VIDEO: Babiš vyzval ľudí na testovanie a správne nosenie rúšok, nevylučuje tzv. lockdown

10.10.2020 | 19:45
  4
Minister zdravotníctva Roman Prymula vyhlásil, že nárast počtu nakazených je enormný a zvýšené reprodukčné číslo indikuje nutnosť sprísnenia opatrení.

Český premiér Andrej Babiš apeloval na sobotňajšej mimoriadnej tlačovej konferencii na ľudí, aby dodržiavali opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Zdôraznil, aby prevádzkovatelia zatvárali reštaurácie o 20.00 h a ľudia sa pred nimi nezhlukovali. Babiš zároveň požiadal všetkých, ktorí majú ísť na testy, aby na ne skutočne išli.

Za piatok totiž pribudlo v ČR 8618 potvrdených prípadov nákazy, čo je doterajší denný rekord, uviedol portál Novinky.cz.

„Je vidieť, že zákazníci zostávajú okolo reštaurácií, nedodržiavajú vzdialenosti. Chápem, že mladí ľudia sa chcú zabávať, ale sme v situácii, ktorá je vážna,“ dodal premiér.

Vyzval ľudí, aby správne nosili rúška, teda aj na nose. Podľa neho je nutné presvedčiť mladých ľudí, že situácia je vážna. „Nie je to o tejto vláde, ale o budúcnosti, o ekonomike,“ doplnil Babiš.

Ešte v sobotu večer má rokovať minister zdravotníctva Roman Prymula s expertnou epidemiologickou skupinou, potom bude mať rokovanie s Babišom. V pondelok ráno má zasadať bezpečnostná rada štátu. Rozhodnutie o zavedení tzv. lockdownu (zatvorení krajiny) urobia experti, povedal Babiš. A dodal, že ich názor bude akceptovať. Definitívne rozhodnutie padne na budúci týždeň, zrejme už na jeho začiatku.

Babiš na tlačovej konferencii zdôraznil, že si neželá zatvoriť ekonomiku. Ak však príde predpoveď, že nemocnice už nával pacientov nezvládnu, tento lockdown nemôže vylúčiť.

"Neželáme si izraelský alebo taliansky scenár, ale ten nárast (nakazených) je obrovský," doplnil podľa portálu Novinky.cz premiér.

Štát súčasne hľadá ľudí do call centier pre COVID-19, aby pomáhali s dohľadávaním kontaktov nakazených - potrebuje ich asi 500. Babiš preto požiadal firmy, ktoré majú vyškolených operátorov, aby sa prihlásili na úrady.

Prymula: Nárast počtu infikovaných v Česku je enormný, opatrenia treba sprísniť

Nárast počtu nakazených koronavírusom v Česku je enormný. Reprodukčné číslo sa zvýšilo na 1,4, čo naznačuje nutnosť sprísniť opatrenia, povedal v sobotu Českej televízii minister zdravotníctva Roman Prymula. V piatok pribudlo 8618 potvrdených prípadov nákazy, pripomenul portál Novinky.cz.

Podľa Prymulu nárast jasne dokazuje exponenciálny charakter vývoja. Reprodukčné číslo koronavírusu je počet osôb, ktoré typicky nakazí jeden infikovaný človek. Uvedený výpočet nie je oficiálny, ale pochádza od iniciatívy Data against COVID. K celorepublikovému nárastu prispela za piatok Praha s 1386 pozitívnymi ľuďmi.

Česko má v súčasnosti v prepočte 14-krát viac infikovaných než Nemecko. V Európskej únii má ČR najviac prípadov na počet obyvateľov, takmer o štvrtinu viac než druhé Španielsko. Česká vláda oznámila vo štvrtok 8. októbra obmedzenia predovšetkým vo voľnočasových aktivitách a vo vyučovaní na školách - časť opatrení platí od piatka, ďalšie majú začať platiť od pondelka 12. októbra. Prymula a premiér Andrej Babiš už skôr nevylúčili, že ak sa situácia nezlepší, bude nutné celoplošné uzatvorenie života v ČR.

Za piatok laboratóriá v Česku potvrdili nákazu u rekordných 8618 ľudí, najviac za jediný deň od začiatku epidémie v krajine, a o vyše 3000 viac než doterajšie maximum zo štvrtka. Denný rekord padol tento týždeň štvrtýkrát za sebou. V nemocniciach bolo podľa posledných údajov ministerstva zdravotníctva 1893 pacientov s koronavírusom, z nich 412 sa nachádza vo vážnom stave. Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 stúpol o 25 na 905, pripomenuli Novinky.cz.

Vyhlásenie Inštitútu Václava Klausa k vyhrážkam a strašeniu premiéra Babiša a ministra Prymulu si môžete prečítať TU.

Zdroj: news.sk / topky.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti