VIDEO: Cibulková sa v debate RTVS cítila ako v krčme tretej cenovej skupiny. Svedkyňa covidova jej vyčítala dovolenku na Maledivách

20.03.2021 | 11:28
  74
Bývalá tenistka Dominika Cibulková sa nechala najprv očkovať, aby jej vakcína dala slobodu. Teraz musela fanatickej prívrženkyni totalitných korona-opatrení vysvetlovať rozhodnutie cestovať do exotiky.

Dominika Cibulková prijala pozvanie do šou verejnoprávnej RTVS, kde vysvetľovala svoje cestovanie do zahraničia v čase, keď máme na Slovensku preplnené nemocnice a denne zomiera skoro 100 pacientov s koronavírusom.

Cibulkovú si do relácie pozvali v rámci témy Z okresu vyjsť nemôžeme, exotiku dovolenú máme. Keďže sa tenistka len nedávno vrátila z dovolenky na exotických Maldivách, kam odcestovala s manželom a deväťmesačným synom, v štúdiu bola akoby hlasom tých, ktorí dovolenky v zahraničí schvaľujú. Diskusia, do ktorej sa s ňou pustila moderárotorka Veronika Cifrová Ostrihoňová, jej kolegyňa Simona Salátová, ale aj epidemiologička Alexandra Bražinová či politologička Aneta Világi, však nevyznela veľmi v prospech bývalej športovkyne.

Tenistka tvrdí, že dodržiavala na Maldivách všetky opatrenia a dávala sa testovať častejšie, ako by mala. Na tom, že vycestovala a následne obzvlášť aktívne prispievala na Instagrame, nevidí nič zlé. 
 
„Vedela som, že to nebudem tajiť. Som osoba, ktorá odmalička na sebe makala, nie som politik. Myslím si, že tým, že by som bola doma, by som nikomu nepomohla,“ hovorí tenistka. Priznala tiež, že jej cesta do exotiky bola v skutočnosti spoluprácou, ktorú jej vybavil americký agent. 

Rázny postoj zaujala vo svojich otázkach najmä Simona Salátová, ktorá Cibulkovej pripomenula, že vysiela voči verejnosti a ľuďom signály, ktoré môžu byť vnímané naozaj negatívne. Komička tvrdí, že pridávanie fotiek z dovolenky vníma ako nedostatočnú spolupatričnosť. „Ako tenistka si vysielala signál, ako obyčajná baba môže niečo dokázať, dnes vysielaš signál, ako niekto vyvolený môže niečo dokázať,“ povedala v relácii Silná zostava Simona osobne prítomnej Dominike Cibulkovej.

 „Príde mi absurdné, že sa o tom rozprávame na pozadí toho, že ľudia, ktorí celý život makali, zomierajú osamelí na Slovensku. Nechápem, ako je možné postovať fotky z Maldív. Ako sa pri tom cítiš?“ opýtala sa Dominiky. 

Tá tvrdí, že sa pri tom cíti „úplne normálne“ a dodáva, že už keď spoluprácu prijala, vedela, že budú „dva tábory ľudí“. 

„Nemyslím si, že ten prístup bol zlý. Mám tiež veľa známych, ktorým dokonca aj zomreli starí rodičia na koronavírus. Aj som sa s nimi stretla a nebrali to, že ‚ježiš, ty si bola na dovolenke, ako si to mohla urobiť‘. Povedali mi, ‚Domi, super, oddýchli ste si, ako bolo, keby som mal tú možnosť, išiel by som aj ja‘. Takže sú dva uhly pohľadu, dva tábory a tak to vždycky bolo aj bude,“ odpovedala jej Cibulková. „Nie som osobnosť, ktorá by sa chcela zapáčiť každému a ani by som neklamala. Takže, keď som išla, preto som to dávala,“ vysvetlila, prečo zverejňovala zábery z dovolenky na sociálnej sieti.

„Mne to príde, že keď tu bude hladomor, budeš nám fotiť večere,“ dodaka komička Simona s úplnou vážnosťou v hlase. 
 
Dominika priamo neodpovedala na otázku, či na Maldivy prišla priamo propagovať, aby do exotiky cestovali aj ďalší ľudia. „Mňa oslovil rezort cez amerického agenta, s čím som, samozrejme, súhlasila za podmienok, že to bude dovoľovať naša pandemická situácia. Nie som jediná, ktorá cestuje,“ dodala Cibulková. 

Jasný postoj voči jej chovaniu, hoci s o niečo umiernenejšími slovami vyjadrila epidemiologička Alexandra Bražinová, ktorá jej pripomenula napríklad nutnosť solidarity so zdravotníkmi v krízovej situácii celej krajiny.


 
Zákaz vycestovať do zahraničia za účelom rekreácie začína platiť až od dnešného dňa, aj ten sa dá podľa ministerstva zdravotníctva relatívne ľahko obísť, preto kompetentní prosia Slovákov, aby sa správali zodpovedne.

Na pretras okrem cestovania prišla aj kauza predčasného očkovania. Začiatkom januára médiá informovali, že Dominiku Cibulkovú na bratislavských Kramároch zaočkovali prvou dávkou vakcíny, ktorá ju má ochrániť pred koronavírusom a dať jej slobodu. Problémom bola skutočnosť, že vakcínu absolvovala mimo poradia. Korporátne médiá a mnohí prívrženci očkovania jej vyčítali, že vakcína je v tomto čase potrebná predovšetkým pre zdravotníkov a zamestnancov domovov sociálnych služieb a kritickej infraštruktúry.

„Je mi ľúto, že som sa nechala voviesť do omylu, keď som sa pri sprevádzaní blízkeho v nemocnici len informatívne opýtala, v akom období by sme mohli prísť na rad pri očkovaní. Vzniknutá situácia ma veľmi mrzí, vo vzťahu ku všetkým ľuďom, ktorí na vakcínu čakajú,“ sypala si Cibulková popol na hlavu.

„Zachytila som po tom očkovaní takú informáciu od teba, súvisela s tým, že sa práve v súvislosti s touto kauzou budeš snažiť viacej upozorňovať na tú zodpovednosť, pandemickú situáciu a zabraňovať šíriť hoaxy od pandémii. A to čo som ja ako konzument zatiaľ od teba videla sú fotky z Maldív. Aký je tvoj celkový postoj k tomu,“ nedala sa uchlácholiť Cibulkovej slovami Salátová, ktorá dokonca tenistke pripomenula, že ju v Bratislave stretla bez rúška, keď ešte ochranné masky boli povinné.

To už ale bolo jasné, že sa tenistka absolútne necíti vo svojej koži. Stratila niť a pôsobila veľmi roztržito a nervózne. Na záverečnú otázku od Veroniky Cifrovej Ostrihoňovej, však odpovedala tiež jasne. „Robila by si niečo inak s cestovaním? Cestovanie, zverejňovanie fotiek. Urobila by si to znova,“ opýtala sa jej nová tvár relácie Silná zostava v závere.

„Stopercentné neni nič a ja som bola naozaj presvedčená, že pokiaľ budeme zodpovední a budeme si dávať pozor, predsa len mám 9-mesačného syna. Takže sa nemôžem chovať nezodpovedne voči nemu aj voči mojej rodine. Ale urobila by som to opäť a stála by som si za týmto rozhodnutím,“ uzavrela 32-ročná tenistka.

Cibulková sa ešte neskôr vyjadrila na Instagrame s cieľom vyvrátiť titulky denníkov, ktoré tvrdili, že zo šou odchádzala v slzách. 

„Toto je len zlomok pozitívnych  správ, ktoré mi prišli po včerajšej relácii a chcela som sa o ne podeliť, aby tu opäť nebol ďalší mediálny hon na čarodejnice... Nie neodišla som v slzách, pretože na to nebol najmenší dôvod, ako dneska informujú médiá. Odišla som so vztýčenou hlavou. Absolútne si stojím za vecami, ktoré som povedala,“ uviedla Cibulková. 

Upozornila tiež na stand-up komičku Simonu Salátovú, ktorá sa do nej pustila azda najviac. A reláciu nakoniec prirovnala ku krčme. „Len je pravda, že mi občas došli slová k nemiestnym poloargumentom pani v zelenom a občas som sa cítila nie ako v 'intelektuálnej' diskusnej relácii, ale ako v krčme tretej cenovej skupiny. Držím palce, aby vydržala na obraze čo najdlhšie,“ dodala športovkyňa.

Rezort zdravotníctva spustil propagandistickú kampaň s názvom „Vakcína je sloboda!“

Ministerstvo zdravotníctva SR spustilo koncom januára ďalšiu fázu očkovacej kampane a zároveň predstavilo osobnosti a ambasádorov svojej propagandistickej kampane, ktorí sa do nej zapojili bez nároku na honorár.

Medzi prvými propagátormi je, okrem prezidentky Zuzany Čaputovej a vakcinátora Vladimíra Krčméry, aj známa moderátorka Adela Vinczeová-Banášová s hulistom Ondrejom Kandráčom alebo herečka Kamila Magálová. Neskôr sa do kampane zapojil aj najlepší slovenský futbalista Marek Hamšík.

Zdroj: refresher.sk / pravda.sk / topky.sk / InfoVojna / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti