VIDEO: Bosnianska polícia zastavila stovky migrantov pri chorvátskych hraniciach

24.10.2018 | 08:51
  0
Migranti blokovali dopravnú komunikáciu a situácia bola podľa polície napätá.

Stovky migrantov sa aj v utorok pokúsili dostať z Bosny a Hercegoviny do susedného Chorvátska. Došlo k tomu po tom, ako iná skupina desiatok migrantov strávila pri hraniciach oboch štátov noc pod holým nebom, informovala agentúra AP.

Bosnianska polícia zastavila v utorok zhruba 300-400 migrantov, ktorí sa zhromaždili pri meste Velika Kladuša - len niekoľko stoviek metrov pred chorvátskymi hranicami.

Migranti blokovali cestu k hranici

Migranti blokovali dopravnú komunikáciu a situácia bola podľa polície napätá. Na mieste údajne došlo aj k potýčkam, zranenia však hlásené neboli.

Inú skupinu desiatok migrantov vrátane mnohých žien a detí, ktorá strávila uplynulú noc pri inom priechode na hraniciach s Chorvátskom, predtým cez deň autobusmi previezli nazad do provizórnych príbytkov v bosnianskych mestách Bihač a Cazin, uviedla chorvátska agentúra HINA.

Táto skupina migrantov sa vydala na pochod z centra pre utečencov v meste Cazin a prešla približne 15 kilometrov, aby upozornila na fakt, že chorvátske hranice sú naďalej zatvorené pre ľudí utekajúcich pred vojnou a chudobou na Blízkom východe, v Afrike či Ázii.

Na noc sa utáborila pri ceste neďaleko bosnianskej prihraničnej dediny Izačič. Súcit s týmito migrantmi prejavili podľa agentúry AP viacerí miestni obyvatelia, ktorí im ponúkali potraviny, nápoje či prikrývky.

Na Balkáne uviazli tisíce migrantov

Na severozápade Bosny a Hercegoviny uviazli v súčasnosti tisíce migrantov, ktorí by sa stadiaľ chceli dostať do niektorej z bohatých krajín EÚ.

Bosnu si vybrali preto, aby sa vyhli prísnejšie stráženým hraniciam v okolitých balkánskych krajinách.

Chorvátske ministerstvo vnútra v utorok poprelo tvrdenia, že nelegálnych prisťahovalcov vpúšťa na svoje územie a umožňuje im pokračovať v ceste do krajín západnej Európy. Takéto špekulácie sa totiž rozšírili medzi migrantmi v Bosne a Hercegovine aj v Srbsku.

Zdroj: sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti