VIDEO: Fico sa zastal Blahu v spore s Esetom: O prepojení na americkú CIA hovoria Rusi

09.07.2019 | 15:54
  2
Podľa Fica ak chce Eset na niekoho podať žalobu, tak by ju mal podať na Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie.

Šéf Smeru Robert Fico sa zastal svojho poslanca Ľuboša Blahu v súvislosti so žalobou, ktorú na neho podala firma Eset.

Fico povedal, že ak bude Blaha potrebovať podporu strany Smer, tak ju bude mať. "Bude mať plnú právnu pomoc zo strany Smer v súvislosti so žalobou od firmy Eset," vyhlásil Fico na brífingu.

Ficov odkaz Esetu

Ak chce Eset podať na niekoho žalobu, mal by ju podľa Fica podať na Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie. „My dnes veríme hocičomu, čo napíše Ministerstvo zahraničných vecí USA. Hocijaký drbko z lesa, prepáčte za výraz, z tretieho sektora niečo povie, objaví sa to v správe od USA a berie sa to ako hotová vec. Pokiaľ viem, Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie nespolupracuje s tretím sektorom na Slovensku a v správe ministerstva sa objavila informácia, že Eset je napojený na CIA,“ reagoval Fico.

Eset chce žalobou brániť meno firmy. Reaguje tým na Blahove vyjadrenia na jeho adresu. Začiatkom mája spoločnosť poslala poslancovi predžalobnú výzvu. Blaha na svojom facebookovom profile označoval majiteľov Esetu za oligarchov, ktorí vlastnia médiá a platia viacerých politikov. O spoločnosti nakrútil sériu videí. V nich tvrdí aj to, že Eset je napojený na americkú tajnú službu CIA.

Vo videách uvádzal, že Eset je napojený na americkú CIA, či že odkúpil Denník N. Blaha sa zároveň snažil vykresliť Eset ako firmu, ktorá platí viacerých politikov. Majiteľov firmy označil za oligarchov.

"Vy už nie ste obyčajná firma, už nie ste len partia ajtíčkarov. Financujete liberálne médiá, liberálnych politikov a liberálne mimovládky, a to znamená, že ste osoby vo verejnom záujme. My vás môžeme kritizovať, o tom je sloboda slova, o tom je demokracia,“ povedal o Esete v jednom z videí Blaha po marcových prezidentských voľbách.

"Očakávajte v predvolebnej kampani do parlamentných volieb veľké finálne spájanie Kisku, Beblavého, PS a postupné pohltenie strany SaS, OĽaNO a Sme rodina," vyhlásil Blaha, podľa ktorého sa po voľbách vytvorí veľký blok, ktorý bude vlastniť Eset.

Spoločnosť v stanovisku pre Pravdu potvrdila, že na Blahu podala žalobu. Tá podľa PR manažéra Petra Blažečku súvisí s poslancovými nepravdivými a nepodloženými výrokmi na adresu firmy počas uplynulých mesiacov.

„Ide o štandardný právny postup, ktorý sme podnikli s cieľom ochrániť dobré meno spoločnosti Eset,“ doplnil Blažečka. Obvinenia zo spolupráce s americkou ústrednou spravodajskou službou CIA sa podľa neho nezakladajú na pravde. "V tomto prípade však chceme zdôrazniť, že CIA nie je a ani nebola zákazníkom spoločnosti Eset a nemá s ňou uzatvorenú ani žiadnu inú formu spolupráce,“ zdôraznil Blažečka.

Fico reagoval aj na Blahove vyjadrenia na adresu Európskej únie (EÚ), problém v nich nevidí. Blaha sa pre ne dostal do sporu s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD). Predseda vlády v máji vyhlásil, že odmieta, aby sa Blaha vyjadroval o predstaviteľoch Únie ako o lúzroch či o Únii ako o organizácii, ktorá nenávidí ľudí a tento región.

"Nechajme politikov, aby sa niekedy vyjadrovali aj expresívnejšie," reagoval Fico v utorok a doplnil, že EÚ uznáva. "Je to náš životný priestor, to neznamená, že niekto nemôže mať kritický pohľad," uzavrel.

Eset sa bráni

Spoločnosť reagovala, že poslanec šíri klamstvá. "Zabudli ste spomenúť jeden reálny fakt: Že jedným z ľudí, ktorých naozaj platí ESET, ste Vy."

"Tu na Slovensku totiž zdaňujeme všetky naše zahraničné príjmy, pretože tu na Slovensku máme centrálu. Nie sme žiadna zahraničná firma. A z týchto daní ste Vy potom platený," uviedla spoločnosť. 

Nemôžeme dovoliť oligarchom, aby zlikvidovali demokraciu

Všetky reakcie firmy ako aj ďalšie kritické komentáre Blaha na svojom profile vymazal. Spoločnosť tak poslancovi zaslala predžalobnú výzvu. Informoval o tom samotný Blaha vo videu na Facebooku. "Firma Eset sa ma pokúša umlčať. Toto je ich predstava o slobode a demokracii," tvrdí Blaha.

"Budem sa samozrejme brániť a ešte hlasnejšie poukazovať na to, ako ESET, resp. jeho vlastníci, zneužívajú svoju ekonomickú moc na podporu liberálnych politikov a médií. Nemôžeme dovoliť oligarchom, aby zlikvidovali demokraciu. Ubezpečujem ich, že tento súboj sa im páčiť nebude," dodal ďalej Blaha.

"Právna analýza príspevkov p. Blahu na sociálnych sieťach však ukázala, že cieľom príspevkov nie je objektívne informovať či vecne kritizovať aktuálne udalosti. Naopak, cieľom príspevkov sú bezdôvodné a ničím nepodložené verbálne útoky na spoločnosť ESET a jej predstaviteľov. Šírenie neprávd a dezinformácií nemá so slobodou prejavu nič spoločné,“ povedala spoločnosť v reakcii na Blahove videá.

Eset je celosvetovo pôsobiaca slovenská IT firma, ktorá vznikla v roku 1992. Jej sídlom je Bratislava, zaoberá sa hlavne bezpečnostnými systémami, antivírovou ochranou.

Jeden z jej spolumajiteľov Anton Zajac plánuje podporiť politickú stranu exprezidenta Andreja Kisku. Zajac bol tiež v novembri 2016 jedným z prvej trojice podporovateľov občianskeho združenia Progresívne Slovensko, ktoré sa zmenilo na politickú stranu. Ďalší z vlastníkov Miroslav Trnka podporil vo vlaňajších komunálnych voľbách súčasného bratislavského primátora Matúša Valla.

Pred štyrmi rokmi všetci šiesti spolumajitelia Esetu vstúpili do Denníka N. Za 1,2 milióna eur získali v akciovke väčšinový podiel – 51 percent. Vtedy zdôrazňovali, že investícia nie je projektom firmy Eset, ale osobnou aktivitou vlastníkov.

Zdroj: hnonline.sk / pravda.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti