VIDEO: Cigániková kričala v pléne na podpredsedu parlamentu Šeligu: Fakt máme za 15 minút schváliť ‘pozmeňovák’?

15.01.2021 | 08:39
  20
Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) vystúpila s kritikou procesu schvaľovania pozmeňujúcich návrhov zákonov.

Poslankyňa za OĽANO Monika Kavecká predložila v pléne v rámci diskusie ďalšie dva pozmeňujúce návrhy zákonov. Týkali sa kompetencií vyšších územných celkov a civilnej obrany, ako aj zmien súvisiacich s preplácaním náhrad za liečbu ochorenia COVID-19 v zahraničí.

Doplniť by mali balík zmien navrhovaný vládou, súvisiaci s druhou vlnou pandémie. Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) namieta spôsob ich predloženia. Poukazuje na lehoty.

Kavecká tvrdí, že návrhy majú vylepšiť legislatívu. Majú byť podľa jej slov aj odkomunikované s vyššími územnými celkami. Bittó Cigániková vystúpila s kritikou procesu.

"Fakt tu máme fungovať tak, že máme za 15 minút schváliť 'pozmeňovák'?" pýta sa. Poukázala na to, že bola na chvíľu prerušená schôdza a medzitým stihli poslanci OĽANO prichystať ďalšie pozmeňujúce návrhy. Upozornila, že pri takomto rýchlom procese môže dôjsť aj k vážnym chybám.

Cigániková za prijatý balík zmien súvisiaci s koronavírusom nehlasovala „Nepovažujem za dobré a správne, aby sa prijímali zákony v takto ultra skrátenej dobe,doslova nie z hodiny na hodinu, ale skôr z minúty na minútu,“ uviedla.

„Pri takýchto narýchlo pripravených návrhoch sa môže vlúdiť chyba, to sa bežne stáva. Preto by bolo dobré, aby sme mali dostatok času na riadne oboznámenie sa s prekladanými návrhmi, vydiskutovanie, prípadne vypracovanie pozmeňovákov,“ dodala poslankyňa Matovičovej vládnej koalície.

„Poslanci nesmú byť len automatickým vykonávačom niekoho vôle, mnohí máme vlastný rozum, odbornosť aj vzdelanie a odmietame to ignorovať len, aby sa niekto nehádzal o zem,“ dodala Cigániková na záver vo svojom príspevku na sociálnej sieti.

Zdroj: parlamentnelisty.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti