6. prevádzky telekomunikačných operátorov,

7. prevádzky verejného stravovania a stánky s rýchlym občerstvením,

8. prevádzky poštových, bankových, poisťovacích služieb a leasingových služieb,

9. prevádzky internetových obchodov (eshop) s možnosťou vyzdvihnutia tovaru v prevádzke a donáškové služby,

10. práčovne a čistiarne odevov,

11. čerpacie stanice pohonných hmôt a palív,

12. pohrebné služby, služby pohrebiska a krematória,

13. autoservisy, pneuservisy a odťahové služby,

14. služby slovenskej technickej kontroly a emisné kontroly,

15. servisy výpočtovej a telekomunikačnej techniky,

16. taxi služby vykonávajúce prepravu vecí a tovaru,

17. advokáti, notári, súdni exekútori, správcovia konkurzných podstát, mediátori, dražobníci, rozhodcovia, znalci, tlmočníci a prekladatelia,

18. prevádzky kľúčových služieb,

19. zberné dvory

Richard Sulík po rokovaní vlády povedal, že ministri SaS sa zdržali hlasovania. Dôvodom je, že strana nesúhlasí s tým, aby boli zaočkovaní obmedzovaní. "Rozhodli sme sa nepodporiť sprísnenie pre očkovaných. Covid automat obsahuje aj niektoré zhoršenia pre očkovaných, preto sme sa zdržali hlasovania, lebo nesúhlasime s tým, aby sme zhoršovali situáciu pre zaočkovaných," povedal Sulík.

Hlas-SD: Vláda sa definitívne rozhodla vytvoriť občanov dvoch kategórií

Vláda sa definitívne rozhodla vytvoriť občanov dvoch kategórií, keď prijala zavedenie lockdownu pre nezaočkovaných. Vyhlásil to mimoparlamentný Hlas-SD v reakcii na vládou prijaté opatrenia na boj s pandémiou. Strana hovorí o segregácii a dôkaze, že kabinetu nejde o zabránenie šírenia vírusu, ale o nátlak na zaočkovanie sa.

„Je nevyhnutné, aby vláda súčasne so zatváraním prevádzok a obmedzovaním ich činnosti oznámila, akým spôsobom a kedy ich odškodní za vzniknuté škody. Doterajšia pomoc ekonomike bola najslabšia v Európskej únii, a ešte aj z nej nechala vláda ukradnúť 24 miliónov eur schránkovým firmám,“ uviedla strana.

Vyzvala premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby dosiahol dohodu medzi koaličnými partnermi o univerzálnom odškodňovacom zákone. Apelovala pritom i na vládu, aby „prestala podceňovať aj inú formu pomoci pacientom s ochorením COCVID-19“ a začala chorobu liečiť. „Podávanie niektorých látok preukázateľne znižuje riziko hospitalizácie či ventilácie, napriek tomu stále zbytočne čakajú v skladoch na svoje použitie,“ dodala s tým, že štát nemôže nechávať chorých ľudí bez akejkoľvek pomoci, až kým neskončia v nemocnici.

Podľa Smeru je človek s negatívnym testom najbezpečnejší

Vláda prijala nelogické opatrenia. Aj zaočkovaný človek môže šíriť ochorenie COVID-19, zatiaľ čo niekto s negatívnym výsledkom testu je bezpečný. Myslí si to šéf opozičného Smeru Robert Fico. Dodal, že postavenie očkovaného, testovaného a toho, kto prekonal ochorenie, musí byť z hľadiska práva rovnaké. „Akékoľvek iné rozhodnutia sú segregačné a protiústavné,“ vyhlásil. Nové opatrenia chce Smer napadnúť na Ústavnom súde SR.

Fico kritizoval, že vláda dala úplne „nabok“ nezaočkovaných, ktorí nebudú môcť chodiť do nákupných stredísk či na hromadné podujatia. Tvrdí, že aj zaočkovaný človek môže dostať a šíriť nákazu. Naopak, človek s čerstvým negatívnym výsledkom PCR testu je podľa neho najbezpečnejší. „Opatrenia prispejú k šíreniu ochorenia COVID-19. Voľne necháme chodiť očkovaného a ten, kto má negatívny PCR test, bude musieť byť doma,“ vyhlásil na tlačovej konferencii.

Šéf Smeru tiež opätovne vyčíta vláde, že sa nestará o nakazených, ktorých necháva napospas. Tvrdí, že človek, u ktorého sa potvrdí ochorenie, musí dostať ihneď potrebnú liečbu a konzultáciu.

Zdroj: pravda.sk / hnonline.sk / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti