VIDEO: Fico o politickej objednávke Matovičovho režimu väzniť Dušana Kováčika, ktorý sa stal politickým väzňom a obeťou voľby špeciálneho prokurátora

25.01.2021 | 14:23
  18
Bývalý trojnásobný premiér SR Robert Fico avizoval v úvodnej tlačovej besede sériu ďalších verejných vystúpení k voľbe špeciálneho prokurátora.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik bol politicky zlikvidovaný, aby mohla koalícia okrem generálneho prokurátora obsadiť aj pozíciu šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Na pondelkovej tlačovej konferencii to uviedol predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.

„Dušan Kováčik je obeťou voľby špeciálneho prokurátora,“ zdôraznil Fico s tým, že v prípade bývalého šéfa ÚŠP ide o typický príklad politického väzňa.

Podľa Ficových slov o sťažnosti Dušana Kováčik k vzatiu do väzby rozhodoval senát Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorého súčasťou bol sudca Juraj Kliment. „Kliment bol nominant OĽANO na pozíciu generálneho prokurátora a koalíciou bol nominovaný do Súdnej rady,“ zdôraznil.

Zároveň Fico poukázal na údajný rodinný vzťah Klimenta s prokurátorom ÚŠP Ondrejom Repom, ktorý dal voči bývalému špeciálnemu prokurátorovi návrh na väzobné stíhanie.

Predseda Smeru-SD vzniesol námietky voči trom zo štyroch kandidátov na voľbu špeciálneho prokurátora. „To, že si Lipšic (Daniel, pozn. TASR) vybavil bezpečnostnú previerku, nikoho z nás neprekvapuje,“ podotkol. Namietal aj voči Vasiľovi Špirkovi a Jánovi Šantovi. Kandidatúru Petra Kysela nekomentoval.

Fico na tlačovej konferencii zverejnil informácie o politickej objednávke Matovičovho režimu väzniť Dušana Kováčika, ktorý sa stal obeťou voľby špeciálneho prokurátora.

Zarážajúci jej však fakt, že novinári v tomto prípade nevidia jasné prepojenia sudcu Klimenta nominovaného vládou Igora Matoviča do Súdnej rady s jeho synovcom Repom, ktorý ako prokurátor podal návrh na Kováčikovu väzbu.

Šokujúcim spôsobom sa k týmto prepojeniam na tlačovej besede postavila redaktorka spravodajstva TV Markíza Gabriela Kajtárová, ktorá nevidí realitu Klimentovho rozhodovania vo veci týkajúcej sa väznenia Kováčika, či bude prepustený na slobodu a súvis s politickým motívom tejto kauzy.

Redaktorka TV Markíza Gabriela Kajtárová nevidela, alebo radšej ani nechcela vidieť argumenty, ktoré odzneli na dnešnej tlačovej besedy. Navyše, máme za to, že nadiktované otázky kládla len preto, aby odľahčila túto - pre niekoho zjavne nepríjemnú - tému! Uviedol opozičný Smer-SD na sociálnej sieti, ktorý v tejto súvislosti zverejnil úryvok z rozhovoru sudcu Klimenta pre denník PRAVDA (9.11.2020), z ktorého je všetko jasné ako facka:

PRAVDA: Od nástupu novej vlády ste členom Súdnej rady. Premiér Igor Matovič sa pochválil, že vás tam navrhla jeho strana. Môžete priblížiť vznik tejto nominácie? Kto z OĽaNO vás oslovil?

Kliment: Oslovil ma jednoducho program strany OĽaNO, že budú bojovať proti korupcii bez ohľadu na to, z ktorej strany prichádza. Tým, že sa roky venujem tejto agende, cez moje ruky prešli zástupcovia takmer všetkých politických strán a riešil som tie najväčšie korupčné kauzy, tak som sa stotožnil s touto ponukou.

PRAVDA: Ale od koho konkrétne ponuka prišla?

Kliment: Neviem už, od ktorej konkrétnej osoby prišla.

PRAVDA: Nepamätáte si, kto vám len pred pár mesiacmi v máji ponúkal možnosť byť členom Súdnej rady?

Kliment: Z úradu vlády mi volal pán, už ani neviem, ako sa volá. Zavolal mi, či mám o tú nomináciu záujem a ja som ju prijal. Nehľadajte za tým konšpirácie. Jednoducho treba pripustiť aj to, že existujú aj iné postupy, že osoba je čitateľná, niečo za sebou má, je konzistentná z hľadiska identity a integrity. Nie, že tá osoba vyhľadáva ponuky, ale je oslovená.“

Kliment: „Z úradu vlády mi volal pán, už ani neviem, ako sa volá. Zavolal mi, či mám o tú nomináciu záujem a ja som ju prijal.“

Celý rozhovor TU.

Viac sa dozviete po pozretí celej tlačovej besedy:

Kandidatúra na špeciálneho prokurátora je podmienená bezpečnostnou previerkou na stupeň prísne tajné. Podľa medializovaných informácií ju mal kandidát na šéfa ÚŠP Daniel Lipšic získať na základe žiadosti ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina).

Národná rada SR bude voliť nového šéfa ÚŠP po tom, ako sa obvinený Dušan Kováčik vzdal tejto funkcie.

Zdroj: davdva.sk / InfoVojna / YouTube

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti