VIDEO: Heger oznámil intenzívnu pripravu Slovenska na zavedenie COVID pasu

27.04.2021 | 19:01
  27
Slovenská republika tak poslušne plní nariadenia Európskej komisie na prijatie príslušných krokov pre zavedenie a fungovanie COVID pasu.

Slovensko sa intenzívne pripravuje na zavedenie digitálneho zeleného preukazu, takzvaného COVID pasu. Povedal to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) v utorok po rokovaní so šéfmi Európskej komisie a Európskej rady Ursulou von der Leyenovou a Charlesom Michelom.

Členské štáty EÚ sa minulý týždeň dohodli na usmerneniach týkajúcich sa hlavných technických špecifikácií systému pre zavedenie a fungovanie COVID pasu. Eurokomisia v tejto súvislosti vyzvala členské krajiny Únie, aby boli pripravené prijať na národnej úrovni potrebné technické kroky nevyhnutné pre vytvorenie celoeurópskej infraštruktúry na zavedenie a overovanie COVID pasov.

„Slovensko sa veľmi intenzívne pripravuje na to, aby sme všetky dátumy stihli," uviedol v tejto súvislosti premiér.

Spresnil, že je to dôležité z hľadiska všetkých parametrov, a dodal, že Slovensko súhlasí s návrhmi Európskej komisie, aby COVID pasy v sebe obsahovali nielen informácie o vakcinácii, ale aj o testovaní alebo o prípadnom prekonaní ochorenia COVID-19.

„Sú to všetko dôležité informácie a na Slovensku prebiehajú intenzívne prípravy, aby sme boli na to včas pripravení," zdôraznil Heger.

Heger: Vakcíny by sa mali rozdeľovať podľa zaočkovanosti v krajinách

Pri distribúcií vakcín proti ochoreniu COVID-19 by mala Európska únia zohľadniť mieru zaočkovanosti v krajine. Rozdelenie by malo odrážať aj množstvo vakcín, ktoré majú krajiny k dispozícii, aby mohli zaočkovať svoju populáciu. Po stretnutí s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou to povedal predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

V úvode očkovania bol podľa Hegera európsky postup spoločných objednávok dobrý. EK tak pomohla vyťažiť maximum z celého objednávkového systému. "Dnes, keď vidíme, že sú rozdiely medzi zaočkovanosťou jednotlivých krajín, tak treba pozerať na to rozšírenie, a to je návrh, ktorý sme priniesli zo Slovenska," uviedol Heger.

Dodal, že z hľadiska jednotného trhu je dôležité, aby členské krajiny postupovali v kolektívnej imunite spoločne. Návrhom tak podľa Hegera Slovensko vyslalo signál, že chce byť v rámci členských štátov aktívnou krajinou a chce prinášať riešenia.

Premiér tvrdí, že predsedníčka EK si návrh Slovenska v súvislosti s distribúciou vakcín vypočula. "Ona prináša k stolu ten rozmer rešpektovania názorov, vypočutia názorov a potom hľadania tých spoločných riešení," uviedol.

EÚ je otvorený a jednotný trh, ľudia majú právo pohybovať sa po jej území, skonštatoval Heger. "Preto je dôležité, aby sme sa hýbali v tej očkovanosti podobným percentom aj z hľadiska členských štátov," podotkol.

Predseda vlády s von der Leyenovou diskutoval aj o ruskej vakcíne Sputnik V. Pripomenul, že nákup Sputnika V bol dôsledkom zlej pandemickej situácie na Slovensku. Vakcíny tiež v tom čase neprichádzali v objeme, aký krajina chcela. "V tomto duchu chápali naše kroky," tvrdí.

Zdroj: cas.sk / ta3.com

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti