VIDEO: Biháriová chce od štátu vyššiu aktivitu v boji s dezinformáciami. Aké sú však skutočné ciele progresivistov v tejto otázke?

13.12.2019 | 18:49
  15
Tlak progresivistov podľa riaditeľa Inštutútu Václava Klausa narastá každým dňom a je evidentné, že propagátori a hýbatelia tejto ideológie nie sú ochotní viesť žiadne vážne diskusie a tolerovať iné názory.

Štát by mal prevziať aktívnejšiu úlohu v boji proti dezinformáciám, musí byť schopný reagovať na ne faktami. Na piatkovej tlačovej konferencii to zdôraznila podpredsedníčka Progresívneho Slovenska (PS) Irena Bihariová. Upozornila na nárast extrémistických síl a možnosť, že po voľbách budú vládnuť. Reagovala tak na štvrtkové výsledky predvolebného prieskumu, podľa ktorých by ĽSNS v decembri obsadila druhú priečku so ziskom 11,8 percenta.

"Štát musí v tejto oblasti prevziať aktívnejšiu úlohu. Chceme, aby bol štát schopný promptne reagovať na mnohé bludy až nezmysly, ktoré dokážu rozvrátiť verejnú mienku a spoločnosť," zdôraznila Bihariová s tým, že štát musí vedieť zaručiť verifikované dáta a skutočnosť vysvetliť ľuďom na dôkazoch.

Podpredsedníčka PS tvrdí, že extrémisti a Smer-SD "zvulgarizovali hodnotové témy" práve tým, že do nich vniesli množstvo neprávd a hoaxov. Skonštatovala, že to využívajú na nálepkovanie a rozoštvávanie ľudí, ale aj na manipuláciu s voličmi. Aj to môže byť podľa nej jeden z dôvodov, prečo sa ľudia obracajú k extrémistickým silám. Dodala, že koalícia PS-Spolu predstavuje riešenia na boj s extrémizmom.

Vyrovnať sa podľa Bihariovej treba so "sociálnymi krivdami a neférovosťami", aby nemali ľudia pocit, že kvalitné školy, prístup do nemocnice či k spravodlivosti sú luxusnými komoditami, ktoré si môžu dovoliť len niektorí občania.

Za dôležitú považuje tiež politickú odvahu, aby debata o hodnotových a závažných témach, ako sú menšiny, rodina, ľudské práva, nebola naďalej vulgarizovaná. Tretí okruh riešení, ktoré podľa nej predstavuje PS-Spolu, je byť čo najbližšie ľuďom a diskutovať s nimi. Zdôraznila tiež potrebu zapájania mladých ľudí do diskusií v regiónoch. "Chceme zastaviť extrémizmus priamo v uliciach," dodala.

 

Ofenzíva progresivistov vyvoláva odpor čoraz väčšej časti mlčiacej väčšiny občanov a spoločnosť dramaticky polarizuje

Analytik a výkonný riaditeľ Inštitútu Václava Klausa (IVK) Jiří Weigl vo svojom nedávnom článku v súvislosti s politickou propagandou progresivistov okrem iného napísal:

"V poslednej dobe je najúčinnejšia manipulácia progresivistov západnou verejnosťou založená na šírení strachu a pocitu viny ... Tlak tejto modernej ľavicovej ideológie narastá každým dňom a je evidentné, že jej propagátori a hýbatelia nie sú ochotní viesť žiadne vážne diskusie a tolerovať iné názory. Nesúhlas je označený za lož a populizmus, iný názor za fake news, je oslavovaná a zavádzaná cenzúra a potláčaná sloboda slova. Dnes už nestačí vynucovanie obyčajné politickej korektnosti, voči názorovým odporcom už sú bežne používané rôzne formy represie, osobných postihov a zastrašovania," píše Weigl.

"Podpora masovej migrácie predstavuje zásadný útok na národné štáty, ktoré sú prekážkou progresivistického internacionalizmu a globalizmu, feminizmus a podpora homosexuálnych sobášov majú oslabiť a rozložiť rodinu, ako základnú spoločenskú jednotku, a transgenderová ideológia má za cieľ zmeniť základnú ľudskú identitu tak, ako na nej svet doteraz stál. Všetko je postupne dávkované a pretlačované z medzinárodnej úrovne, predovšetkým v rámci OSN a v Európe EÚ, ktorých aparáty pokrokári kompletne ovládli," uvádza ďalej v článku exkancelár bývalého českého prezidenta.

 

Progresívne Slovensko a jeho program Bod zlomu ako hrozba pre demokraciu?

Skutočné ciele Progresívneho Slovenska v boji s dezinformáciam nedávno analyzoval doc. JUDr. Branislav Fábry, ktorý sa vo svojom článku venoval volebnému programu koalície Progresívne Slovensko/Spolu pod názvom Bod zlomu:

“V programe sa objavuje jeden zásadný rušivý moment: je to snaha hľadať vnútorného nepriateľa, ktorý by mal ospravedlniť obmedzovanie základných práv pre ľudí s nepohodlnými názormi. Navrhujú sa tiež formy masívnej propagandy, aké sme od roku 1989 nepoznali. Takže napriek tomu, že v programe PS/Spolu sa vyhlasuje viacero zaujímavých bodov, program predstavuje hrozbu pre demokraciu na Slovensku.Najviac nebezpečných formulácii sa nachádza v kapitole „Hybridné hrozby a dezinformácie“, ale tie nechýbajú ani v ďalších kapitolách, napr. „Ľudské práva a občianska spoločnosť“,” uviedol Fábry.

“V prípade Jakuba Godu (blogera Denníka N spolumajiteľom je IT spoločnosť ESET - pozn. IV), ďalšieho spoluautora časti o hybridných hrozbách a dezinformáciách v programe PS/Spolu sa zasa obávam jeho snahy obmedzovať ústavné právo na šírenie informácií. Je známy tým, že inicioval stiahnutie nepohodlných časopisov z obchodných reťazcov a takisto kritizoval súkromné kníhkupectvo za to, že urobilo prezentáciu knihy Š. Harabina, pri ktorej sa zamestnankyne vyfotili s daným sudcom,” dodáva Fábry.

Zdroj: ta3.com / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti