VIDEO: Filmárka dokumentu o Kočnerovi, oligarchii a konšpirátoroch zažila na vlastnej koži ako si novinárka zo SME predstavuje objektívnosť

11.10.2019 | 17:10
  32
Pozrite si rozhovor Zuzany Kovačič Hanzelovej s filmárkou Zuzanou Piussi.

Zuzana Piussi odpremiérovala svoj najnovší dokument Ukradnutý štát, ktorý rozpráva "o novom type spoločenského zriadenia, v ktorom tradičné štátne štruktúry nahrádza mafia a oligarchia, a o tom, ako urobiť, že sa o tom verejnosť nič nedozvie".

Vražda novinára a jeho snúbenice v minulom roku odhalila prepojenia štátu, rôznych mafií a záujmových skupín natoľko, že ľudia išli do ulíc. Film Piusssi sa zaoberá rôznymi verziami tejto skutočnosti, a hlavne mechanizmami, ktoré ju tvoria. Ako vznikajú kauzy a únik informácií? Aj tieto otázky kladie dokumentaristka. Vo filme poukazuje na systém, v ktorom žijeme, ale predstavuje viac než len syntézu mediálnych výstupov, divákom prináša pohľad za kulisy, na súvislosti, ktoré ich prekvapia.

Upútavka na film Ukradnutý štát:

"Zuza na začiatku predpokladala, že film bude pomerne rýchlo nakrútená rekapitulácia toho, čo sa stalo s hlavnými postavami kauzy Gorila," priblížil pre TASR genézu snímky jeden z producentov Vít Janeček s tým, že natáčanie nabralo iný smer krátko po jeho začiatku, keď došlo k zavraždeniu novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

"Otvorili sa veci, ktoré nebolo možné nenasledovať. Z pôvodne zamýšľaného malého filmu vzniklo dvojročné rozsiahle nakrúcanie s mnohými natáčacími dňami," poznamenal k snímke, v ktorej vystupujú advokáti, blogeri, novinári a bývalí agenti spravodajských služieb. Výsledný tvar reflektuje mechanizmy ovplyvňovania štátu aj verejnej mienky prostredníctvom kompromitujúcich materiálov, utajovania alebo, naopak, poskytovania určitých informácií v určitý čas tak, aby sa ustálil naratív, ktorý väčšina ľudí akceptuje ako skutočnosť.

"V tom filme sú ľudia, ktorí sa bežne v reáli toľko nestretávajú, alebo sa radšej sebe vyhnú, možno sú aj vo vzťahu vzájomného dešpektu, tu participujú na celku a výsledok je prekvapivý," komentoval aktérov dokumentu Janeček.

"Mrzí ma, že novinári sú nespokojní," hovorí Zuzana Piussi a vysvetľuje, že film zobrazuje aj konšpirátorov a každý si má urobiť názor sám.

"Žijeme tu v rôznych bublinách, ktoré nie sú schopné spolu komunikovať, a ja som sa snažila ukázať spoločnosť v celku," povedala Piussi pre TASR

Len prednedávnom sa podľa vlastných slov dostala k nahrávkam ľudí z prostredia tajných služieb a zvažovala, či budú súčasťou filmu. "Rozhodla som sa, že to tam použijem, lebo to, čo žijeme, je absolútny chaos. Nevieme, čo ako dopadne, o chvíľu budú voľby, nevieme, čo sa ešte vyvalí," uviedla ďalej filmárka.

Snímka zachytáva aj moment, keď sa Piussi stala dobrovoľne dôverníčkou obžalovaného Mariana K., aby sa mohla zúčastniť na neverejnom pojednávaní v rámci vyšetrovania v súčasnosti najsledovanejšej kauzy na Slovensku.

"Tento posledný moment ešte Zuzu utvrdil v tom, že celkový smer nakrúcania bol správny. Počas dvoch dní, ktoré strávila v súdnej sieni, dávala pozor, aby sa nič konkrétne z toho nedostalo do filmu, ale verifikácia celého konceptu bola podstatná," konštatoval producent filmu, ktorý ponúka aj zaujímavú žánrovú formu na hranici komiksu a dobrodružného rozprávania založeného na realite.

"Bola som na pojednávaní a vypočula som si svedka Tótha, trvalo to dva dni a bolo to veľmi zaujímavé. Pre človeka, ktorý hľadá niečo, je podstatné, že sa nenechá vyhodiť z pojednávania," uzavrela Piussi.

Zuzana Kovačič Hanzelová z denníka SME jej dala otázku, prečo dala taký veľký priestor práve ľuďom s pochybnými motiváciami a životnými príbehmi.

“Nemyslím, že mali väčší priestor. Ale zobrazujem aj ich, pretože tiež ovplyvňujú verejnú mienku,“ reaguje Piussi.

“Keď si pozriete ten priestor, ktorí novinári hovoria, že zmenky sú pravé, tak je to iba (novinárka) Teleki. Sledujem tú jej prácu aj predtým, mala rôzne súdne spory a stali sa jej aj krivdy a ja si myslím, že to nie je čiernobiele. Keď si myslíte, že som dala priestor viac tomu konšpiračnému, tak si myslím, že to nie je pravda, lebo všetci novinári, čo tam účinkovali, mali iný pohľad,” dodáva dokumentaristka.

“Vy ako novinárka, vás to štve, že je nejaká Teleki, lebo máte na to názor, ale ja si myslím, že to tam patrí. Tá otázka, ako ste mi ju povedali, ja som v nej cítila, že vás to štve, že ona je tá, ktorá si toto myslí. Ja chcem vedieť, prečo si to myslí,” povedala filmárka Hanzelovej.

Hanzelová sa však obáva, že dokument Ukradnutý štát roztočí ešte viac konšpirácií o smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V tejto súvislosti pripomenula informácie, ktoré vo filme odzneli. Medzi nimi aj to, že Marián Kočner je vo väzbe preto, že vlastník televízie Markíza je americký žid.

Pozrite si celý rozhovor Zuzany Kovačič Hanzelovej s filmárkou Zuzanou Piussi:

Celovečerný dokument Ukradnutý štát uvádzajú od štvrtka kiná po celom Slovensku. "So záujmom o film sa ich prihlásilo až 70. Súčasťou projekcií budú v niektorých mestách aj diskusie," informovala o tom PR manažérka filmu Zuzana Golianová. Film "o systéme, ktorý na Slovensku vládne - viditeľne či neviditeľne", bude súťažiť aj na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava (24. - 29. 10), do českých kín príde od 7. novembra.

Zdroj: YouTube / 24hod.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti