VIDEO: Čaputová o tom, prečo nevypovie Istanbulský dohovor

29.01.2020 | 15:08
  15
Slovenská prezidentka v relácii Na Telo na TV Markíza argumentovala, že pri odmietnutí Istanbulského dohovoru Národnou radou Slovenskej republiky nebol dodržaný správny postup.

Moderátor TV Markíza Michal Kovačič sa prezidentky Zuzany Čaputovej v nedeľnej relácii Na Telo opýtal, prečo nereflektuje výzvy na odmietnutie ratifikácie Istanbulského dohovoru.

„Vnímam, že časť ľudí vníma túto tému citlivo. Počujem to, vnímam to. Zároveň som viazaná Ústavou. Parlament v minulom roku prijal dve politické stanoviská, ktoré sa tejto témy týkajú. To, čo ale nebolo prijaté,  je to, čo Ústava predpokladá. A to je vyjadrenie súhlasu alebo nesúhlasu s ratifikáciou a to je to, čo ja následne potom podľa toho postupujem. Čiže keď vláda predloží NR SR a prebehne Ústavou predpokladaný proces, to je to, čo sa očakáva, čo znamená prejednanie vo výboroch napríklad, tak tu bude rozhodnutie parlamentu, nie teda politické stanoviská, o tom, či ten dohovor bude alebo nebude ratifikovaný. Následne na to, je možné urobiť krok, o ktorý som žiadaná, nie som ale samozrejme viazaná požiadavkami vlády alebo parlamentu v tomto smere urobiť krok, ktorý je gestom smerom k zahraničiu o tom, že sa necítime viazaní týmto dohovorom,“ uviedla v reakcii prezidentka Čaputová.

Zdroj: YouTube / InfoVojna

Články súviciace s tematikou:

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti