VIDEO: Bumerang protiextrémistického zákona sa obracia proti jeho tvorcom. Smeráci plánujú zákon meniť po voľbách

12.12.2019 | 10:26
  7
Postup NAKA v prípade obvinenia šéfredaktora magazínu Zem&Vek, ale aj predsedu Smeru-SD za jeho názor, vyvolal rozhorčenie veľkej časti slovenskej verejnosti - laickej aj odbornej.

Protiextrémistický zákon by sa už do volieb nemal meniť. Vyplýva to z vyjadrení ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) po stredajšom rokovaní vlády.

Na otázku o jeho fungovaní v praxi či jeho prípadnom prehodnotení odpovedala poznámkou, že "táto vláda má do konca svojej životnosti zhruba dva, dva a pol mesiaca". Vyjadrovať sa k nemu preto budú až po voľbách.

"Po voľbách uvidíme, ako bude zostavený nový parlament, aká bude nová vláda, dovtedy už nebudeme do toho vnášať nejaké svoje osobné pocity a domnienky. Potom sa treba spýtať novovytvoreného zákonodarného orgánu," povedala.

Podotkla, že je rada zákonov a novelizácií, ktoré čakajú jednotlivé ministerstvá na stole.

Postup NAKA v prípade obvinenia šéfredaktora magazínu Zem&Vek Tibora Eliota Rostasa, ale aj predsedu Smeru-SD Roberta Fica za jeho názor, vyvolal rozhorčenie veľkej časti slovenskej verejnosti - laickej aj odbornej.

Bývalý minister obrany a v súčasnosti poslanec za Smer-SD Jaroslav Baška v súvislosti s protiextémistickým zákonom vyhlásil, že táto legislatíva by mala byť inak upravená.

Pozrite si jeho vyjadrenie vo videu:

 

Fico pred tromi rokmi so slávou predstavil elitnú jednotku, ktorá bude bojovať proti terorizmu a extrémizmu

Slovensko podcenilo podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) novú vlnu fašizmu a extrémizmu. Sociálne siete sú bez pravidiel a zodpovednosti, mnohokrát sa tam objavujú informácie nezlučiteľné s podstatou tohto štátu, myslí si. "Reagovať na to slovne nestačí, treba aj represie," povedal Fico na tlačovej konferencii 1. februára 2017. Spochybňovanie holokaustu či "velebenie ľudí uznávajúcich fašistov" nemá podľa premiéra nič spoločné s demokratickým štátom.

Takýmito slovami Fico predstavil verejnosti skupinu policajtov, ktorí budú pracovať na problematike extrémizmu a terorizmu v tzv. Národnej jednotke boja proti terorizmu a extrémizmu, ktorá patrí pod Národnú kriminálnu agentúru (NAKA).

Extrémizmus treba podľa Fica principiálne odmietnuť.  "Fašizmus má svojich pohrobkov aj dnes, vidíme ľudí, čo sa pohybujú vo vlakoch v zelených tričkách hovoriacich o poriadku, pritom iba šíria ideológiu, vďaka ktorej boli vyvraždené mnohé slovenské dediny," zopakoval opäť premiér. Nik podľa neho tiež nepredpokladal, že po regionálnych úradoch sa budú holohlaví muži zdraviť "na stráž". Treba to podľa neho zastaviť.

 

Bumberang NAKA sa obracia proti jeho tvorcom

Po takmer troch rokoch od tlačovej konferencie sa zákon obrátil proti samotnému Ficovi.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry minulý týždeň obvinil predsedu koaličného Smeru-SD Roberta Fica pre jeho výroky o odsúdení exposlanca ĽSNS Milana Mazureka za jeho vyjadrenia o Rómoch.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil expremiéra z troch trestných činov. Fico sa mal podľa polície dopustiť hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti a to v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu.

"Napriek tomu, že Najvyšší súd SR rozhodol, že extrémistické výroky exposlanca Milana Mazureka sú trestným činom a odsúdil ho za ne, Fico mal s nimi verejne súhlasiť a tak svoj postoj šíriť cez sociálne siete," uvádza stanovisko polície.

Fico na jeho odsúdenie za hanobenie národa, rasy a presvedčenia následne vo videu na sociálnej sieti reagoval s tým, že povedal to, čo si myslí takmer celý národ. Tvrdil, že orgány činné v trestnom konaní a súdy často rozhodujú pod tlakom médií, a nie na základe skutočných dôkazov.

"Milan Mazurek povedal to, čo si myslí celý národ. Ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu. Ak má byť rozsudok Najvyššieho súdu meradlom toho, čo je pri výrokoch na adresu Rómov trestným činom, to rovno môžu orgány činné v trestnom konaní vojsť do ktorejkoľvek krčmy na Slovensku a všetkých hostí pozatvárať. To sa mám naozaj báť povedať, že podporujem policajtov v tvrdých zákrokoch v osadách, ako som to urobil po zásahu polície v Moldave nad Bodvou? To sa máme báť povedať, že časť Rómov zneužíva sociálny systém?" uviedol Fico na adresu rozhodnutia súdu.

Monsterprocesy za názor?

Vydavateľ a šéfredaktor časopisu Zem a Vek Tibor Eliot Rostas sa v stredu postavil pred Špecialzovaný trestný súd v Pezinku. Prokurátor Tomáš Honza ho obžaloval z extrémizmu.

Podľa prokurátora sa skutku dopustil publikovaním článku Klin Židov medzi Slovanmi z mája 2017. V ňom obžalovaný citoval výroky viacerých slovenských historických osobností na adresu Židov.

„Čitateľovi predložil tvrdenie, že aj v súčasnosti sú príčinou negatívnej situácie zásahy židovskej komunity,“ uviedol pri čítaní obžaloby prokurátor Tomáš Honz.

Rostas sa v kauze obžaloby pre šírenie extrémistických materiálov, hanobenie národa a podnecovania rasovej nenávisti cíti nevinný.

"V zásade ma už od samotného začiatku tohto procesu potešuje fakt, ako sa vykonštruované nezmysly propagandy progresívneho liberalizmu dostávajú do prudkého kontrastu s mienkou drvivej väčšiny našej spoločnosti a národa. Dôležitým je, aby si aj na základe tohto absurdného prípadu Slovenky a Slováci vo voľbách 2020 dobre rozmysleli, či chcú svojim hlasom podporiť novú normalizáciu, útlak, cenzúru a likvidáciu ľudí s iným názorom na dianie vo svete okolo nás," vyhlásil v októbri v reakcii na obvinenie šéfredaktor Zem&Vek.

Harabin: Politická šikana Sorosovho prokurátora. Dostávame sa do polohy totalitného štátu, kde vládne fašistická liberálna diktatúra

Pozrite si k tejto záležitosti tiež vyjadrenie Štefana Harabina, Tibora Eliota Rostasa a jeho advokáta Ľubomíra Hlbočana po súde vo veci obžaloby z extrémizmu.

 

Odhalenie o prokurátorovi Honzovi, ktorý obžaloval Fica aj Rostasa - prepojenia na mimovládky a progresivistov

Predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD) vo svojom videoblogu odhaľuje identitu muža, ktorý obžaloval bývalého trojnásobného premiéra Slovenskej republiky.

Články súvisiace s tematikou:

Zdroj: sme.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti