VIDEO: Fico označil Sorosa za najväčšieho podvodníka oplyvňujúceho jeho špinavými peniazmi dianie na Slovensku a vydavateľa Denníka SME ze jeho sluhu

22.04.2021 | 18:45
  20
Bývalý trojnásobný premiér reagoval na informáciu, že finančná skupiny Penta predala svoj podiel americkému fondu financovaného Nadáciou otvorenej spoločnosti.

Šéf Smeru-SD a expremiér Robert Fico tvrdí, že peniaze amerického podnikateľa Georga Sorosa ovplyvňovali a ovplyvňujú dianie na Slovensku. Tvrdí, že boli a sú využívané na podporu či "likvidáciu" vybraných politikov.

Vyhlásil to na štvrtkovej tlačovej konferencii v reakcii na informácie, že finančná skupina Penta odchádza z vydavateľstva Petit Press a predala svoj podiel investorovi Media Development Investment Fund (MDIF) New York.

Fico hovorí, že MDIF je pod kontrolou "jedného z najväčších podvodníkov na svete Georga Sorosa" a ide o vážnu zmenu v kvalite mediálneho priestoru na Slovensku.

MDIF založili v roku 1995 Saša Vučinić a Stuart Auerbach, ktorý pôsobil ako reportér a redaktor denníka Washington Post. Podľa webovej stránky investičného fondu v uvedenom roku im americký milardár George Soros poskytol finančný príspevok výške 500-tisíc dolárov.

Okrem denníka Sme sa Fico venoval aj Denníku N a exprezidentovi Andrejovi Kiskovi, kde opäť spomenul jeho stretnutie v New Yorku na 5 Avenue.

Vo svojom prejave označil viackrát Georgea Sorosa za „bez akýchkoľvek pochybností jedného z najväčších podvodníkov na svete“. Šéfa vydavateľstva Petit Pressu Alexeja Fulmeka označil za „sluhu pána Sorosa“ s tým, že „pán Soros nemá čo robiť na Slovensku so svojimi špinavými peniazmi“ a zopakoval tvrdenie, že Soros podporuje likvidáciu demokraticky zvolených politikov, čím narážal na protivládne protesty a zmenu vlády po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

"Mali sme pravdu, že Sorosove špinavé peniaze ovplyvňujú slovenskú politiku a aj médiá," uviedol Fico s tým, že špinavú úlohu podľa jeho slov v tom zohral exprezident Kiska. Vrátil sa aj k jeho stretnutiu s miliardárom Sorosom v New Yorku v roku 2017 a zopakoval svoje dávnejšie podozrenia z nekalých kontaktov.

Podľa Fica sa Soros oficiálne stáva "spolumajiteľom denníka, ktorý o sebe tvrdí, že je najlepší a najkrajší na svete". Upozornil, že najviac financií však dostáva "od organizácií, ktoré sú pod kontrolou tohto podvodníka" Denník N.

Fico hovorí o priznaní, že je slovenská politika takto ovplyvňovaná. Spolupracujú na tom podľa neho i niektoré médiá na Slovensku, ktoré sa sami označujú za transparentné či objektívne.

Zdôraznil, že peniaze Sorosa sa nemôžu využívať proti či pre vybraných politikov. Naďalej tvrdí, že Soros podporoval aj protivládne protesty na Slovensku v roku 2019 a opakovane hovorí, že šlo o pokus o prevrat.

Portál Sme vo štvrtok informoval o zmenách v akcionárskej štruktúre vydavateľstva Petit Press. Okrem MDIF sú podľa jeho slov investormi aj manažéri spoločnosti Alexej Fulmek, Peter Mačinga a bývalý vlastník spoločnosti Azet.sk a spravodajského portálu aktuality.sk Marek Václavík, ktorí kupujú zvyšných 5,5 percenta akcií. Prvotný kapitál MDIF v roku 1995 poskytol finančník George Soros.

Šéf vydavateľstva Fulmek hovorí o dôležitej zmene a ocenil, že novým akcionárom bude MDIF. V súvislosti s odchodom Penty hovorí Sme o odlišných názoroch na ďalšiu stratégiu a rozvoj vydavateľstva medzi Pentou a jeho vedením v poslednom období.

Zdroj: topky.sk / InfoVojna / YouTube / strategie.hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti