VIDEO: Donald Trump a Kim Čong-un podpísali dohodu

12.06.2018 | 16:30
  0
Kim sľúbil jadrové odzbrojenie, Trump bezpečnostné garancie.

Americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un podpísali v utorok komplexnú dohodu, ktorej obsah nebol zverejnený. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Po podpise dohody šéf Bieleho domu povedal, že má so severokórejským vodcom "vynikajúci vzťah" a že ho "určite" pozve do Spojených štátov a ešte veľakrát sa s ním stretne. Vyslovil tiež presvedčenie, že v Severnej Kórei dôjde veľmi rýchlo k denuklearizácii. Okrem toho Trump označil Kima za "veľmi nadaného človeka", ktorý miluje svoju vlasť.

Na záver summitu sa obaja lídri rozlúčili bez prítomnosti tlmočníkov.

Singapurský summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una odštartoval o 09.04 h miestneho času (03.04 h SELČ) podaním rúk Trumpa a Kima. Predtým, ako sa obaja odobrali na rokovania medzi štyrmi očami, na ktorých boli prítomní len tlmočníci, severokórejský vodca dal najavo, že chce otvoriť novú kapitolu v napätých vzťahoch so Spojenými štátmi.

KĽDR sa zaviazala zabezpečiť úplnú denuklearizáciu: USA dajú bezpečnostné záruky

Americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un sa na utorňajšom summite v Singapure dohodli, že Spojené štáty a KĽDR nadviažu "nové" vzťahy. Informovala o tom agentúra AP.

V spoločnom vyhlásení oboch predstaviteľov sa uvádza, že KĽDR bude pracovať na úplnej denuklearizácii a USA jej za to poskytnú bezpečnostné záruky.

Spojené štáty a KĽDR sa tiež zaviazali, že spoločne vyvinú úsilie na zabezpečenie trvalého mieru na Kórejskom polostrove.

Obaja lídri sa dohodli, že USA a KĽDR zabezpečia identifikáciu telesných pozostatkov vojnových zajatcov a okamžitú repatriáciu tých, ktoré už boli identifikované.

Stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom sa konalo v utorok 12. júna v hotelovom komplexe Capella na ostrove Sentosa v Singapure.

Išlo vôbec o prvé stretnutie úradujúceho amerického prezidenta so severokórejským vodcom.

V texte vyhlásenia sa uvádza, že Trump s Kimom viedli podrobný a úprimný rozhovor, ktorého cieľom je zriadenie nových americko-severokórejských vzťahov a trvalého mieru na Kórejskom polostrove. Washington a Pchjongjang sa na summite tiež dohodli na vyhľadaní, identifikácii a repatriácii padlých počas vojnového konfliktu na Kórejskom polostrove v 50. rokoch, vyplýva z dokumentu.

Atmosféra úvodného stretnutia bola srdečná, ale nie taká priateľská, ako keď sa v apríli severokórejský vodca stretol s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, napísal server BBC News.

Srdečný stisk rúk severokórejského vodcu Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa sa dočkal množstva kritických reakcií na sociálnych sieťach.

Trump: Pozastavujeme manévre, ale vojenské kapacity na juhu si ponecháme

Donald Trump na tlačovej konferencii po odchode Kim Čong-una potvrdil, že KĽDR a USA sa dohodli na úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova, povedal, že situáciu budú kontrolovať experti z USA aj iných štátov. Ohľadne reakcií, podľa ktorých je dohoda veľmi vágna, povedal, že s Kim Čong-unom denuklearizáciu špecifikovali po podpísaní dohody: „Nebolo to prvýkrát, čo som niečo podobné urobil,“ zdôvodňoval. „Je to tvrdý proces, mier za to úsilie vašk stojí,“ povedal Trump s tým, že Kim mu povedal, že už začal s likvidáciou zariadenia na testovanie striel.

Na adresu absencie konkrétneho dátumu, dokedy by mali polostrov denuklearizovať, uviedol, že „denuklearizácia je veľmi zložitá a môže trvať roky.“ Sankcie podľa neho povolia, keď bude mať istotu, že KĽDR si plní záväzky.

Spojené štáty ako ústretový krok voči KĽDR pozastavia spoločné vojenské manévre s juhokrejskou armádou, któré Pchjongjang opakovane kritizuje ako provokáciu a nácvik invázie do Severnej Kórey. Trump zdôraznil, že USA si však v Južnej Kórei svoje vojenské kapacity ponechajú.

„Vojnové hry sú veľmi drahé, väčšinu platíme my,“ povedal Trump. „Za daných okolností, keď rokujeme, je tak podľa mňa nepatričné manévre poriadať,“ dodal s odkazom na Kimovv záväzok jadrového odzbrojenia.

Donald Trump povedal, že vo „vhodnom momente“ navštívi Pchjongjang a takisto pozve Kim čong-una do USA.

Prezident USA odmietol kritiku za podanie ruky s diktátorom

Trump tiež vyhlásil, že smrť amerického študenta Otta Warmbiera, ktorý vlani po návrate zo severokórejského väzenia zomrel, nebola zbytočná, pretože viedla k dnešnej vrcholnej schôdzke so Severnou Kóreou. Dodal, že pre rodičov Warmbiera, ktorý sa z KĽDR vrátil s poškodeným mozgom, môže byť dnešok zadosťučinením.

Na otázku novinárov Trump povedal, že s Kimom hovoril aj o stave ľudských práv v Severnej Kórei. Spomenul, že ľudia uväznení v severokórejských pracovných táboroch sú jednou zo skupín, ktoré budú z dnešného summitu najviac ťažiť. Prezident tiež zdôraznil, že v KĽDR sa veci zmenia k lepšiemu.

Počas tlačovej konferencie šéf Bieleho domu odmietol kritiku za to, že si vrelo potriasol pravicou s diktátorom, ktorého režim v minulosti označil za najbrutálnejší. Dnes povedal, že situácia v KĽDR je síce drsná, ale hlavnou témou summitu bolo jadrové odzbrojenie. Kima navyše označil za veľmi talentovaného, lebo moci sa ujal veľmi mladý a krajinu dokázal viesť.

Zdroj: 24hod.sk / pravda.sk

 

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti