VIDEO: Gréci na ostrove Lesbos protestovali proti migrantom a snažili sa prevrátiť policajné autobusy

04.05.2018 | 17:39
  0
Obyvatelia nesúhlasia s vládnym riešením migračnej otázky.

Grécka polícia použila slzotvorný plyn na rozohnanie davu demonštrantov, ktorí sa počas protestov na ostrove Lesbos snažil prevrátiť policajné autobusy. Demonštrácia sa konala počas návštevy premiéra Alexisa Tsiprasa, z dôvodu narastajúcej migračnej krízy.

V uliciach hlavného mesta ostrova - Mytilene, sa zhromaždilo približne 2500 demonštrantov, ktorí požadovali okamžité riešenie prisťahovaleckej krízy a evakuácie migrantov z ostrova. V tamojšom utečeneckom tábore žije v súčasnosti približne 9 000 žiadateľov o azyl.

Protestujúci začali kolísať autobusmi, avšak vzápätí zasiahli policajti, ktorí vytvorili kordón a na rozohnanie davu použili slzotvorný plyn.

Strety s policajtov s demonštrantmi trvali viac ako hodinu. Neboli však hlásené žiadne vážne zranenia. Na znak solidarity na protest proti vládnej politike sa pripojili aj majitelia obchodov, ktorí svoje prevádzky zatvorili.

Protestujúci odsúdili dohodu z roku 2016, ktorú podpísala Európska únia s Tureckom a z ktorej vyplýva, že utečenci nachádzajúci sa v Grécku musia byť vrátení do Turecka. Na ostrove Lesbos sa však aj naďalej nachádza celkovo 15-tisíc utečencov.

V uplynulých týždňoch sa situácia zhoršila, keď namiesto znižovania počtu žiadateľov o azyl, sa ich počet zvýšil. Lesbos ako hlavná vstupná brána do Európy, je nútený prijímať každý týždeň približne 500 nových migrantov.

Tsiprasova vláda prisľúbila riešiť migračný problém a presunúť žiadateľov o azyl na pevninu. Kvôli nedostatku personálu a vhodného umiestenia utečencov však vláda so svojim sľubom mešká.

Alexis Tsipras sa vo svojom štvrtkovom prejave snažil znížiť rastúce obavy obyvateľov. Podľa jeho slov, ak by EÚ a Turecko nedosiahli dohodu o migrácii, utečencov by bolo v Grécku trikrát viac.

Zdroj: rt.com

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti