VIDEO: Fico hovoril o korumpovaní hlavného udavača Makóa štátom a fašistickej očkovacej propagande

21.06.2021 | 19:20
  14
Podpredseda strany SMER – SD Ľuboš Blaha upriamil pozornosť aj na to, že mnoho lekárov a takzvaných odborníkov sú až nezdravo prepojení na farmaceutické firmy, ktoré na predaji vakcín štátom dosahujú zisky v rádoch desiatok miliárd eur.

Vláda sa mala podľa strany Smer-SD dopustiť štátnej korupcie, ktorej cieľom bolo motivovať jedného z vypovedajúcich kajúcnikov v prebiehajúcich kauzách. Líder strany Robert Fico na pondelkovej tlačovej konferencii konkretizoval, že má ísť o zákazku Slovenskej pošty (SP) pre spoločnosť Lama SK, pri ktorej Fico poukazuje na prepojenie s kajúcnikom a bývalým šéfom Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítom Makóom.

Líder opozičnej strany v obvinení konkretizuje, že SP uzatvorila so spoločnosťou, ktorá sa zaoberá strážnou službou a poskytovaním služieb v oblasti bezpečnosti a ochrany, tri rámcové zmluvy za približne 9,5 milióna eur.

"Slovenská pošta mala uzatvoriť tri zmluvy pre západ, stred a východ Slovenska pokiaľ ide o strážne služby. Všetky tieto tri zmluvy, v hodnote viac ako 9 miliónov eur, podpísala na 48 mesiacov Slovenská pošta so spoločnosťou LAMA SK SBS. Je špinavosťou najhrubšieho zrna, že je táto spoločnosť prepojená priamo na hlavného slovenského udavača, pána Makóa. Je to nehorázna štátna korupcia. Počas pondelka došlo k registrácii týchto zmlúv s nadobudnutím ich účinnosti od utorka (22. 6.)," uviedol Fico a poukázal na centrálny register zmlúv.

Dodal, že počas tendra malo takisto prísť k účelovým konaniam, aby firma splnila podmienku - zápis do registra partnerov verejného sektora. "Žiadne pochybnosti o tom, že na vrchole tejto pyramídy je pán Makó," povedal Fico, odvolávajúc sa na niekdajšie informácie médií. Z procesu i výsledku tendra dedukuje, že zákazka mala byť motiváciou pre kajúcnika, aby príslušne vypovedal v policajných vyšetrovaniach. "Je to ďalší dôkaz, že vláda je v rozklade, je vydierateľná a keď si udavač niečo vypýta, tak to dostane," povedal.

Je všeobecne známe, že Ľ. Makó prebýva v Dubaji, odkiaľ má na Slovensko lietať súkromným lietadlom a udávať ľudí, ktorí dnes sedia vo väzbe neprávom. Rovnako tak sme preukázali, že sa s kajúcnikom Makóom niekoľkokrát stretol aj vtedajší premiér I. Matovič, ktorý vybavil jeho prestup z prostredia finančnej správy do Slovenskej informačnej služby za 20 miliónov eur, ktoré boli neskôr v niekoľkých prevodoch zaslané zo štátneho rozpočtu do rozpočtu SIS. Disponujeme aj informáciami, že sa s Ľ. Makóom stretol počas mimoriadnej schôdzi NR SR aj terajší premiér Heger. 
 
„Predložili sme jasný dôkaz, že informácie o 20 miliónoch eur, ktoré dostala SIS ako odmenu za to, že prikryla Makóa sú pravdivé. Aby to nebolo všetko, tak s vysokou pravdepodobnosťou tlačí Makó na predstaviteľov vládnej koalície a vydiera ich, že ak nedostane to, čo chce, tak si bude ďalej vymýšľať a môže kohokoľvek udať. Ako môže človek podozrivý z trestnej činnosti, zadržaní, vzatí do väzby, za zvláštnych okolností prepustení, ktorý chodí ako na bežiacom páse na výsluchy a vypovedá a udáva, ktorý si slobodne cestuje súkromným lietadlo, ktorý sa stretával s Matovičom, ktorý sa stretol s Hegerom, zrazu dnešným dňom získava obriu štátnu zákazku, aby zabezpečoval stráženie v rámci Slovenskej pošty? Ako inak to môžeme nazvať než zvrhlosť a štátna korupcia?“ Pýta sa predseda strany SMER – SD Robert Fico.         

Prepojenie firmy LAMA SK na Ľ. Makóa prostredníctvom jeho družky ako výkonnej riaditeľky, či prítomnosť áut tejto bezpečnostnej služby na parkoviskách finančnej správy. Za takýto nehorázny akt štátnej korupcie musí byť zo strany predstaviteľov vládnej koalície vyvodená politická zodpovednosť alebo naštartovaná aktivita orgánov činných v trestnom konaní. Rovnako v súvislosti s touto kauzou nevylučujeme v strane SMER -SD ani odvolávanie ďalšieho člena vlády v NR SR. 
 
„Firma LAMA SK SBS dokonca ani nemala splnenú základnú podmienku, ak chcela obchodovať so štátom a to je zápis v registri partnerov verejného sektora, preto nemohli ďalej pokračovať v spolupráci so štátom. Preto podľa všetkého vymysleli to, že prijali námietku jedného z uchádzačov, medzitým dali šancu a čas spoločnosti LAMA, aby naplnila zákonnú podmienku a zapísali sa do registra partnerov verejného sektora,“ podotkol šéf Smeru.

O tejto téme chcel Smer hovoriť s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou. Priznal, že je sklamaný, že šéfka EK s odvolaním sa na zaneprázdnenosť ponuku na stretnutie odmietla. Avizoval však, že na zistenia chce poukazovať ďalej a žiadať vyvodenie zodpovednosti, nevylúčil ani návrh na vyjadrenie nedôvery konkrétnemu ministrovi i celej vláde.

Predstavitelia strany Smer-SD na tlačovej konferencii takisto kritizovali nepripravenosť vlády na tretiu vlnu pandémie, opätovne vyjadrili presvedčenie, že vláda neposkytuje dostatočne objektívne informácie o očkovaní, jeho rizikách ani efekte.

Predseda strany SMER – SD R. Fico sa vo svojom vystúpení dotkol očkovania a očkovacej stratégie štátu. Uviedol, že už ani nie je smiešne to, ak vláda hovorí, že za potenciálnu tretiu vlnu pandémie má byť zodpovedný Fico alebo SMER – SD. Rovnako tak poukázal aj na nezmyselné útoky predstaviteľov vlády, ktorí kritizujú predstaviteľov opozície za ich slobodný názor očkovanie nepodstúpiť. 
 
„Je to len dôkaz toho, že vláda netuší čo má robiť, neskutočne vajatá. Najprv hovorili o tom, že očkovanie je sloboda a teraz začínajú hovoriť o štátnej karanténe a možno sa zatvoria hranice. Hovoril o tom, ako veľmi pomôže celoplošné testovanie, výsledok je dnes 12,5 tisíc mŕtvych a jedna miliarda eur vyhodených do vzduchu, to sú výsledky vlády v boji proti pandémii,“ uviedol Fico.

„Ministrovi Lengvarskému odporúčam, nech sa pripraví ako bude vypovedať pred orgánmi činnými v trestnom konaní o tom, akú nesie zodpovednosť za to, čo sa udialo vo vojenskej nemocnici v Ružomberku, keď tam doviezli generála Lučanského. (V tom čase bol Lengvarský riaditeľom danej nemocnice – pozn. red. HD.) Nebola totiž náhoda, že skončil v Ružomberku. Generál Lučanský bol transportovaný z východného Slovenska do Trenčína. Ale došlo k určitým udalostiam, ktoré ich prinútili riešiť veci v Ružomberku. Preto sme veľmi zvedaví, čo bude hovoriť súčasný minister zdravotníctva, akú bude niesť zodpovednosť za to, čo sa v ružomberskej nemocnici dialo v tom čase, keď došlo k ošetrovaniu generála Lučanského,“ povedal Fico.

Predstavitelia strany SMER – SD rovnako kritizovali a odmietli zámery ministerstva zdravotníctva očkovať experimentálnymi vakcínami deti od 12 do 16 rokov. Argumentujú tým, že očkovanie týchto detí neodporúča ani Svetová zdravotnícka organizácia, či Nemecká stála komisia pre očkovanie. Predstavitelia strany SMER – SD apelujú na to, aby o očkovaní prebiehala odborná, vecná, vyvážená a hlavne seriózna diskusia, v ktorej musia zaznievať argumenty pre a proti, a nemôže ísť len o jednostrannú propagandu očkovania experimentálnymi vakcínami. 
 
"Rovnako tak sa pýtame, čo je nezodpovedné na tom, keď trváme na dobrovoľnom očkovaní? Čo je nezodpovedné na tom, ak tvrdíme, že má byť výber vakcíny? Čo je nezodpovedné na tom, ak hovoríme, že sme proti očkovaniu detí od 12 do 16 rokov podmienečne schválenými experimentálnymi vakcínami? Čo je na tom nezodpovedné, ak odmietane zvýhodňovanie a znevýhodňovanie ľudí?“, pýta sa R. Fico.   
 
Podpredseda strany SMER – SD Ľ. Blaha rovnako upriamil pozornosť aj na to, že mnoho lekárov a takzvaných odborníkov, ktorých názory sa prezentujú v slovenskom mediálnom priestore, sú až nezdravo prepojení na farmaceutické firmy, ktoré na predaji vakcín štátom dosahujú zisky v rádoch desiatok miliárd eur. Tento postup považuje Ľ. Blaha za priame a nebezpečné skresľovanie informácií o očkovaní, ktorého dopady sú zatiaľ neznáme a v mnohých krajinách, kde je zaočkovaná väčšina populácie aj neúčinné proti novým mutáciám vírusu. 
 
„Rezolúcia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy jasne uvádza, že vakcinácia na Covid musí byť dobrovoľná, že nesmie byť politický, sociálny, ani akýkoľvek iný tlak vyvíjaný na ľudí, aby sa dali očkovať. Absolútne preto odmietame očkovací fašizmus, keď sa ľudské práva ničia, len preto, že si niekto zmyslel, že na vakcínach musí nejaká farmaceutická firma poriadne zarobiť. O prepojeniach lekárov a odborníkov na rôzne farma firmy dokonca verejne hovoril aj doktor Juraj Mesík. Je to výzva aj pre orgány činné v trestnom konaní, aby sa tým začali zaoberať, lebo môže ísť o korporátnu korupciu,“ uzatvoril tému podpredseda strany Ľ. Blaha.

Viac vo videu:

Zdroj: cas. sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti