VIDEO: Fico reagoval na zverejnenie nahrávky Gorila, tlačovú besedu narušil Matovič

16.10.2019 | 17:42
  6
Viacerým médiám anonym zaslal email s linkom na zvukovú nahrávku Gorily, ktorá má takmer 39 hodín.

Robert Fico, obklopený jeho poslancami zo strany Smer-SD, sa vyjadril k ostro diskutovanému záznamu, ktorý môže byť audionahrávkou odposluchu Gorila. Nepoprel, že v konšpiračnom byte bol, to, či "niekde pil kolu", je však podľa neho nepodstatné. Tlačovú besedu Smeru prerušila nečakaná udalosť.

"Sme svedkami toho, že sa tu hrá obludné opozičné a mediálne divadlo," začal Fico svoje vystúpenie pred kamerami. "Namiesto toho, aby ste popisovali, ako fungovala vláda Mikuláša Dzurindu, sa snažíte riešiť môj pitný režim", povedal novinárom. To či niekde pil kolu, je podľa Fica úplne nepodstatné. 

„Odmietame za stranu Smer-SD takto prekrývať pravdu a takto prekrývať obrovské ekonomické zločiny, ktoré boli napáchané v rokoch 2002 až 2006. Údajný spis Gorila je o privatizácii strategických podnikov, predovšetkým Slovenských elektrární,“ doplnil tiež predseda Smeru.

„Aby sa v prospech finančnej skupiny Penta uskutočnila zdravotnícka reforma,“ povedal Fico s tým, že nikto nemôže vyčítať jeho vláde, že by sa správala k Pente ústretovo. Podľa jeho slov napríklad zakázali zisk zdravotným poisťovniam.

"Ak máte chuť rozprávať sa o Gorile, poďme sa rozprávať o tom, čo robili pravicoví politici v rokoch 2002 a 2006, v období, keď bol Smer-SD výlučne opozičnou stranou," skonštatoval Fico.

Gorila je podľa Fica o privatizácii strategických podnikov či o kupovaní poslancov v prospech finančnej skupiny Penta. Expremiér zdôraznil, že sa k Pente nikdy ústretovo nesprával. V škandáloch boli podľa neho namočené strany SDKÚ ale aj KDH. Počas údajného odpočúvania v goriľom byte bol Smer podľa Fica opozičnou stranou bez vplyvu. Tlačovú besedu však v tom momente náhle prerušil príchod opozičníka Igora Matoviča, ktorý napriek snahe prítomných smerákov pred kamerami rozvinul transparent a dostal sa do fyzického konfliktu s podpredsedom Smeru-SD Jurajom Blanárom. Fico následne vystúpenie ukončil.

Gorila ovplyvnila aj kampaň v roku 2012

Viacerým médiám anonym zaslal email s linkom na zvukovú nahrávku, ktorá má takmer 39 hodín. Má ísť o nahrávku komunikácie aktérov kauzy Gorila, z ktorej bol doteraz známy len analytický prepis.

 

Denník N uviedol, že pasáže, ktoré porovnával, sa zhodujú s prepismi známymi z minulosti.

Denník SME (menšinovým spoluvlastníkom je finančná skupina Penta), Denník N (spolumajiteľom je IT spoločnosť ESET) a portál Aktuality (vlastníkom je švajčiarsky mediálny dom Ringier Axel Springer) v tejto súvislosti selektívne zverejnili najprv len časti, ktoré sa týkali výlučne predsedu Smeru-SD Roberta Fica ako v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici v Bratislave diskutuje pri kole so šéfom Penty Haščákom. V ďalšom zostrihanom zázname počuť už zosnulého tajomníka Smeru Františka Határa v rozhovore so spolumajiteľom Penty. Až neskôr pribudol záznam rozhovoru medzi vtedajším ministrom hospodárstva Jirkom Malchárkom a Jaroslavom Haščákom.

Polícia a prokuratúra v tejto súvislosti uviedli, že nevedia, akú nahrávku dostali médiá, preto sa k záležitosti nemôžu vyjadriť.

Spisy Gorila zahŕňajú písomné záznamy z odpočúvania konšpiračného bytu na Vazovovej ulici v Bratislave v rokoch 2005 až 2006 a jeho obsah tvorili prepisy rozhovorov medzi viacerými politikmi a osobami z finančných skupín. Na internete sa objavili v závere roka 2011 a výrazne ovplyvnili predvolebnú kampaň pred parlamentnými voľbami v marci 2012.

Vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic potvrdil, že Slovenská informačná služba akciu Gorila naozaj uskutočnila a od roku 2012 kauzu vyšetruje špeciálny tím. Skupina Penta, ktorej spolumajiteľ Haščák sa v spise spomína, tvrdí, že štát nepoškodila. Nahrávku sprístupnenú médiám označila za nezákonný materiál. Podľa spisov byt navštívili viacerí politici z čias druhej Dzurindovej vlády, ale aj predseda Smeru-SD Fico.

Matovič: Fico sa priznal, že načierno financoval kampaň svojej strany

Predseda koaličného Smeru Robert Fico sa priznal, že načierno financoval kampaň svojej politickej strany. V súvislosti s údajnou nahrávkou kauzy Gorila to vyhlásil líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič. Fico sa podľa neho na nahrávke sám priznal. Matovič zároveň dodal, že je to naozaj kauza druhej vlády Mikuláša Dzurindu, najväčší podiel na tom mala SDKÚ s Miroslavom Beblavým, súčasným lídrom mimoparlamentnej strany Spolu-OD.

„V kľúčovej časti sa priznáva k tomu, že legalizoval príjmy z trestnej činnosti,“ povedal Matovič v súvislosti s Ficom a nahrávkou. Podľa Matoviča mala stáť kampaň Smeru 284 miliónov korún, pričom oficiálne priznali len desať a pol milióna. Poznamenal, že líder Smeru-SD by sa mal postaviť pred vyšetrovateľa. „Je to explicitný dôkaz, že Fico načierno financoval kampaň strany Smer-SD,“ dodal.

Matovič zároveň kritizoval vyjadrenie premiéra Pellegriniho. Ten povedal, že Fico môže pokojne spávať, pretože nič nepotvrdzuje, že by páchal trestnú činnosť. Matovič dodal, že by mal do volieb očistiť kandidátku strany, rovnako by to ale podľa jeho slov mali urobiť aj ostatné strany, ktorých členovia vtedy v kauze figurovali.

Podotkol tiež, že Gorila je kauza druhej Dzurindovej vlády a sú v nej „namočené“ všetky politické strany, najmä SDKÚ. V tejto súvislosti spomenul lídra mimoparlamentnej strany Spolu-OD a nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého. Ten podľa Matoviča „hrubým a nemorálnym spôsobom“ zavádza verejnosť. Tvrdí, že pre Gorilu nebojoval proti Anne Bubeníkovej pred voľbami, kedy by to ohrozilo jeho miesto na kandidátke SDKÚ, ale až po voľbách.

Matovič zdôraznil, že každý, kto je v kauze spomenutý, by nemal byť ďalej v politike, rovnako ako ľudia, ktorí vtedy o kauze vedeli a mlčali. Rovnako kritizoval spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka. Ten by podľa jeho slov mal prísť o svoj majetok rovnako ako iní podvodníci.

Zdroj: ta3.com (1), (2) / pravda.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti