VIDEO: Fico počas pokusu odvolať v parlamente Mikulca čítal šokujúce uznesenie Generálnej prokuratúry. Bývalý premiér hovoril o organizovanej skupine, ktorej úlohou malo byť pozatvárať celú opozíciu

23.02.2022 | 20:00
  32
Predseda strany Smer-SD Robert Fico čítal z unesenia Generálnej prokuratúry  v trestnej veci obvinenej skupiny vyšetrovateľov NAKA zo zneužívania právomocí verejného činiteľa.

Diskusia k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) sa v stredu podvečer skončila. V závere vystúpil ešte predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý čítal z unesenia Generálnej prokuratúry (GP) SR v trestnej veci obvinenej skupiny vyšetrovateľov NAKA zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Následne vystúpil aj spravodajca, poslanec Ján Benčík (SaS).

Utorku dominovali vystúpenia opozície. Poslanci Smeru-SD postupne čítali z uznesenia Generálnej prokuratúry. 

Nezaradený poslanec a predseda Hlasu-sociálnej demokracie (Hlas-SD) Peter Pellegrini počas rozpravy vyhlásil, že minister Mikulec a líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič sú garanciou zneužívania orgánov činných v trestnom konaní, manipulácie vyšetrovaní a spolitizovania časti Policajného zboru.

Podľa Pellegriniho sa „predvolebné výkriky“ Igora Matoviča o zatváraní politických oponentov pretavili do krokov polície a prokuratúry s cieľom dostať opozíciu za mreže. Pellegrini povedal, že Matovič s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) vedia, že sľubovaný boj proti korupcii a očista je nad ich mentálne schopnosti.

Šéf Hlasu-SD v súvislosti s pandémiou hovoril, že na Slovensku nastalo totálne rozdelenie spoločnosti, aké v štáte nebolo od čias Vladimíra Mečiara.

Fico hovorí o organizovanej skupine

V závere vystúpil ešte predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý čítal z unesenia Generálnej prokuratúry  v trestnej veci obvinenej skupiny vyšetrovateľov NAKA zo zneužívania právomocí verejného činiteľa.

Mikulec podľa Fica riadil činnosť obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry. Hovorí o “organizovanej skupine”, ktorej úlohou malo byť “pozatvárať celú opozíciu”. Minister obvinenia odmieta. Viacerí predstavitelia koalície hovoria o zavádzaní a vytrhávaní informácií z kontextu. Tvrdia tiež, že odposluchy vyšetrovateľov, ktorými opozícia argumentuje, boli súkromnou neformálnou komunikáciou. Smer-SD to však vidí inak.

Viac vo videu:

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredajšom hlasovaní podržali vo funkcii ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Za návrh na jeho odvolanie hlasovalo len 50 zo 126 prítomných poslancov. Proti bolo 62, zdržalo sa 13 zákonodarcov a jeden nehlasoval.

Za Mikulcov koniec vo funkcii hlasovali okrem opozičných poslancov aj predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský a poslankyňa Adriana Pčolinská (Sme rodina). Ostatní poslanci za Sme rodina sa zdržali alebo neboli na hlasovaní prítomní.

Roman Mikulec označil celé konanie okolo jeho odvolávania za "fabulovanie". "Oni nenarábajú s faktami, ja sa k tomu neskloním, ja sa faktov budem držať aj do budúcna. Vždy budem na strane pravdy. Vždy budem podporovať slušných policajtov, vyšetrovateľov a podobne."

Diskusia trvala takmer tri dni, začala sa ešte v piatok. Vystúpili v nej viacerí rečníci. V úvode rečnili okrem lídra Smeru-SD aj líder OĽANO a vicepremiér Igor Matovič, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková i Mikulec.

Zdroj: ereport.sk / hnonline.sk / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti