VIDEO: Čaputová nesúhlasí, aby téma ruskej vakcíny rozdeľovala krajinu. Prezidentka sa zastala vedcov, ktorých kritizoval Matovič a vyjadrila podporu ŠÚKL aj SAV

12.04.2021 | 16:46
  27
Žiaden rozumný človek nemôže byť proti Sputniku alebo inej vakcíne, nech je vyrobená kdekoľvek na svete, pokiaľ je táto vakcína bezpečná a efektívna, vyhlásila prezidentka.

Prezidentka Zuzana Čaputová stojí za slovenskými vedeckými inštitúciami. Vyjadrenia ministra financií a expremiéra Igora Matoviča (OĽANO) voči vedcom v súvislosti s neregistrovanou vakcínou Sputnik V označila za neprimerané a nesprávne.

Hlava štátu v pondelok navštívila Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) aj Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied (SAV), obom vyjadrila plnú podporu.

"Súčasťou silnej demokracie sú aj silné a nezávislé odborné inštitúcie a akékoľvek slová pochybnosti, ktoré nie sú založené na vecnom základe, oslabujú dôveru verejnosti v tieto inštitúcie," zdôraznila.

„Veľmi ma mrzí, že koncom minulého týždňa odzneli vyjadrenia z úst ministra financií (Igor Matovič, OĽANO, pozn.), ktoré nepriamym spôsobom vyjadrili kritiku alebo pochybnosť nad kvalitou našich inštitúcií. Považujem to za absolútne neprimerané a nesprávne,“ povedala Čaputová s tým, že akékoľvek slová pochybnosti, ktoré nie sú založené na vecnom základe, oslabujú dôveru verejnosti v tieto inštitúcie.

Pripomenula, že nesúhlasí s tým, aby téma vakcíny Sputnik V rozdeľovala krajinu. Každá vakcína, ktorá je bezpečná a efektívna, by mala byť využitá. „Žiaden rozumný človek nemôže byť proti Sputniku alebo inej vakcíne, nech je vyrobená kdekoľvek na svete, pokiaľ je táto vakcína bezpečná a efektívna,“ dodala.

"Doterajšie výsledky, ktoré boli v laboratóriách na Slovensku urobené, svedčia všetky v prospech Sputniku ako vakcíny. Dôverujme slovenským inštitúciám," poukázala Čaputová.

Čaputová požiadala ministra zdravotníctva o sprístupnenie zmluvy k Sputniku V

Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) o sprístupnenie neverejnej zmluvy k ruskej vakcíne Sputnik V. Dúfa, že so sprístupnením pre ňu nebude žiadny problém, keďže z titulu svojej funkcie má prístup aj k tajným dokumentom.

„Zajtra (utorok 13. 4.) sa stretnem s pánom ministrom zdravotníctva a budem ďalej rokovať aj s pánom premiérom, aby boli zodpovedané všetky otázky, ktoré zatiaľ odpoveď nemajú,“ uviedla prezidentka.

Podľa nej stále nie je zrejmé, čo vlastne bude predmetom posudzovania vakcíny v maďarských laboratóriách a aké výsledky sa z Maďarska očakávajú. „Ak bude maďarská strana robiť laboratórne skúšky, budú to presne tie isté laboratórne skúšky, ktoré vykonali aj slovenské laboratóriá,“ skonštatovala.

Čaputová skritizovala piatkovú (9. 4.) cestu ministra financií Matoviča do Budapešti. „Považujem za neštandardné a nevhodné, že bolo jednak obídené ministerstvo zahraničných vecí a že na takomto rokovaní sa nemohol, hoci prejavil záujem, a je to diplomatický štandard, zúčastniť zástupca nášho veľvyslanectva,“ uzavrela.

Prezidentka je prvým vysoko postaveným štátnym predstaviteľom, ktorý navštívil ŠÚKL za osem rokov pôsobenia Zuzany Baťovej na pozícii riaditeľky ústavu, jej návštevu si aj preto veľmi vážia.

„Príchod pani prezidentky nám dáva nádej a vieru v to, že štát oceňuje našu prácu a rozhodnutia smerujúce len a len k tomu, aby lieky uvádzané na trh a používané občanmi Slovenskej republiky spĺňali prísne kritériá na kvalitu, bezpečnosť a účinnosť. Pani prezidentku sme ubezpečili, že štátny ústav koná výlučne na základe odborných dôkazov a naším jediným cieľom je ochrana zdravia obyvateľov Slovenska,“ uviedol ŠÚKL po návšteve Zuzany Čaputovej.

Zdroj: info.sk / spravy.rtvs.sk / YouTube

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti