VIDEO: Harabin dal návod ako Fico, Kotleba, Pellegrini, Uhrík a Taraba môžu úplne ľahko Čaputovej zabrániť podpísať okupačnú dohodu s USA

02.02.2022 | 09:00
  25
Je pozitívne, že Smer už teraz aktívne vystupuje proti tejto zmluve, hoci to bol práve Smer, ktorý túto  okupačnú zmluvu s Američanmi pripravoval, konštatuje vo svojom videoblogu exminister spravodlivosti Štefan Harabin.

Spolu s doc. Drgoncom sme skoncipovali referendovú otázku a spustila sa celoslovenská občianska petičná akcia na vyvolanie referenda s jednou otázkou.

Paralelne bežia aj petície, ktoré organizuje Smer s troma, Hlas s dvoma a Chmelár s troma otázkami, i keď už na začiatku som upozornil, že ak má byť referendum úspešné, tak v ňom musí byť iba jedná jediná otázka. Pretože ak sa určite množstvo ľudí zhodne na jednej otázke, ale nezhodne sa na všetkých, tak to nebude viesť k úspechu, len sa rozptýlia hlasy tých ľudí, ktorí sú reálne proti zmluve.

Je pozitívne, že Smer už teraz aktívne vystupuje proti tejto zmluve, hoci to bol práve Smer, ktorý túto  okupačnú zmluvu s Američanmi pripravoval.

Dnes je Smer schopný bez hanby tvrdiť, že on naopak tú zmluvu zastavil. Minister obrany Naď však potvrdil, že Smer o zmluve jednal do posledného dňa kým bol vo vláde a jeho vyjednávací tím v nezmenenom zložení dotiahol túto zmluvu do konca už pod súčasnou vládou.

Naď bol práve poverený Čaputovou, aby  vojenskú dohodu s USA podpísal. Následne ju bude musieť schváliť parlament.

Ak Smer, Hlas a ďalší opoziční poslanci Uhríkovej, Kotlebovej a Tarabovej strany chcú prijatiu zmluvy naozaj zabrániť, môžu tak urobiť spôsobom, ktorý som navrhol už pred petičnou akciou za predčasne voľby tak, že všetci opoziční poslanci v počte 55 sa zdajú svojich mandátov a zároveň v politických stranách zabezpečia, že žiaden z náhradníkov nezloží poslanecký sľub.

Poviete si, ale veď ostatných 95 koaličníkov môže zmeniť i Ústavu.

Nie je to tak.

Parlament bez 55 poslancov jednoducho prestane ústavnoprávne existovať ako celok, pretože podľa Ústavy parlament funguje iba keď má 150 poslancov. V nekompletnej zostave ústavno-právne neexistuje a nemôže zasadať ani prijímať zákony ani realizovať iný rozhodovací proces a končiaci predseda Národnej rady musí vyhlásiť nové parlamentné voľby.

Tak ako právne nemôže byť muž ženatý s mŕtvou ženou, alebo žena vydatá za mŕtveho muža, tak isto právne nemôže parlament pokračovať v nekompletnom obsadení poslancami. To by nesporne musel uznať aj Ústavný súd, lebo v opačnom prípade by stratil opodstatnenie na svoju existenciu.

Pre absenciu hlasovania v parlamente sa okupačná vojenská zmluva s USA ani nemôže dostať na podpis do prezidentského úradu.

Zdroj: stefanharabin.blog.pravda.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti