VIDEO: Fico obvinil Hegero-Matovičov zločinecký režim z hrubého porušenia demokracie kvôli bezprecedentnému sledovaniu opozičného lídra

26.10.2021 | 19:25
  4
Bývalý trojnásobný premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico chce o tomto incidente informovať aj Európsku komisiu. Štát ho podľa neho chcel sledovať a vymyslel si príbeh o pytliactve. Celú záležitosť považuje za nezákonnú, no nevidí zmysel v podávaní trestného oznámenia. Privítal, že generálny prokurátor má dať preveriť únik zo spisu, či nejde o trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa alebo marenie spravodlivosti.

Portál aktuality.sk v pondelok uverejnil videá, na ktorých majú byť zaznamenané stretnutia Fica, exministra vnútra Roberta Kaliňáka, obhajcu obvineného bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, Mareka Paru, podnikateľa Miroslava Bödöra a syna Tibora Gašpara na poľovníckej chate pri Leviciach.

Predseda opozičného Smeru-SD sa na uorkovej tlačovej besede vyjadril k uniknutým videám.

"Je to prvý krát v rámci Európskej únie, čo oficiálne štát dal sledovať a odpočúvať lídra opozičnej strany," upozorňuje. Podľa neho je šokujúce, akým spôsobom to urobili.

"Urobili to tak, že si vymysleli príbeh o pytliactve, pretože pravdepodobne ma najskôr sledovali a, vedeli na aké stretnutia chodím," uviedol. Namontovanie kamier si podľa neho zabezpečili cez okresného prokurátora a okresný súd. 

"Je to celé komplet nezákonné," tvrdí Fico. Líder Smeru-SD Robert Fico dodáva, že navrhne, aby sa na aktuálnej schôdzi parlamentu rokovalo o sledovaní a odpočúvaní opozičných predstaviteľov na Slovensku.

Dodal, že je jeho povinnosťou stretávať sa s obhajcami a získavať informácie. Ozrejmil, že všetko, čo sa verejnosť dočíta v médiách z prepisov, je to, o čom informuje na tlačových konferenciách. Deklaroval, že nikto z účastníkov stretnutí nespáchal trestný čin. Zopakoval, že sa bude naďalej stretávať s obhajcami a hovoriť o nespravodlivosti, ktorá sa podľa neho deje nominantom a predstaviteľom Smeru-SD.

"Stretával som sa a budem sa stretávať. Budem to robiť tak, aby ma žiadni policajti nemohli sledovať a odpočúvať. Som politik, ktorý má v rámci svojej agendy veľmi jasnú prioritu. Hovorím o nespravodlivosti a nezákonnosti, ktorá sa deje voči nominantom opozície, predstaviteľom Smeru-SD a voči ľuďom, ktorí sú so Smerom-SD spájaní," vyhlásil na tlačovej konferencii Fico.

"Nikto z nás nespáchal žiadny trestný čin a o žiadnu trestnú činnosť nejde," dodáva. Na záver len konštatuje, že je to na smiech a zároveň sa pýta poslancov z koalície, či sú si istí, že nie sú takýmto štýlom nahratí aj oni. 

"Nahrať predsedu opozičnej strany, ktorý si robí svoju prácu, ktorý sa stretáva s obhajcami ľudí, ktorých považujem za nezákonne stíhaných a väznených, to považujem za akúkoľvek čiaru a nemá to s demokraciou nič spoločné."

Fico navrhne, aby sa na aktuálnej schôdzi parlamentu rokovalo o sledovaní a odpočúvaní opozičných predstaviteľov na Slovensku. Chce, aby na schôdzu prišli o tejto téme diskutovať minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), šéf Generálnej prokuratúry (GP) SR Maroš Žilinka i šéf Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Daniel Lipšic.

Bývalý trojnásobný premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico chce o tomto incidente informovať aj Európsku komisiu. Štát ho podľa neho chcel sledovať a vymyslel si príbeh o pytliactve. Celú záležitosť považuje za nezákonnú, no nevidí zmysel v podávaní trestného oznámenia. Privítal, že generálny prokurátor má dať preveriť únik zo spisu, či nejde o trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa alebo marenie spravodlivosti.

Pozrite si celú tlačovú besedu strany Smer-SD:

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka dal v utorok preveriť únik medializovaných videí, ktoré by mali zachytávať stretnutia Roberta Fica (Smer-SD), exministra vnútra Roberta Kaliňáka, obhajcu obvineného bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara Mareka Paru, podnikateľa Miroslava Bödöra a Gašparovho syna na poľovníckej chate.

„Zverejňovanie dôkazov a informácií zo spisov v prípravnom konaní mimo zákonného rámca považujem za absolútne neprípustnú snahu o ovplyvňovanie orgánov činných v trestnom konaní a súdov pred ich rozhodovaním, za snahu o marenie vyšetrovania, ale aj snahu o manipulovanie verejnej mienky," povedal Žilinka.

Generálna prokuratúra má pre uniknuté videá podozrenie, že došlo k naplneniu skutkových podstát trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti.

Prokuratúra v pondelok informovala, že dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci akcie Očistec o obrazovo-zvukové záznamy. Tie majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz. Následne boli medializované videá s Ficom, Kaliňákom, Parom, Bödörom a Gašparovým synom.

Zdroj: ta3.com / pluska.sk / YouTube / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti