VIDEO: Búrlivá debata Klausa a Mečiara o zákulisí procesu rozdelenia Českej a Slovenskej federatívnej republiky pred 30 rokmi a ich autentické svedectvo ako hlavných aktérov vs. otázky od reality odtrhnutých moderátorov RTVS

01.07.2022 | 12:30
  4
Televízna diskusia vo verejnoprávnej RTVS za účasti bývalého ministerského predsedu Vladimíra Mečiara a expremiéra a bývalého prezidenta Českej republiky Václava Klausa o udalostiach, ktoré viedli k vytvoreniu samostatnej Českej a Slovenskej republiky.

Český exprezident Václav Klaus a bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar sa vo štvrtok večer po 30 rokoch stretli v brnenskej vile Tugendhat, kde svojho času rokovali o rozdelení Československa. Obaja tvrdili, že keď v roku 1992 zasadli za rokovací stôl, o rozdelení federácie už bolo rozhodnuté, napísal server Novinky.cz.

"Mohlo to dopadnúť strašne zle, keď vidíme, čo sa deje na Ukrajine a čo sa dialo v bývalej Juhoslávii. Keď sme sa v roku 1992 stretli v Brne, Československo už bolo rozdelené. Nám išlo o to, aby sme po sebe nestrieľali," povedal Klaus.

"Zásada bola, aby sme nedopustili konflikt medzi našimi národmi," dodal Mečiar.

Podľa slovenského expremiéra sa vtedajší prezident Václav Havel snažil o nastolenie prezidentského systému, to mu však neprešlo, citujú Novinky.cz.

Klaus upozornil, že česko-slovenský problém existoval prakticky od vzniku Československa. "Akokoľvek mám Slovensko rád a moja manželka je zo Slovenska, na svoj úžas som hneď po roku 1989 zistil, že sa tento problém otvoril. Pochopil som, že tento štát bol neudržateľný. Tu v Brne sa nerozhodlo o rozdelení štátu, ale o forme a celý svet nám závidí, ako kamarátsky sme sa rozišli," zdôraznil Klaus.

Podľa Mečiara existovali ľudia, ktorí chceli bojovať, s Klausom však riešili, aby sa to nestalo. "Nenechali sme si do toho hovoriť," zdôraznil. Podľa Klausa bolo šťastím, že do rozdelenia federácie vtedy nikto vo svete nehovoril, pretože ostatné mocnosti v tej dobe riešili vlastné problémy.

"Ak by sme boli vtedy v Európskej únii, tak by sme po sebe strieľali určite," dodal Klaus, ktorý podľa servera Novinky.cz spolu s Mečiarom počas diskusie prechádzali voči novinárom do konfrontačného tónu.

Mečiar označil Klausa za najlepšieho českého politika. Zhodne tiež bránili fakt, že sa o rozdelení Československa nekonalo referendum. Podľa Mečiara sa takéto referendum ani konať nemohlo, píšu Novinky.cz.

 

Redaktorka RTVS Marta Jančkárová a hosťujúci moderátor Miroslav Řádek (politológ Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka).

 

Konfrontácia medzi Klausom, Mečiarom a moderátormi RTVS, ktorí debatu viedli nekompetentnými otázkami:

Mečiar o tom, ako Havel pochoval zbrojárstvo v Česko-Slovensku a o živobytie tak prišlo 100-tisíc ľudí:

Pozrite si celú debatu:

Diskusiu si môžete pozrieť aj TU.

Chmelár: Vznik Slovenskej republiky nie je rozbitím, ale rozdelením spoločného štátu a je vyvrcholením nášho 150-ročného národnoemancipačného procesu

Diskusiu Stretnutie Mečiar - Klaus po 30. rokoch venovanú 30. výročiu vzniku Slovenskej republiky komentoval vo svojom príspevku na sociálnej sieti politický analytik a publicista Eduard Chmelár:

Pôvodne som sa nechcel k stretnutiu Klausa a Mečiara po tridsiatich rokoch vyjadrovať - urobím to na oslavách 30. výročia zvrchovanosti Slovenskej republiky 16. júla v Starej Bystrici, kam prídu aj Vladimír Mečiar, Václav Klaus, Peter Weiss a iní vtedajší aktéri, kam som prijal pozvanie kriticky zhodnotiť ich spomínanie a kam pozývam aj vás. Ale to, čo dnes predviedla prepytujem verejnoprávna RTVS, je taká hanebnosť, že to nielenže potvrdzuje moje slová z dnešného rána o jej nízkej úrovni a jednostrannosti, ale núti ma to povedať aj pár slov navyše.

Vladimíra Mečiara treba súdiť za divokú privatizáciu, za spôsob uplatňovania moci, ale nie za založenie štátu!

Vznik Slovenskej republiky nie je rozbitím, ale rozdelením spoločného štátu a je vyvrcholením nášho 150-ročného národnoemancipačného procesu.

Považujem za škandál, ak si to neuvedomujú po 30 rokoch ani médiá verejnej služby, ani tí, ktorí sa samozvane pasovali za elity, a do takejto vážnej debaty neprizvú tých, ktorí so vznikom nezávislej Slovenskej republiky súhlasili a považujú ho za pozitívnu hodnotu.

Marián Leško a Július Gembický boli v deväťdesiatych rokoch špičkoví komentátori, ale dnes nie je Leško ničím iným ako zlomyseľným moralizujúcim hejterom vo vládnych službách, ktorý sa už ani nesnaží ospravedlniť svoju jednostrannosť. Rovnako aj moderátori, ktorí zavádzali debatu mimo podstaty veci, aby si riešili svoje stále nezahojené komplexy z rozdelenia nefunkčnej federácie.

Podstatu vyslovil Václav Klaus. Uvedomme si, že sme mali obrovské šťastie, že sme žili v krátkom medziobdobí, kedy sa o strednú Európu nezaujímal ani Washington, ani Brusel a mohli sme si vyriešiť veci sami bez medzinárodného zasahovania. Leškove úškrny, že nič nehrozilo, sú vyslovene stupídne. Veď sa len pozrime na to, ako krvavo sa rozpadala Juhoslávia, Sovietsky zväz alebo koloniálne impériá.

Mierumilovné rozdelenie Česko-Slovenska je svetový unikát, ktorý by sme si mali vážiť a ktorý by mal slúžiť ako príkladný vzor celému svetu. Veď naše vzťahy s Čechmi sú na historicky najlepšej a najvyššej úrovni, nikdy také neboli a aj toto mimoriadne bratstvo si treba vážiť. Ale spochybňovať po troch desaťročiach vlastný štát? Chápem určitú nostalgiu tých, ktorí v Česko-Slovensku prežili väčšinu života. Ale už som viackrát vysvetľoval, že štáty sú účelové útvary politického usporiadania v určitom historickom období a keď splnia svoju úlohu, netreba za nimi banovať.

Dnes sa už zabúda na to, že v roku 1918 väčšina Slovákov nariekala za monarchiou a keď chcel Hlinka presadiť referendum, zavreli ho do väzenia za vlastizradu, lebo mladý a krehký česko-slovenský štát vedel, že keby to dopustil, slovenský národ si vyberie Uhorsko. Julo Gembický stráca svoj povestný nadhľad, keď kvíli, že Mečiar s Klausom zničili dielo Masaryka a Štefánika. Masaryk so Štefánikom nemali pri založení Česko-Slovenska ani takú legitimitu, ako demokraticky zvolený slovenský parlament, ktorý vyhlásil zvrchovanosť Slovenskej republiky a Federálne zhromaždenie ČSFR, ktoré odhlasovalo zánik spoločného štátu. Už sa s tým zmierte, páni!

Aký význam by mala existencia Česko-Slovenska pri dnešnej súčasti oboch republík v Európskej únii? Opierať sa pri takomto výročí o citácie Petra Zajaca a Fedora Gála, ktorí nepochopili emancipačný proces a ocitli sa na smetisku dejín, je vyslovene nevkusné. No ak verejnoprávna televízia financovaná z našich daní a koncesionárskych poplatkov opomenie ľudí s pozitívnym vzťahom k nášmu štátu, je to vyslovená sabotáž. Skôr ako kvílenie nad dávno zaniknutým štátom by nám pomohla poctivá diskusia o tom, kam sme sa za tých 30 rokov posunuli.

Či chceme, či nechceme, Vladimír Mečiar ostáva najvplyvnejším politikom v dejinách Slovenskej republiky, ktorá je dodnes spravovaná na základe jeho predstáv. Nedokázali sme zmeniť nič podstatné z jeho éry - ani volebný systém, ani nezmyselné rozdelenie krajov či volebných obvodov, ani vzťah štátu a cirkvi, ani základy ústavy. Mečiarizmus nezanikol, mečiarizmus žije. A po tridsiatich rokoch sa štát zmieta v starých sporoch a ocitá sa na pokraji rozkladu. Toto je hanba, čo ste s ním urobili, nie nezávislosť! O tomto by sme mali diskutovať v Starej Bystrici a už teraz sa teším na rozhovory so všetkými, ktorým záleží na budúcnosti Slovenskej republiky.

Zdroj: InfoVojna / trend.sk / YouTube / rtvs.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti