VIDEO: Fauci odmieta obvinenia z klamania kongresmanom, keď v máji popieral americké financovanie výskumu koronavírusu vo Wuchane

20.07.2021 | 21:39
  6
Americké spravodajské služby prešetrujú tvrdenia šéfa Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby súvisiace s únikom koronavírusu z laboratória.

 

Hlavný zdravotnícky poradca Bieleho domu Anthony Fauci poprel v utorok tvrdenia senátora Randa Paula o tom, že USA pomohli financovať výskum v čínskom laboratóriu, odkiaľ údajne mohol uniknúť koronavírus SARS-CoV-2, informovala agentúra AP.

Paul počas utorkovej výpovede Fauciho v Kongrese naznačil, že Fauci v máji klamal pred kongresmanmi, keď poprel tvrdenia, že americký Národný zdravotnícky inštitút (NIH) financoval výskum laboratória vo Wuchane, ktoré v súčasnosti prešetrujú americké spravodajské služby v súvislosti s teóriami o možnom úniku koronavírusu.

"Pred Kongresom som neklamal. Nikdy som neklamal, určite nie pred Kongresom," uviedol Fauci a dodal, že senátor Paul nevie, o čom hovorí.

Ide o jeden z posledných incidentov medzi Faucim a republikánskym senátorom Paulom v otázke pôvodu koronavírusu. Fauci, ktorý je hlavným zdravotníckym poradcom amerického prezidenta Joea Bidena a riaditeľom Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby (NIAID), čelí odporu republikánov vrátane exprezidenta Donalda Trumpa od začiatku pandémie.

Televízia CNN uviedla, že šéf EcoHealth Alliance, globálnej neziskovej organizácie, ktorá pomohla financovať niektoré výskumy vo virologickom ústave v čínskom meste Wu-chan, Faucimu v jednom z emailov zaslanom minulý rok v apríli poďakoval za verejné vyhlásenie, že vedecké dôkazy podporujú prirodzený pôvod koronavírusu, a nie únik z laboratória. Podľa niektorých Fauciho kritikov práve toto ukazuje, že má príliš úzke vzťahy s ľuďmi, ktorí stoja za laboratórnym výskumom vo Wu-chane.

Zdroj: topky.sk / YouTube

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti