VIDEO: Ekologická aktivistka Greta Thunbergová a jej bábkovodička, ktorá novinárovi prekazila plán urobiť s ňou rozhovor

08.06.2019 | 11:52
  7
Mark Reisinger - reportér francúzskeho spravodajského portálu Causeur sa chcel porozprávať o ochrane klímy s mediálne známou ekologickou aktivistkou Gretou Thunbergovou.

Marc Reisinger z francúzskeho spravodajského portálu Causeur sa začiatkom apríla tohto roku chcel porozprávať s Gretou Thunbergovou a spoznať jej skutočnú hĺbku vedomostí ohľadne ochrany klímy.

„Uvedomil som si, že oni (aktivisti) nevedia skutočnú príčinu problému, keď protestujú proti globálnemu otepľovaniu,“ hovorí novinár o ekologických aktivistoch bojujúcich proti klimatickej zmene. Reisinger sa rozhodol Gretu Thunbergovú osloviť priamo v švédskom Štokholme, kde mladá aktivistka každý piatok štrajkuje pred budovou parlamentu.

Thunbergová diskutovala v uliciach Štokholmu o klimatickej zmene so skupinou mladých Francúzov, keď ju Marc Reisinger oslovil. „Videl som ťa v Bruseli, bolo tam veľa ľudí ... Počul som, že hovoríš študentom, aby študovali klímu. Rád by som s tebou urobil rozhovor na túto tému ak súhlasíš,“ hovorí vo videu.

Greta Thunbergová ostýchavo prikývne. Na videu však vidieť, ako aktivistka pocítila diskomfort, možno strach, následne si stiahla vlnenú čiapku a v tom momente sa pred kamerou objavila žena stredného veku, ktorá stiahla Gretu preč a Reisingerovi s úsmevom povedala, že ju to mrzí, ale momentálne majú niečo iné na práci.

VIDEO s mladou aktivistkou Gretou Thunbergovou:

Možno je jej mlčanie spojené s autizmom. Reisinger však uviedol, že len pár minút pred tým spokojne odpovedala na nepodstatné otázky aktivistov.

„Na rozdiel od mladých demonštrantov v Bruseli Greta neodpovedala na žiadne otázky. Mám pocit, že máme do činenia s dievčaťom manipulovaného určitými ľuďmi, dieťaťom, ktoré bolo vystavené teroru. Je divné, že líderka v boji za lepšiu klímu nechce odpovedať na nepríjemné otázky. Naopak vo svete jej vyjadrujú podporu politickí lídri Angela Merkelová, Emmanuel Macron, Jean-Claude Juncker, porota Nobelovej ceny mieru a čoskoro pápež?,“ uviedol novinár.

Jeho slová sa čoskoro naplnili a Thunbergovú podporil ešte v apríli pápež František a tento týždeň aj tibetský exilový duchovný vodca dalajláma:

Thunbergová taktiež tento týždeň získala ocenenie Veľvyslanec svedomia, ktoré udeľuje ľudskoprávna organizácia Amnesty International:

Zdroj: freewestmedia.com / causeur.fr / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti