VIDEO: Čižnár o vyšetrovaní vraždy Kuciaka - Prvé obžaloby by mohli padnúť v lete

17.02.2019 | 13:06
  0
Pôvodne plánovaný termín už prokuratúra nestihne.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár priblížil, kedy by mohli padnúť prvé obžaloby v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej počas diskusie v relácii na televízii TA3.

Pozrite si aj záznam z nedávnej tlačovej konferencie, na ktorej o stave vyšetrovania informoval generálny prokurátor:

Ako uviedol, obžaloby by mohli padnúť "do pár mesiacov." "Možno by to mohlo byť niekedy v lete, v druhej polovici leta," povedal Čižnár s tým, že situácia sa však dovtedy môže zmeniť.

Prokuratúra pôvodne plánovala podať prvé obžaloby už počas februára, čo však nevyšlo. "Náš prvotný cieľ bol, že prvé obžaloby by mohli padnúť tento mesiac," skonštatoval Čižnár.

Stav vyšetrovania

Generálny prokurátor sa vyjadril aj k aktuálnemu stavu vyšetrovania. "Sme niekde v polovici, máme vo väzbe vykonávateľov, ale my to potrebujeme dotiahnuť aj na tých, ktorí si to objednali. Vykonávatelia to nespravili sami od seba, to vieme všetci," povedal Čižnár.

Nechcel však bližšie špecifikovať, či už vyšetrovatelia poznajú mená objednávateľov. "Pracujeme s viacerými menami a keď to bude aktuálne, tak sa to verejnosť dozvie," povedal nepriamo generálny prokurátor. Pripomenul však, že prokuratúra nemá dôvod nič tajiť. "My nemáme dôvod tajiť informácie, ale na druhú stranu nám to škodí, keď informácie unikajú."

Úniky informácií

Prokurátor v relácii kritizoval aj úniky informácií. Tie podľa neho pochádzajú buď z prokuratúry alebo od vyšetrovateľov. V súčasnosti ich vyšetrujú. Čižnár sa však ostro vyjadril aj voči novinárom, ktorí tieto informácie púšťajú.

"Informácie púšťajú von niektorí novinári a ja neviem, čo tým sledujú. Či tým sledujú to, že chcú zvýšiť svoju prestíž, že chcú byť oni tí prví, ktorí informujú
Ja neviem, či si uvedomujú, že týmto veci nepomáhajú," povedal generálny prokurátor.

Úniky informácií podľa neho sťažujú a predlžujú vyšetrovanie. "Ja netvrdím, že by sme už mali objednávateľov, ale nevylučujem, že by sme už boli bližšie k tým objednávateľom," dodal s tým, že kvôli únikom informácií museli vyšetrovatelia a prokurátori niektoré kroky urýchliť prípadne meniť postupy vyšetrovania.

Plánované vraždy prokurátorov a advokáta

V súvislosti s plánovanými úkladnými vraždami prokurátorov Petra Šufliarskeho a Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica Čižnár povedal, že "kto mohol mať záujem možno vieme, teraz to povedať nemôžem."

Generálny prokurátor zároveň zopakoval, že tieto vraždy boli plánované skôr, ako došlo k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a v jednom prípade len zhodou okolností nedošlo až k samotnému vyšetreniu vraždy.

Čižnár však naznačil, že tieto plánované vraždy nemusia súvisieť s vraždou Jána Kuciaka. "Zatiaľ to vyzerá, že prípravy tých vrážd boli v iných kauzách, ekonomických." Nevylúčil však ani to, že do nich môžu byť zapojené rovnaké osoby.

Zdroj: hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti