VIDEO: Harabin by chcel vládnuť ako diktátor, tvrdí Chmelár. Budem postupovať iba podľa ústavy, povedal Harabin

11.02.2019 | 18:31
  0
Hosťami TV Pravda a prezidentského špeciálu Ide o pravdu boli kandidáti Štefan Harabin a Eduard Chmelár. Obaja sa uchádzajú o post hlavy štátu ako nezávislí kandidáti.

Podľa sudcu Najvyššieho súdu Štefana Harabina zašla situácia na Slovensku tak ďaleko, že si ústavní činitelia spolitizovali a sprivatizovali štátne orgány, ktoré majú byť nezávislé. Historik, publicista a vysokoškolský pedagóg Eduard Chmelár povedal, že je dlhodobo nespokojný s tým, ako sa úrad hlavy štátu na Slovensku chápe a tiež s doterajším výkonom prezidentov. Má obavy, že o tento štát prídeme, ak vypukne nejaký konflikt.

Harabin kritizoval interpretáciu ústavy, keď podľa tradície dostáva poverenie na zostavenie vlády líder najsilnejšej politickej strany, ktorá vzíde z volieb. „Tradície nás doviedli do stavu, že sa kradne. Ústavu treba interpretovať tak, aby to bolo pre občanov,“ povedal Harabin. Nedopovedal však priamo, či by dal poverenie napríklad Robertovi Ficovi, Richardovi Sulíkovi či Andrejovi Kiskovi, ak by vstúpil do straníckej politiky. Na otázku, ako by ako prezident riešil vlaňajšiu politickú krízu, pripustil, že by uprednostnil „vládu odborníkov“.

Chmelár upozornil Harabina, že znalosť ústavy, na ktorej si sudca zakladá, neznamená, že dotyčný v duchu ústavy aj koná. „My sme parlamentná demokracia, vládu zostavuje ten, kto dokáže zostaviť parlamentnú väčšinu. Je to alfa omega, ostatné je znásilňovanie ústavy,“ povedal Chmelár. „Dôsledky vidíme u tzv. slušného Kisku,“ dodal. Chmelár upozornil, že viacerí prezidentskí kandidáti majú plno sľubov a silné reči, ale ústava nepustí.

Harabin však nesúhlasí. „Vláda bez dôvery, ktorá nekradne, je vždy lepšia, ako vláda s dôverou, ktorá kradne,“ povedal Harabin. Podľa Chmelára sa tým však snaží ohýbať ústavu. „Hovorí o vytvorení úradníckej vlády, ktorá by mu umožňovala vládnuť ako diktátorovi a to je zneužívanie ústavy,“ povedal Chmelár na adresu Harabina. „Nehovoríte pravdu, vy sa chcete preklamať k funkcii,“ povedal Chmelár. Harabin však trval na tom, že úrad prezidenta má presah. „Prezident má najsilnejší mandát, lebo má najväčšie krytie vo voľbách od občanov a je povinný postupovať a dbať o riadny chod štátu,“ dodal Harabin.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti