VIDEO: Do vstupnej brány EÚ - španielskej enklávy Ceuta - vtrhli tisícky agresívnych migrantov

20.05.2021 | 17:21
  9
Dobre organizované skupiny používajú deti a maloletých ako ochranné štíty v snahe dostať sa do Európy.

Španielsko obvinilo vo štvrtok Maroko z "agresie" a "vydierania" v súvislosti s hromadným príchodom tisícok marockých migrantov do španielskej enklávy Ceuta v severnej Afrike. Informuje o tom agentúra AFP.

Do Ceuty tento týždeň prevažne nerušene prešiel rekordný počet 8000 migrantov. "Je to agresia na španielske hranice i na hranice Európskej únie, a v rámci medzinárodného práva je to neprijateľné," vyhlásila ministerka obrany Margarita Roblesová v rozhovore pre španielsky verejnoprávny rozhlas.

Melilla a Ceuta sú dve malé španielske pobrežné teritóriá v severnej Afrike, ktoré od Maroka oddeľujú vysoké ploty z ostnatých drôtov, sústavne monitorované políciou. Ide o jediné pozemné hranice Európskej únie s Afrikou, a preto sú obľúbenými vstupnými bodmi pre migrantov.

Rekordný počet migrantov prichádzajúcich do Ceuty zaznamenali v čase diplomatického napätia medzi Madridom a Rabatom, ktoré nastalo po tom, ako Španielsko s cieľom poskytnutia zdravotnej starostlivosti prijalo Ibráhíma Ghálího, vodcu hnutia bojujúceho za nezávislosť Západnej Sahary od Maroka.

Organizovaný útok

Český publicista Pavel Kopecký vo svojom článku pre Protiproud komentoval situáciu v španielskej Ceute:

„Desetitisíce migrantů útočících na nejslabší článek jižních hranic Evropy způsobily u místních 80 tisíc obyvatel v Ceutě šok. A to navzdory tomu, že si už něco v tomto směru prožili. Poměrně dobře organizované jednotky, které mají jako ochranné štíty děti a nezletilé (již vyzkoušená metoda z balkánské trasy), používají obdobné metody jako před čtyřmi lety, kdy Španělsko zasáhla první takto organizovaaná vlna.

Hranici Španělska s Marokem na africkém kontinentu u Ceuty dlouhou osm kilometrů tvoří dva paralelní ploty vysoké šest metrů, které byly nahoře zakončeny žiletkovým drátem. Ten byl ovšem na nátlak sorosovských neziskovek po nástupu socialistické vlády odstraněn. Hranice potom pokračuje u Melilly, kde je ve dvanáctikilometrovém úseku chráněna dvěma čtyři metry vysokými ploty. Pokud se migrantům podaří ploty překonat, vstoupí na území EU, odkud pak pokračují dále na starý kontinent do vnitrozemí Španělska a odtud nejčastěji do Francie a Německa.

Tisíce dobře připravených migrantů vybavených horolezeckými lany, železnými háky, speciálními ostruhami na botách a ocelovými tyčemi zahájily tento týden útok v úzké koordinaci s marockou muslimskou vládou, která jim své hranice otevřela.“

Viac v článku TU.

Zdroj: cas.sk / protiproud.cz / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti