VIDEO: Heger oznámil, že od 28. februára sa ruší väčšina covid-opatrení, končia režimy OTP, OP a OP+. „Musíme sa naučiť s covidom žiť,“ oznámil premiér

16.02.2022 | 12:50
  71
Na Slovensku sa od 28. februára začne uvoľňovanie pandemických opatrení. Zrušia sa režimy OTP, OP aj OP+. Zvýšia sa aj kapacity pri nízko a stredne rizikových podujatiach.

Od 28. februára sa ruší väčšina opatrení. Skončia sa režimy OTP, OP a OP+ a bude už len režim základ, teda bez obmedzení. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO) v stredu (16. 2.) pred rokovaním vlády.

„Pre celý svet to boli dva bolestivé roky, ktoré nás zlomili ľudsky aj ekonomicky. Covid naďalej zostáva prítomný v našich životoch, ale už nebude diktovať pravidlá ako máme žiť,“ povedal premiér.

Návrh na zrušenie opatrení vzišiel z odporúčania konzília odborníkov.

Opatrenia sa budú rušiť v 2 fázach. Od 28. februára sa okrem režimov OTP, OP a OP+ ruší aj domáca karanténa pri kontakte s pozitívnym žiakom v triede.

„Taktiež výrazne navýšime kapacitu osôb pri nízko a stredne rizikových podujatiach a k istému uvoľneniu príde aj pri vysoko rizikových podujatiach ako svadby či večierky,“ oznámil premiér.

Zmeny sa dotknú aj športu, wellness, fitness či ubytovacích a reštauračných zariadení.

V druhej fáze od 28. marca sa zrušia kapacitné obmedzenia, obmedzenie prevádzkových hodín a upraví sa povinnosť nosenia respirátorov a rúšok.

„Očakávame, že po tomto dátume sa vrátime do života pred pandémiou tak, ako sme ho poznali. Covid tu naďalej zostane a bude to na zodpovednosti každého, aby sa chránil,“ dodal predseda vlády.

Podrobnosti zverejnia po stredajšom (16. 2.) rokovaní vlády, oznámil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Zdroj: spravy.rtvs.sk / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti