VIDEO: Dokument o ceste poslanca Petra Marčeka v Donecku

23.05.2019 | 19:20
  3
Krátky dokument je o ceste poslanca NR SR Petra Marčeka, ktorý v máji 2019 navštívil Doneckú ľudovú republiku pri príležitosti 5. výročia jej založenia.

V roku 2013 sa na Ukrajine začal proces politických zmien, ktoré vyústili do zmeny dovtedajšieho režimu. V Kyjeve a v ďalších mestách vypukli násilnosti, ktoré sa čoskoro obrátili proti rusky hovoriacim občanom.

Nový ukrajinský režim, ktorý bol nastolený nelegitímnym spôsobom, získal podporu USA a EÚ. Predovšetkým získal podporu domácich fašistických vojenských a polovojenských organizácií, ktoré stupňovali útoky na rusky hovoriace obyvateľstvo. Reakciou na vojenské ťaženie do oblastí, kde väčšinou žijú etnickí Rusi, bola obrana dotknutého obyvateľstva.

Ukrajina ako prvé stráca územie autonómnej oblasti polostrova Krym a neskôr na východe Ukrajiny vyhlásili samostatnosť dve nové republiky: Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika, obidve v roku 2014.

Krátky dokument je o ceste poslanca NR SR Petra Marčeka, ktorý v máji 2019 navštívil Doneckú ľudovú republiku pri príležitosti 5. výročia jej založenia:

Zdroj: YouTube Peter Marček


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti