VIDEO: Francúzi majú plné zuby koronadivadla, v uliciach Marseille protestovali proti zatvoreniu reštaurácií a kvôli koronaopatreniam

26.09.2020 | 13:31
  0
Rastúce počty nakazených viedli tento týždeň ministra zdravotníctva Oliviera Vérana k ohláseniu mimoriadnych reštriktívnych opatrení zameraných na zastavenie šírenia nákazy.

Stovky majiteľov reštaurácií a barov protestovali v piatok vo francúzskom prístavnom meste Marseille proti nariadeniu vlády o uzatvorení týchto prevádzok. Varovali, že nové opatrenie zavedené v súvislosti s koronavírusovou pandémiou môže viesť k ich trvalému zatvoreniu. Informovala o tom agentúra AFP.

Rastúce počty nakazených viedli tento týždeň ministra zdravotníctva Oliviera Vérana k ohláseniu mimoriadnych reštriktívnych opatrení zameraných na zastavenie šírenia nákazy.

V Marseille, kde platí najvyšší stupeň výstrahy, dôjde v sobotu k zatvoreniu všetkých barov a reštaurácií. Obmedzenia sa dotkli najmä veľkých miest, ako napríklad Paríža, Lille či Rennes, kde budú musieť bary od pondelka zatvárať najneskôr o 22.00 h.

Demonštrácia sa v Marseille konala pred budovou obchodného súdu, pretože "práve tu prídeme vyhlásiť bankrot", uviedol Bernard Marty, predseda regionálneho združenia pohostinstiev.

Premiér Jean Castex však nové obmedzenia obhajoval, postihnutým podnikom prisľúbil finančnú pomoc a varoval, že v Marseille "sú to preteky s časom".

Vo Francúzsku vo štvrtok za uplynulých 24 hodín pribudlo rekordných 16.096 nových prípadov nákazy koronavírusom. V priebehu predošlého dňa podľahlo podľa údajov ministerstva zdravotníctva ochoreniu COVID-19 v nemocniciach 52 ľudí, celkový počet obetí sa tak zvýšil na 31.511. Od začiatku pandémie bolo vo Francúzsku na prítomnosť koronavírusu pozitívne otestovaných 497.237 osôb.

VIDEO: Nahnevaní majitelia reštaurácií a barov protestujú v juhofrancúzskom meste Marseille v piatok 25. septembra 2020. Rastúci počet nakazených a s tým súvisiaca opätovná záťaž na francúzske zdravotníctvo, respektíve nemocnice, viedli tamojšiu vládu k ohláseniu mimoriadnych reštriktívnych opatrení zameraných na zastavenie šírenia nákazy. V Marseille, kde platí najvyšší stupeň výstrahy, dôjde v sobotu k zatvoreniu všetkých barov a reštaurácií. Francúzsko vo štvrtok oznámilo, že za uplynulých 24 hodín pribudlo v krajine rekordných 16.096 nových prípadov nákazy koronavírusom.

 

Zdroj: postoj.sk / YouTube / InfoVojna

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti